Fisioterapi | Aduan ISG semasa mengandung - senaman

Physiotherapy

Fisioterapi untuk aduan ISG selama mengandung kadang-kadang boleh sangat berbeza dengan rawatan pesakit yang tidak hamil. Walaupun biasanya masalah itu cuba dikawal dengan bantuan mobilisasi, manipulasi atau urut teknik, ini hanya mungkin dilakukan pada tahap yang terhad selama mengandung. Terutama pada peringkat yang lebih maju dari mengandung, beberapa teknik ini bahkan boleh mencetuskan pengecutan pramatang dan memberi tekanan kepada ibu dan anak.

Untuk melegakan sendi sacroiliac, berguna untuk memakai tali pinggang pelvis, yang melepaskan tekanan dari ISG dan dengan itu membantu melegakan dan meredakan kesakitan. Mobilisasi yang sangat lembut, misalnya dengan pergerakan pelvis bulat yang sangat kecil, dapat membantu melegakan simptom. Ahli terapi terlatih khas dapat melonggarkan tisu tegang dengan urutan kehamilan khas. Namun, kerana ligamen di sekitar sendi sacroiliac umumnya dilonggarkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan, gejala tidak dapat diatasi sepenuhnya. Dalam banyak kes, hot roll atau fango pack juga baik bagi mereka yang terkena untuk berehat dan melonggarkan otot yang tegang sedikit.

Sekatan ISG

Penyumbatan ISG juga sering berlaku, terutamanya pada kehamilan seterusnya. Ini disebabkan oleh fakta bahawa, di satu pihak, alat ligamen, yang biasanya menyokong dan menstabilkan sendi sacroiliac, dilonggarkan semasa kehamilan dan, di sisi lain tangan, peningkatan berat badan bayi yang belum lahir meletakkan tekanan yang lebih besar di bahagian bawah tulang belakang. Penyumbatan ISG dapat dilihat oleh orang yang terkena dengan menarik kesakitan di punggung bawah dan punggung, yang juga boleh memancar ke kaki. The kesakitan biasanya bertambah teruk apabila paha sedikit membongkok ke hadapan atau menoleh ke luar pada bahagian yang terkena.

Pencetus untuk penyumbatan ISG biasanya merupakan halangan kecil dalam kehidupan seharian, permukaan yang tidak rata atau mengangkat beban berat (yang biasanya tidak boleh berlaku lagi semasa kehamilan!). Penyumbatan ISG juga harus dirawat semasa mengandung untuk mengurangkan tekanan dan tekanan bagi wanita hamil. Ahli fisioterapi yang terlatih juga boleh melonggarkan penyumbatan semasa kehamilan dengan pendekatan terapi yang berbeza dan melonggarkan otot yang sesak.