Fisioterapi untuk stenosis saluran tulang belakang pada tulang belakang serviks

A terusan tulang belakang stenosis adalah apabila penyempitan saluran tulang belakang berlaku. Ini boleh disebabkan oleh proses penuaan normal tulang belakang, atau oleh penyakit radang (misalnya osteoartritis). Dalam terusan tulang belakang stenosis, mampatan saraf tunjang berlaku dengan gejala yang sepadan. Terapi dilakukan secara konservatif, jika mungkin. Sekiranya berlaku mampatan yang teruk, operasi melegakan diperlukan untuk melindungi tisu saraf sensitif.

Fisioterapi / rawatan

Penyempitan anatomi terusan tulang belakang biasanya tidak dapat dipulihkan. Walau bagaimanapun, rawatan fisioterapeutik konservatif dapat digunakan untuk mengatasi penyempitan selanjutnya. Untuk tujuan ini, kedudukan fisiologi tulang belakang serviks cuba dikekalkan atau dipulihkan sejauh mungkin.

Tertentu kepala postur, contohnya a penolakan (apabila dagu didorong ke depan), dapat menyebabkan penyempitan saluran tulang belakang tambahan. Dengan membetulkan postur, yang melibatkan pengukuhan dan regangan otot yang sepadan, usaha boleh dilakukan untuk mengatasi perkembangan stenosis saluran tulang belakang. Menggerakkan latihan dan teknik terapi manual juga dapat digunakan untuk menyokong proses ini.

  • Pembetulan postur (pengukuhan, mobilisasi dan peregangan)
  • Terapi manual
  • Pengukuhan struktur sekitarnya
  • Strategi pampasan untuk kerosakan
  • Teknik analgesik
  • Urut trigger point, urut
  • Buat program kerja rumah
  • Terapi fizikal

Sekiranya ada kerosakan saraf, otot-otot pinggiran yang terjejas juga harus dilatih untuk mengatasi atrofi, iaitu kerosakan otot. Strategi pampasan dapat diselesaikan dengan pesakit dalam fisioterapi sekiranya terdapat gangguan fungsi yang tidak dapat dipulihkan. Di samping itu, bersantai dan kesakitan-menghilangkan teknik digunakan.

Rawatan titik pencetus, urut atau penggunaan haba dapat mengendurkan otot yang kurang dibekalkan dan menegangkan dan menyebabkan melegakan gejala. Program kerja rumah dengan latihan pengukuhan dan penggerak harus dilakukan secara berkala oleh pesakit selain terapi. Sekiranya operasi dilakukan walaupun ada fisioterapi, pasca rawatan merangkumi latihan penstabilan dan mobilisasi sejauh mungkin.

Terapi manual untuk stenosis saluran tulang belakang di tulang belakang serviks (serviks spine) dijalankan dengan tujuan melegakan kesakitan, dengan hati-hati melepaskan penyumbatan di vertebra sendi dan dengan itu melebarkan saluran tulang belakang sebanyak mungkin. Selain itu, otot-otot tulang belakang serviks dapat dilonggarkan dengan rawatan trigger point dan selektif urut. Dalam terapi manual, daya tarikan tulang belakang serviks dapat dilakukan pada awalnya.

Ahli terapi meletakkan tangannya di bawah tulang oksipital dan memberikan daya tarikan ringan ke seluruh tulang belakang serviks. Di samping itu, yang pendek leher otot yang bermula di sana boleh diurut. Melancarkan penyumbatan di tulang belakang serviks kontroversial dan berisiko, tetapi ahli terapi dapat memindahkan vertebra sendi antara satu sama lain dan dengan itu meningkatkan permainan bersama.

Terapi manual tulang belakang serviks juga merangkumi rawatan peralihan serviks-toraks, iaitu peralihan tulang belakang serviks ke tulang belakang toraks dan sekitarnya sendi. Maklumat yang lebih terperinci mengenai terapi manual boleh didapati dalam artikel Terapi ManualDalam rawatan fisioterapeutik atau konservatif stenosis saluran tulang belakang, pengukuhan otot sekitar memainkan peranan utama. Khususnya, otot punggung autochthonous, yang bergerak seperti dua helai ke kanan dan kiri tulang belakang hingga ke tulang oksipital, menstabilkan setiap segmen pergerakan individu dengan sendi vertebra.

Yang dangkal leher otot juga menyumbang kepada penstabilan dan mobiliti sendi vertebra. Penstabilan segmen pergerakan individu tulang belakang serviks penting dalam stenosis saluran tulang belakang supaya ruang saluran tulang belakang tidak menjadi lebih sempit. Di samping itu, walaupun dengan pantas kepala pergerakan, pengembangan penyumbatan sendi dan terjebaknya serat saraf yang muncul dari saluran tulang belakang dicegah.

Selain tempatan leher otot, mungkin berguna untuk menguatkan bahu dan otot leher, seperti M. trapezius, yang menarik dari tulang belakang serviks ke bahu, untuk mencapai kestabilan yang lebih baik. Sejak pergerakan seperti penolakan (menolak dagu ke hadapan) atau panjangan (meletakkan kepala di leher) menyebabkan penyempitan saluran tulang belakang lebih jauh, disarankan pergerakan balas, penarikan balik. Penarikan semula: Pesakit duduk tegak di atas kerusi atau melakukan latihan dalam keadaan berdiri. Pada mulanya mungkin berguna untuk melakukan latihan di depan cermin agar dapat mengawalnya dengan lebih baik.

Dari postur tegak, pesakit kini menolak dagu ke belakang seolah-olah ingin melakukan dagu berganda. Tulang belakang serviks membentang ke atas dan menjadi panjang, bahagian belakang kepala naik ke arah siling. Kedudukan dapat dipegang selama beberapa saat dan kemudian dilepaskan perlahan.

Semasa melepaskan, hanya tegangan yang harus dilepaskan, tetapi bukan gerakan balas secara aktif. Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set dengan kira-kira 10-12 pengulangan. Untuk pengukuhan, sedikit tekanan yang berlebihan dapat digunakan pada akhir pergerakan.

Ini paling baik dilakukan dengan meletakkan jurang antara ibu jari dan indeks jari di dagu, dengan lengan pada sudut tepat ke tulang belakang serviks. Sekarang, pada akhir pergerakan, sedikit tekanan dikenakan hanya pada dagu (untuk mengelakkan daya tuas) dan penarikan ditingkatkan. Sedikit tarikan dalam peralihan ke BWS dapat dirasakan.

Angkat kepala: Pesakit berbaring di atas tikar dalam keadaan terlentang. Dagu ditarik ke arah dada dan bahagian belakang kepala ditolak ke atas. Daripada dagu berganda, kepala dengan tulang belakang serviks yang diregangkan diangkat kira-kira.

1 cm dan tahan sehingga 10 saat. Variasi adalah ketika kepala dengan tulang belakang serviks yang diregangkan berputar ke satu sisi sebelum diangkat. Ini melatih otot-otot lateral halus.

Lebih banyak latihan boleh didapati dalam artikel:

  • Latihan untuk stenosis saluran tulang belakang
  • Stenosis saluran tulang belakang - latihan untuk di rumah

Program kerja rumah untuk stenosis saluran tulang belakang harus merangkumi latihan yang sangat aktif untuk menguatkan otot leher, misalnya mengangkat kepala dalam kedudukan rawan dengan pandangan ke bawah. Di samping itu, cahaya regangan latihan untuk bahu dan otot leher atau diri-urut dengan tenis bola boleh ditunjukkan semasa terapi dan diulang di rumah. Rawatan dengan bantal panas juga dapat dilakukan dengan baik di rumah untuk kesakitan kelegaan dan otot kelonggaran.

Sekiranya gangguan fungsi berlaku di kawasan tulang belakang serviks, ini boleh menyebabkan sekatan yang besar dalam kehidupan seharian dan di tempat kerja. Oleh kerana gangguan fungsi tulang belakang serviks menghalangi putaran kepala dan dengan demikian membatasi bidang penglihatan, maka perlu dipertimbangkan semula kemampuan memandu sendiri semasa ada keluhan berterusan. Terapi manual dan terapi fizikal dalam konteks fisioterapi sudah dapat mencapai kesan yang segera berkesan, yang sudah dapat memperluas jangkauan pergerakan dengan ketara.

Strategi pampasan untuk pergerakan tulang belakang serviks yang tidak dapat dilaksanakan semasa fasa akut aduan sudah semestinya wajar sebagai postur pelindung. Badan atas boleh dipusingkan ke arah yang diinginkan untuk melegakan tulang belakang serviks. Penting untuk menjaga bahu sekendali mungkin untuk mengelakkan komplikasi sekunder dan sakit di bahu dan kawasan leher, yang sering berlaku pada penyakit tulang belakang serviks.

Dalam stenosis saluran tulang belakang, rawatan kesakitan memainkan peranan penting dalam terapi. Sekatan pergerakan yang berkaitan dengan kesakitan yang disebabkan oleh melegakan postur cuba dielakkan. Untuk melegakan kesakitan, teknik manual melegakan seperti daya tarikan, iaitu daya tarikan ringan pada tulang belakang serviks, dapat digunakan.

Di samping itu, otot di sekitarnya seperti otot bahu dan leher dapat dibawa masuk regangan kedudukan untuk melepaskan ketegangan. Selain itu, otot-otot leher dapat dilonggarkan dengan genggaman urut atau dirawat secara khusus dengan teknik trigger point untuk melepaskan ketegangan. Trigger point massage adalah teknik urut manual di mana titik tekanan tertentu (trigger point) otot dirawat dengan tekanan sederhana untuk mengurangkan ketegangan otot dan mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh ketegangan otot.

Titik khusus pada perut otot atau pangkal ditekan selama antara 30 dan 60 saat, sekurang-kurangnya sehingga pengurangan ketegangan otot yang ketara dapat dirasakan. Ini kelonggaran otot adalah bahagian dari busur refleks yang berfungsi untuk melindungi tisu. Dalam terapi fizikal untuk stenosis tulang belakang, seperti dalam fisioterapi, fokusnya adalah untuk mengurangkan rasa sakit dan ketegangan otot.

Selain urutan klasik tulang belakang serviks, kawasan bahu-leher dan tulang belakang toraks atas, terapi titik pencetus juga boleh digunakan untuk merawat otot. Sebagai persediaan untuk teknik urut ini, terapi haba, seperti pek lumpur atau kusyen panas, boleh melonggarkan otot. Hot roll juga dapat digunakan untuk merangsang metabolisme dan mengatur ketegangan otot. Mandi hangat adalah kemungkinan terapi haba, yang juga di rumah dapat dilaksanakan dengan baik.

Juga kehangatan tuala yang basah dengan air panas dapat meringankan keluhan. Di bidang electrotherapy, kaedah yang lembut seperti menggunakan gangguan semasa rawatan atau rawatan dengan ultrasound boleh digunakan. Prasyarat untuk ini biasanya tidak terdapat logam di kawasan rawatan.

Akupunktur adalah salah satu kaedah penyembuhan alternatif dan boleh digunakan sendiri atau bersama dengan fisioterapi, terapi fizikal, ubat atau pembedahan. Ia digunakan terutamanya untuk keluhan kronik di mana kaedah terapi lain telah mencapai hadnya. Menurut akupunktur doktrin, jarum akupunktur diletakkan pada titik-titik tertentu berhampiran kesakitan, tetapi juga pada titik-titik yang jauh dari itu.

Jarum klasik dan panjang kekal pada titik sekitar 20 hingga 30 minit dan kemudian dikeluarkan. Anda juga boleh menggunakan jarum tetap, yang kecil dan rata dan dapat dipakai selama beberapa hari. Bahaya atau kesan sampingan tidak dijangka akupunktur.

Bahkan mungkin berjaya dengan kaedah rawatan ini di mana kaedah terapi lain gagal. Kelainan organik asas stenosis saluran tulang belakang, penyempitan saluran tulang belakang dan pemampatan yang dihasilkan pada jalan keluar saraf disebabkan oleh proses penuaan, osteoporosis or spondylolisthesis tidak boleh dirawat secara kausali oleh fisioterapi. Walau bagaimanapun, terapi mengurangkan rasa sakit dan pengembangan mobiliti dapat mengurangkan gejala dengan ketara, sehingga terapi pembedahan ditangguhkan selama bertahun-tahun atau tidak diperlukan lagi.