Fisioterapi untuk pembengkakan dan nodul pada sendi jari

Bengkak dan benjolan pada jari sendi boleh menjadi gejala sendi jari arthrosis. Pecahan dari rawan bahan menyebabkan kapsul sendi untuk mengoksidasi, mengakibatkan pembentukan nodul kecil pada jari sendi, yang menyekat pergerakan dan sebab kesakitan. Dalam proses selanjutnya, kecacatan jari berlaku.

Terapi

Perkara yang paling penting dalam terapi pembengkakan dan nodul di jari sendi adalah menjaga mobiliti dan melegakan kesakitan. Daya tarikan (menarik jari dari soket) merangsang darah peredaran di kawasan tersebut dan dengan demikian proses metabolisme, yang seharusnya menghasilkan peningkatan minimum nodul ini. Selain meningkatkan mobiliti, daya tarikan juga mengeluarkan tekanan dari sendi, sehingga meningkatkan mobilitas.

Di samping itu, pergerakan jari meningkatkan pergerakan dan usaha memperbaiki lekatan kapsul. Untuk mengurangkan bengkak, limfa saliran atau pukulan dekongestan di jari sesuai. Sekiranya terdapat keradangan akut pada sendi, keradangan ini harus dikurangkan secepat mungkin, kerana keradangan yang timbul akan meningkatkan lekatan kapsul dan rawan kemerosotan.

Untuk mengurangkan keradangan, anti-radang dan kesakitan-melegakan ubat membantu. Sebagai tambahan, pesakit dapat menyokong jari yang terkena dengan terapi sejuk. Apabila fasa akut selesai, ahli terapi juga harus mengurangkan otot hipertonik di tangan dan lengan kawasan.

Teknik tisu lembut, penyelesaian fasial, terapi titik pencetus dan urut sangat berkesan untuk ini. Sekiranya pesakit berada dalam fasa tanpa rasa sakit, dia harus meningkatkan kekuatan otot melalui latihan sendiri. Softball kecil atau plasticine sangat sesuai untuk mengepam tangan.

Jari digerakkan dan kekuatan di lengan diperbaiki. Secara amnya, statik pesakit harus dinilai. Sekiranya terdapat penyimpangan paksi yang ketara di kawasan serviks, toraks, lumbal, bahu dan lengan, kawasan ini harus dikerahkan. Rawatan tulang belakang serviks dengan letupan pendek leher otot melonjak darah peredaran di seluruh bahagian atas kaki dan mencegah tingkah laku sempit dalam kehidupan seharian. Anda ingin membaca lebih banyak maklumat mengenai topik ini:

  • Saliran limfa manual
  • Latihan penyelarasan dan keseimbangan