Fisioterapi | Fisioterapi untuk kanak-kanak dengan pengisaran gigi dan ketegangan rahang

Physiotherapy

Fisioterapi sangat penting dalam rawatan zaman kanak-kanak mengisar gigi dan ketegangan rahang. Oleh kerana kanak-kanak biasanya dirawat secara konservatif, ahli fisioterapi adalah titik kontak pertama setelah diagnosis perubatan. Fisioterapis kemudian akan menyusun rancangan terapi yang disesuaikan dengan keperluan anak, dengan mempertimbangkan diagnosis, usia kanak-kanak dan umum keadaan kanak-kanak itu.

Tujuan rancangan ini adalah untuk menghilangkan masalah anak. Sebaik-baiknya, ini bermaksud bahawa rawatan akan menghentikan pengisaran gigi dan rahang itu ketegangan dapat lega dalam jangka masa panjang. Oleh itu, terutamanya kanak-kanak sering dirawat kelonggaran kaedah.

Bergantung pada usia kanak-kanak, suka bermain kelonggaran latihan dilakukan dan rawatan manual bagi sendi temporomandibular, misalnya dengan lemah lembut urut teknik, dijalankan. Sebagai tambahan kepada rawatan fisioterapeutik dalam latihan ini, anak-anak dan ibu bapa menerima kerja rumah untuk pulang dari ahli terapi yang merawat. Ini boleh kelonggaran latihan atau ritual kecil yang dapat dilakukan sebelum tidur untuk mengulang kaji hari, supaya anak tidak perlu menunggu hingga tidur untuk memproses apa yang telah terjadi. Secara amnya, dalam fisioterapi adalah penting untuk menjaga pesakit kecil agar dapat menjalani rawatan yang sesuai dengan usia.

latihan

Untuk rawatan mengisar gigi dan ketegangan rahang pada kanak-kanak, terdapat latihan yang berbeza yang dapat dilakukan bergantung pada usia. Mereka berfungsi terutamanya untuk melonggarkan dan bersantai. 1) Mengira gigi Dalam latihan ini, anak pertama menggerakkannya lidah dari kiri ke kanan di sepanjang barisan gigi dan mengira gigi individu.

Ulangi beberapa kali, bermula secara bergantian di kiri dan kanan. 2) Tongue berpusing-pusing Anak duduk dengan mata tertutup pada permukaan yang selesa. The mulut juga ditutup.

Sekarang lidah harus bergerak melalui mulut dalam pergerakan bulat. Ulangi selama 1-2 minit. 3) Membuka mulut Dalam latihan ini, kanak-kanak harus membuka mulut dengan perlahan dan terkawal sejauh mungkin tanpa kesakitan.

Biarkan terbuka selama mungkin dan kemudian tutup dengan perlahan. Ulangi 3 kali.4) Menggerakkan rahang Buka mulut sedikit semasa latihan ini dan gerakkan Rahang bawah perlahan dari kiri ke kanan dan kembali lagi. Lakukan selama 1-2 minit.