Fisioterapi untuk ligamen koyak di siku

Sendi siku terdiri daripada ulna, radius dan humerus. Ini tulang bersuara antara satu sama lain sehingga pergerakan putaran dan lenturan dan regangan pergerakan boleh berlaku. Sendi distabilkan oleh ligamen, kapsul dan otot. Kejatuhan di tangan yang terulur boleh menyebabkan kehelan di sendi siku, di mana ligamen biasanya menangis. Begitu juga, pukulan atau lontaran dari sisi ke siku yang diregangkan boleh menyebabkan hiperkrip, di mana ligamen juga boleh terkoyak.

Rawatan / Terapi

Sejurus selepas trauma, pertolongan cemas sangat penting:

  • Penyejukan, pembalut mampatan, penyimpanan tinggi dan rehat yang lebih lama adalah langkah pertama yang diperlukan. Pemeriksaan lanjutan harus dilakukan segera untuk mengesampingkan patah dan kehelan (Peraturan PECH). Jika sendi siku tidak bergerak, ia harus dibekalkan dengan pembalut untuk melumpuhkan sendi siku. Dalam 4-6 minggu pertama, penting untuk menjaga sendi sekerap mungkin agar penyembuhan ligamen berfungsi tanpa masalah. Terapi fisioterapeutik sangat berorientasi pada fasa penyembuhan luka tisu:

latihan

Latihan hanya boleh dilakukan oleh pesakit apabila ligamen stabil, jika tidak, pecah mungkin berlaku. Latihan berikut boleh digunakan untuk meningkatkan pergerakan: Tangan disokong di dinding, bahu bergerak ke dinding dan kembali ke belakang Berdiri: Bengkokkan siku dan tarik ke belakang di sebelah badan, tapak tangan ke atas dan bergerak ke arah bahu, kemudian panjangkan lengan dan telapak tangan menunjuk ke hadapan dan jari ke atas Latihan untuk meningkatkan kekuatan: Latihan lebih lanjut boleh didapati di bawah Latihan untuk ligamen koyak di siku

  • Tangan disokong di dinding, bahu bergerak ke dinding dan belakang
  • Berdiri: Bengkokkan siku dan tarik ke belakang di sebelah badan, tapak tangan ke atas dan bergerak ke arah bahu, kemudian panjangkan lengan dan tapak tangan ke hadapan dan jari ke atas
  • Semua latihan sokongan siku boleh digunakan untuk meningkatkan kekuatan. Pada permulaan, lengan sokongan dan sokongan tangan dapat dilakukan dengan lutut tegak sehingga beban tidak terlalu melampau pada siku. Sekiranya latihan tetap tidak menyakitkan, latihan boleh dilakukan dengan kaki yang diregangkan.
  • Peningkatan dapat dicapai dengan menggerakkan bahagian ekstrem. Latihan trisep pada penarik tali atau dengan dumbbell juga sesuai untuk membina otot.
  • Latihan penstabilan dapat dilakukan dengan melemparkan lengan yang terkena, menyokongnya pada permukaan yang tidak rata atau menggunakan yang lain bantuan seperti sling trainer atau swing stick.