Fisioterapi untuk kerengsaan penyisipan tendon (tendopati penyisipan)

Bagaimana fisioterapi dirancang secara individu sekiranya berlaku kerengsaan penyisipan tendon, pertama sekali bergantung pada apakah keadaan adalah tendopati penyisipan akut atau kronik. Sekiranya kerengsaan penyisipan tendon akut, penting untuk melumpuhkan sendi yang terkena terlebih dahulu. Langkah-langkah sokongan untuk mengurangkan kesakitan boleh jadi krioterapi atau terapi selsema.

Setelah keradangan reda, electrotherapy dan ultrasound terapi serta pelbagai latihan fisioterapi digunakan untuk menguatkan otot dan menggerakkan sendi. Sekiranya terdapat kerengsaan kronik pada lampiran tendon, selain prosedur yang disebutkan di atas, latihan pergerakan tambahan dapat digunakan untuk meningkatkan pelaksanaan pergerakan. Biasa latihan fisioterapi penting untuk memperbaiki simptom.

Bergantung pada penyisipan tendon yang dipengaruhi oleh keradangan, terapi dan sekatan yang dihasilkan dapat bervariasi. Titik tipikal di mana berlaku keradangan lampiran tendon adalah lutut, siku, bahu atau pinggul.

  • Sekiranya kerengsaan penyisipan tendon akut, penting untuk melumpuhkan sendi yang terkena terlebih dahulu.

    Langkah-langkah sokongan untuk mengurangkan kesakitan boleh jadi krioterapi atau terapi selsema. Setelah keradangan reda, electrotherapy dan ultrasound terapi serta pelbagai latihan fisioterapi digunakan untuk menguatkan otot dan menggerakkan sendi.

  • Sekiranya kerengsaan penyisipan tendon kronik, selain prosedur yang disebutkan di atas, latihan pergerakan dapat digunakan untuk meningkatkan pelaksanaan pergerakan. Latihan fisioterapi secara berkala sangat mustahak untuk memperbaiki gejala.

Terapi / latihan: Siku (siku tenis, siku golf)

Keradangan pada lampiran tendon di kawasan siku, umumnya juga dikenali sebagai tenis siku atau siku pemain golf, pada mulanya tidak bergerak dalam fasa akut. Oleh itu, penting untuk melonggarkan dan meregangkan struktur yang teriritasi agar tendon dapat dibekalkan dengan nutrien secara optimum dan kuat dan fleksibel. Banyak latihan adalah bahagian penting dalam terapi.

1. regangan Berdiri tegak dan tegak. Regangkan lengan yang terkena lurus ke bawah di hadapan badan anda dan buat penumbuk. Pegang penumbuk dengan tangan yang lain dan tarik ke atas sementara lengan yang rosak tetap diregangkan dan menahan tekanan.

Tahan ketegangan selama 20 saat. Regangkan Regangkan lengan yang terkena ke depan, separuh diangkat. Lagi buat penumbuk.

Sekarang tarik penumbuk dengan tangan yang lain ke arah tanah. Tahan ketegangan selama 20 saat. 3. pengukuhan Letakkan diri anda dalam kedudukan empat kali ganda.

Sekarang serentak angkat satu lengan ke hadapan dan seberang menyerong kaki belakang lurus. Pegang kedudukan ini selama 20 saat dan kemudian tukar sisi. 4. pengukuhan Berdiri di hadapan dinding pada jarak kira-kira 50cm. Sokong tangan anda di dinding di dada ketinggian dan lakukan push-up di dinding. Lakukan 3 kali 15 pengulangan.