Fisioterapi untuk sindrom impingement bahu

Fisioterapi untuk bahu sindrom impingement bertujuan untuk mengurangkan masalah yang disebabkan oleh sindrom, terutamanya kesakitan dan penyempitan tendon dan tisu. Latihan khusus digunakan untuk memastikan bahawa kepala of humerus tidak lagi mencubit tisu, tendon dan ligamen di bawah akromion, dengan itu mewujudkan lebih banyak ruang. Dengan membina kumpulan otot tertentu pada sendi glenohumeral, lebih banyak kestabilan dan panduan yang lebih baik diberikan. Cryotherapy or kejutan terapi gelombang juga mungkin merupakan pendekatan terapi dalam rawatan fisioterapeutik bahu sindrom impingement. Bentuk mana yang dipilih bergantung pada individu dan biasanya diputuskan oleh doktor dan ahli fisioterapi dengan berunding dengan pesakit.

Fisioterapi untuk sindrom impingement bahu

Seperti yang telah dinyatakan, tujuan rawatan fisioterapeutik adalah untuk mendapatkan perhatian kesakitan dan sekatan pergerakan dan untuk membina otot (terutamanya pemadam pemutar). Masalah utama dengan bahu sindrom impingement adakah ruang antara akromion dan kelucuan kepala terlalu kecil, yang menekan dan merosakkan struktur di antara keduanya. Yang dipanggil pemadam pemutar daripada sendi bahu merangkumi 4 otot utama yang membetulkan lengan atas dalam sendi bahu.

Untuk rawatan yang berjaya, oleh itu penting untuk melatih otot yang menarik kepala of humerus ke bawah sehingga ruang di bawah akromion dinaikkan. Untuk tujuan ini, ahli fisioterapi akan memberi pesakit latihan yang sesuai, yang akan membawa kepada peningkatan gejala jika dilakukan secara berkala. Selanjutnya, penting untuk melatih panduan bahu, kerana ini sering terganggu dalam sindrom impingement.

Terutama bertanggungjawab untuk ini humerus dan tulang selangka. Sekiranya kecederaan bahu, tulang selangka biasanya bergerak lebih banyak daripada yang diperlukan. Untuk membetulkannya, penting untuk melatih otot yang memandu tulang selangka serta meluruskan tulang belakang toraks.

Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel Latihan melawan a firasat. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah fisioterapeutik aktif ini, terdapat juga pendekatan terapi pasif di mana pergerakannya terutama dilakukan oleh ahli fisioterapi dan pesakit itu sendiri tetap pasif. Ini termasuk terapi manual, di mana sendi bahu digerakkan, tetapi juga langkah-langkah seperti panas atau electrotherapy, titik pencetus urut dan urut klasik boleh digunakan.

Bagaimana rancangan rawatan fisioterapeutik untuk sindrom hentakan bahu sepertinya diputuskan secara individu untuk setiap pesakit, kerana beberapa faktor memainkan peranan. Ini termasuk usia pesakit, umum kesihatan, sebarang penyakit sebelumnya dan jenis dan tahap kecederaannya. Rencana "Sindrom Peningkatan Bahu Kesakitan”Memberikan maklumat yang menyeluruh mengenai topik ini.

Selanjutnya, penting untuk melatih panduan bahu, kerana ini sering terganggu dalam sindrom impingement. Ini terutamanya disebabkan oleh humerus dan tulang selangka. Sekiranya kecederaan bahu, tulang selangka biasanya bergerak lebih banyak daripada yang diperlukan.

Untuk membetulkannya, adalah penting untuk melatih otot-otot yang mengarahkan tulang selangka dan juga meluruskan tulang belakang toraks. Anda boleh mendapatkan latihan untuk ini dalam artikel Latihan melawan a firasat. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah fisioterapeutik aktif ini, terdapat juga pendekatan terapi pasif di mana pergerakannya terutama dilakukan oleh ahli fisioterapi dan pesakit itu sendiri tetap pasif.

Ini termasuk terapi manual, di mana sendi bahu digerakkan, tetapi juga langkah-langkah seperti panas atau electrotherapy, titik pencetus urut dan urut klasik boleh digunakan. Bagaimana rancangan rawatan fisioterapeutik untuk sindrom hentakan bahu sepertinya diputuskan secara individu untuk setiap pesakit, kerana beberapa faktor memainkan peranan. Ini termasuk usia pesakit, umum kesihatan, sebarang penyakit sebelumnya dan jenis dan tahap kecederaannya.