Fisioterapi untuk ligamen koyak di bahu

A ligamen koyak or tendon koyak bahu biasanya berlaku apabila ligamen atau tendon yang terjejas telah berubah secara struktural selama bertahun-tahun, misalnya melalui keausan atau kalsium deposit, atau melalui kesan jatuh / daya pada lengan yang terentang. Ligamen atau tendon boleh terlentang, terkoyak sebahagian atau terkoyak sepenuhnya. Sendi sudut bahu kecederaan (Tossy 1-3), tendon bisep air mata dan pemadam pemutar air mata biasa.

Rawatan / terapi dengan Tossy 1-3

Klasifikasi menurut Tossy menerangkan sejauh mana kecederaan 2 ligamen pada lesi sendi skapular (kecederaan pada sendi skapula-klavikula). Oleh itu, dalam kecederaan Tossy 2 dan 3, apa yang disebut "fenomena kunci piano" dapat diperhatikan, di mana tulang selangka dinaikkan di hujung luarnya kerana alat ligamen tidak dapat lagi menahannya di sendi. Secara amnya, kecederaan ringan (Tossy 1-2) sering dapat dirawat secara konservatif, iaitu tanpa pembedahan.

Sekiranya kecederaan Tossy 3 dapat ditentukan secara individu sama ada pembedahan sesuai dilakukan. Perkara ini semakin kerap berlaku pada pesakit muda yang sering menggunakan lengan mereka dalam pekerjaan dan masa lapang dan yang perlu bekerja di atas kepala, misalnya. Untuk beberapa minggu pertama selepas kecederaan, pembalut atau serpihan dipakai dalam beberapa kes untuk perlindungan.

Sebaik sahaja kesakitan telah reda, fisioterapi dimulakan dengan latihan pergerakan untuk mengekalkan dan meningkatkan pergerakan bahu. Tujuannya juga adalah untuk menguatkan otot-otot yang mengelilingi bahu dan dengan demikian meningkatkan kestabilan pada sendi. Penting agar pesakit menerima program senaman diri dari ahli terapi dan melakukan ini sendiri di rumah kira-kira 5 kali seminggu.

Jika tidak, pergerakan di bahu boleh dihalang dan kesakitan mungkin berterusan. Sebagai tambahan kepada latihan pergerakan, terapi fizikal (mis terapi haba, urut) boleh digunakan untuk kecederaan Tossy 1-3, tetapi pada mulanya hanya di luar struktur yang cedera. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Tossy 1 bermaksud melebarkan kedua-dua ligamen yang mengikat sendi akromiokavikular
  • Dalam Tossy 2 terdapat peregangan satu band dan pecahnya band yang lain (subluxation)
  • Dalam kecederaan Tossy 3 kedua-dua ligamen terkoyak (kegembiraan)
  • Latihan untuk arthrosis sendi acromioclavicular
  • Fisioterapi selepas dislokasi bahu