Fisioterapi untuk sakit simfisis semasa kehamilan

Symphyseal kesakitan semasa mengandung adalah perkara biasa dan biasanya dikaitkan dengan penyediaan pelvis untuk kelahiran yang akan datang. Semasa mengandung, organisma wanita menghasilkan hormon yang mempengaruhi tisu penghubung pelvis dan menyokongnya kelonggaran. Ini juga boleh menyebabkan simfisis kesakitan.

Pengenalan

Simfisis adalah sambungan tulang rawan kecil, serupa dengan cakera intervertebral di bahagian depan antara bilah pelvis. Di kawasan belakang bilah pelvis, bilah pelvis dihubungkan oleh sendi sacroiliac yang tegang, yang juga boleh menjadi longgar semasa mengandung. Sekiranya terdapat ketidakstabilan cincin pelvis, simfisis mungkin terganggu dan simfisis kesakitan mungkin berlaku.

latihan

Latihan untuk masalah simfisis semasa kehamilan lebih baik diamalkan terlebih dahulu dengan ahli terapi, jurulatih atau bidan untuk menghilangkan sumber kesalahan. Lantai pelvik latihan dianjurkan kerana otot-otot dasar panggul melekat pada tali pinggang pelvis dan dengan itu dapat menyumbang kepada kestabilannya. Di samping itu, terlatih lantai pelvik menyokong penghantaran dan dengan itu dapat mencegah berlakunya tekanan pada simfisis.

Yang baik lantai pelvik senaman dapat dilakukan dari posisi terlentang. Wanita hamil terletak pada permukaan yang selesa tetapi tegas dengan kakinya dalam keadaan tegak dan menumpukan perhatian kepadanya bernafas. Semasa dia menghembus nafas, dia menekan punggung bawah ke bawah penyokong, menarik pusarnya ke arah tulang belakang dengan lembut dan mengaktifkan dasar pelvis (tutup semua bukaan, tarik tuberosial iskial bersama-sama dan "angkat" organ pelvis).

Bila bernafas masuk, perlahan-lahan melepaskan kedudukan. Latihan boleh dibuat secara individu mengikut keperluan. Contohnya, wanita hamil boleh meletakkan tangannya di antara lutut yang diposisikan dan menekannya sedikit ke luar.

Dia mempergunakannya kaki otot untuk mengatasi tekanan ini agar tidak berlaku pergerakan. Di sini juga, senaman dilakukan dengan serentak dengan bernafas, tetapi kedudukan terakhir juga dapat ditahan selama beberapa nafas. Tekanan juga dapat diberikan dari luar terhadap lutut, di mana wanita hamil mesti mengaktifkannya kaki otot ke luar melawan tekanan.

Latihan mesti selalu dilakukan dengan bersih di tempat pertama, pelaksanaan yang betul adalah mustahak. Kira-kira 10-12 pengulangan latihan dapat dilakukan dalam 3-4 set. Topik ini mungkin menarik untuk anda:

  • Latihan untuk serviks semasa kehamilan
  • Fisioterapi semasa mengandung
  • Latihan untuk sakit sciatic semasa mengandung
  • Latihan untuk kesakitan coccyx semasa kehamilan