Fisioterapi untuk tekanan | Tekanan semasa mengandung

Fisioterapi untuk tekanan

Fisioterapi semasa mengandung juga boleh sangat membantu dalam mengurangkan tekanan. Tekanan yang diberikan pada ibu mengandung juga boleh berkaitan dengan perubahan fizikal. Sebagai contoh, kebanyakan wanita hamil mempunyai corak pergerakan yang berbeza atau postur yang berbeza kerana perut yang membesar.

Perut yang besar, boleh menyebabkan belakang kesakitan, leher ketegangan dan sakit kepala. Fisioterapi adalah untuk membantu mengatasi masalah ini. Melalui latihan postur dan latihan khusus, wanita hamil diajar untuk menggunakan postur tubuh yang baik walaupun mengandung untuk mengelakkan perkembangan masalah.

Yang terkenal lantai pelvik latihan juga merupakan persediaan yang baik untuk kelahiran yang akan datang. Ahli fisioterapi dengan latihan khas juga boleh memohon khas mengandung urut kepada ibu hamil untuk memberi tambahan kelonggaran. Gimnastik aqua juga boleh menjadi kebaikan seimbang untuk tekanan harian.

Sekiranya masalah berlaku semasa mengandung, doktor sering mengeluarkan preskripsi fisioterapeutik. Wanita hamil biasanya 2-3 kali seminggu dalam rawatan fisioterapeutik. Topik yang mungkin menarik minat anda:

  • Yoga untuk wanita hamil
  • Akupunktur semasa kehamilan
  • Latihan Autogenik
  • Melancarkan sakit dada

Kesan pada anak

Kesan tekanan semasa mengandung pada kanak-kanak boleh sangat berbeza. Sekiranya tahap tekanan ibu hamil meningkat dan, misalnya, degupan jantungnya semakin cepat, ini juga dipindahkan ke anak yang belum lahir, yang kemudian degupan jantungnya juga dipercepat. Seseorang boleh membayangkan bahawa ini tidak baik untuk anak yang belum lahir dalam jangka masa yang lama. lari. The akibat tekanan semasa mengandung boleh menyebabkan masalah perkembangan fizikal anak, ia boleh dilahirkan terlalu awal atau kurang berat badan.

Perkembangan mental mungkin disekat, sehingga masalah seperti ADHD or pembelajaran kesukaran mungkin berlaku di kemudian hari. Anak-anak yang ibunya telah di bawah banyak tekanan semasa mengandung mempunyai peningkatan risiko menderita kemurungan atau penyakit mental yang lain. Masalah fizikal seterusnya zaman kanak-kanak, seperti asma atau berat badan berlebihan juga boleh menjadi kesan tekanan akhir. Tahap tekanan yang sentiasa meningkat semasa kehamilan membawa kepada struktur anak yang belum lahir seperti paru-paru atau otak matang terlalu cepat, yang mengorbankan pertumbuhan dan pembahagian sel. Oleh itu, terdapat peningkatan risiko masalah yang disebutkan di atas dalam kehidupan selanjutnya.