Fisioterapi untuk kecederaan sukan

Sukan dengan kekuatan pantulan dan hentaman yang tinggi sangat terdedah kepada kecederaan. Sekiranya kecederaan sukan telah berlaku, Peraturan PECH (rehat, ais, mampatan, sokongan tinggi) berlaku. Ini pertama termasuk rehat untuk atlet. Kemudian luka dimampatkan dengan aplikasi ais dan bahagian kaki yang terjejas meningkat. Penting untuk tidak meletakkan aplikasi ais secara langsung pada kulit, tetapi menggunakan tuala di antaranya.

Kecederaan yang kerap

Otot yang ditarik adalah sedikit bentuk serat otot yang koyak. Otot terlalu meregang dan jengkel. Ia tidak semestinya mengakibatkan kecederaan pada beberapa serat otot.

Oleh itu, ketegangan otot juga boleh berlaku sekiranya berlaku pergerakan tersentak dalam kehidupan seharian. Kononnya sakit pinggang adalah contoh ketegangan otot. Ini biasanya hilang dengan atau tanpa rawatan selepas beberapa hari atau beberapa minggu.

>> ke artikel Ketegangan otot Otot terdiri daripada beberapa ikatan otot, yang seterusnya terdiri daripada beberapa serat otot. Sekiranya serat otot di dalam kumpulan otot cedera, ini disebut sebagai koyak serat otot. Pergerakan tersentak menyebabkan tarikan otot yang kuat.

Sekiranya otot tidak dapat menjamin pergerakan ini, air mata akan berlaku. Oleh kerana otot mempunyai bekalan vaskular yang sangat tinggi, terdapat pendarahan ke dalam tisu dan pembentukan a lebam. Sekumpulan beberapa serat otot membentuk kumpulan otot.

Sekiranya sekumpulan air mata menangis, ini disebut otot bundle robek. Sukan berpasukan seperti bola sepak atau tenis sangat mudah terkena air mata. Kawasan yang rentan adalah paha dan kawasan betis.

Oleh kerana kerosakan lebih mendalam dalam hal a otot koyak bundle, pemulihan memerlukan masa lebih lama daripada dalam kes a serat otot yang koyak. Tanda dan simptom pertama adalah, seperti dalam kes a serat otot yang koyak, bengkak, kehilangan fungsi, kesakitan dan pendarahan. Manakala serat sudah terkoyak sekiranya terkoyak serat otot, kekejangan otot mengakibatkan penghancuran serat otot ke tulang.

Di sini juga, pendarahan adalah akibatnya. Walaupun begitu, air mata di tisu otot juga boleh menyusul.