Fisioterapi untuk ligamen pergelangan tangan yang koyak

A ligamen koyak daripada pergelangan tangan merujuk kepada koyakan ligamen medial (dalaman) atau lateral (luar) yang menghubungkan ulna dan jejari ke pergelangan tangan. Ligamen menstabilkan pergelangan tangan dari sisi dan mengelakkan pergelangan tangan tergelincir. A ligamen koyak pada pergelangan tangan paling kerap disebabkan oleh kecederaan sukan, di mana tangan berada di bawah tekanan tertentu. Sukan seperti bola baling, skuasy, tenis, bola tampar, bola keranjang dan lain-lain adalah perkara biasa. Sama ada air mata disebabkan oleh trauma akut, seperti bola atau pukulan di atasnya, atau oleh keausan yang lama.

Terapi / rawatan

Terapi ligamen koyak di pergelangan tangan harus berkaitan dengan gejala. Sejurus selepas kecederaan, doktor harus berjumpa dengan siapa yang dapat menilai sejauh mana kecederaan dengan cara Sinar X atau MRI.

 • Bergantung pada trauma kecederaan, struktur lain juga mungkin terlibat dan kecederaan ini harus dikecualikan.

  Dalam kebanyakan kes, orang yang terjejas menerima ubat penahan sakit dan serpihan yang ditetapkan oleh doktor.

 • Pada fasa akut, fisioterapi melegakan kesakitan dan mengurangkan bengkak. Limfatik dekongestan kapal sepanjang bahagian tangan termasuk jari dan lengan dipromosikan limfa saliran.
 • Untuk melegakan kesakitan, ahli terapi menyejukkan kawasan yang terkena dengan pad pendingin dan menggerakkan pergelangan tangan dengan berhati-hati untuk mengurangkan bengkak.
 • Kinesiotape juga boleh menyokong limfa saliran dan stabilkan pergelangan tangan walaupun dalam fasa akut.
 • Untuk mengurangkan rasa simpati sistem saraf dan dengan itu mencapai umum kelonggaran, rawatan haba di tulang belakang toraks atau teknik tisu lembut dan mobilisasi di kawasan ini dapat digunakan.

Dari fasa percambahan dan seterusnya, rangsangan keradangan baru dapat disebabkan oleh geseran melintang pada struktur ligamen, yang selanjutnya merangsang penyembuhan luka. Mobiliti juga harus ditingkatkan.

Dalam kebanyakan kes, ini dibatasi oleh ketakutan kesakitan atau masih ada pembengkakan. Dengan mobilisasi secara lentur dan perpanjangan, pergerakan dirangsang dan akhirnya dicapai dengan terapi manual, jika setelah beberapa minggu masih belum ada peningkatan yang jelas. Sekiranya kesakitan masih ada, ia harus dirawat dengan selesema atau terapi haba.

Ketegangan yang disebabkan oleh kesakitan boleh menyebabkan ketegangan keseluruhan lengan otot. Kawasan ini harus dilonggarkan dengan teknik tisu lembut, penyelesaian fasial dan urut cengkaman. Panas mempunyai kesan sokongan yang sangat positif.

Setelah sekatan kesakitan dan pergerakan dihilangkan dalam fasa penyatuan, penstabilan otot dapat bermula. Semua latihan di mana pesakit harus menyokong dengan tangan adalah sesuai. Pengukuhan kekuatan untuk seluruh kompleks bahu-bahu melalui celupan, latihan menarik dengan pelatih TRX atau tarikan tali, latihan push-up dan sokongan umum juga sangat penting. Elektroterapi dan menstabilkan rakaman juga membantu dalam semua fasa penyembuhan luka. Artikel selanjutnya yang mungkin menarik bagi anda adalah:

 • Sokongan tangan
 • Sokongan sampingan
 • Dudukan empat kaki pada permukaan rata atau lebih berkesan pada permukaan yang tidak rata seperti bantal goyangan atau bahagian atas berputar mendorong proprioception
 • Kemudahan Neuromuskular Proprioceptive
 • Latihan EMS
 • Latihan isometrik
 • Latihan dengan Theraband