Fisioterapi untuk tangan / kaki / kaki yang bengkak

Fisioterapi untuk tangan bengkak, kaki atau kaki terutamanya bertujuan untuk mengembalikan tisu ke keadaan normal. Untuk tujuan ini, ahli terapi mempunyai pelbagai pendekatan terapi yang boleh digunakan. Apabila memilih kaedah terapi yang sesuai, individu kesihatan keadaan pesakit dan penyebab pembengkakan selalu diambil kira. Semasa fisioterapi, pesakit tidak hanya menerima rawatan yang disesuaikan dengan keperluannya, tetapi juga pengetahuan berharga untuk dapat menghindari masalah di masa depan.

Fisioterapi - apa yang membantu?

Sekiranya pembengkakan pada anggota badan berlaku disebabkan oleh pelbagai sebab, terdapat pelbagai kemungkinan untuk membantu orang yang terkena kesan semasa rawatan fisioterapeutik dan menyebabkan pembengkakan zon masalah mereda. Ini termasuk antara lain: Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat dan kasut yang ketat atau tinggi. Angkat kaki anda sekerap mungkin, terutama pada waktu petang, untuk memudahkan aliran darah.

Terapi mampatan, terutama untuk pembengkakan pada kaki. Ini melibatkan membungkus rapat pembalut mampatan sekitar kaki menggunakan teknik khas, yang menyokong aktiviti vena dan mempromosikan kembalinya darah. Kaunseling pemakanan untuk sihat dan seimbang diet, yang disesuaikan dengan penyakit yang mendasari jika perlu.

Latihan fisioterapeutik (terutamanya vena gimnastik), yang mengaktifkan pam otot dan seterusnya mendorong penyingkiran lebihan cecair. Aplikasi sejuk, yang menyebabkan darah kapal menguncup dan seterusnya membantu mengurangkan bengkak. Manual limfa saliran, yang menggunakan khas urut teknik membuang cecair tisu berlebihan.

Ultrasound terapi untuk melancarkan peredaran darah Manakah antara langkah yang sesuai untuk pesakit bergantung kepada penyebab pembengkakan. Oleh itu, adalah mustahak untuk membuat diagnosis yang jelas oleh doktor terlebih dahulu supaya fisioterapi dapat mengatasi masalah tersebut dengan sebaik-baiknya.

  • Elakkan memakai pakaian yang terlalu ketat dan kasut yang ketat atau tinggi.
  • Angkat kaki sekerap mungkin, terutama pada waktu petang, untuk memudahkan aliran darah.
  • Terapi mampatan, terutama untuk pembengkakan pada kaki. Dalam terapi ini, kemas pembalut mampatan dililit di kaki menggunakan teknik khas, yang menyokong vena aktiviti dan menggalakkan pemulangan darah.
  • nasihat pemakanan untuk sihat dan seimbang diet, disesuaikan dengan penyakit yang mendasari jika perlu.
  • Latihan fisioterapeutik (terutamanya vena gimnastik), yang mengaktifkan pam otot dan dengan itu mendorong penyingkiran lebihan cecair.
  • Aplikasi sejuk, yang menyebabkan darah kapal menguncup dan seterusnya membantu mengurangkan bengkak.
  • manual limfa saliran, yang menggunakan khas urut teknik membuang cecair tisu berlebihan.
  • Terapi ultrabunyi untuk melancarkan peredaran darah