Fisioterapi | Air mata manset rotator - sebab, gejala, terapi

Physiotherapy

Fisioterapi untuk a pemadam pemutar pecah berkaitan dengan pemulihan fungsi sendi bahu. Ini dicapai dengan campuran latihan menggerakkan dan memperkuat, dan kemudian penyelarasan dan latihan reaksi. Terapi bergantung pada proses penyembuhan kecederaan dan bermula pada hari-hari pertama dengan rangsangan lembut untuk menyokong penyembuhan.

Setelah kira-kira seminggu, intensiti meningkat dan latihan yang lebih menuntut dapat dimulakan. Latihan peningkatan intensif hanya dapat dilakukan setelah kira-kira 3 minggu dalam bentuk yang disucikan dan kemudiannya meningkat dari semasa ke semasa. Semasa terapi, spesifikasi beban doktor dipatuhi.

Tidak boleh ada kesakitan semasa latihan. Terapi terdiri daripada teknik yang dilakukan oleh ahli terapi, tetapi juga merangkumi latihan yang harus dilakukan oleh pesakit secara mandiri untuk mencapai hasil terapi yang baik. Dalam ruang lingkup fisioterapi, langkah-langkah dari terapi fizikal seperti fango, electrotherapy atau terapi sejuk juga boleh diaplikasikan.

Artikel kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat mengukuhkan secara optimum pemadam pemutar: Rotator cuff rupture - fisioterapi dan "melatih rotator cuff" Artikel kami menerangkan bagaimana anda dapat menguatkan rotator cuff secara optimum: Rupture of rotator cuff - fisiotherapy dan "training the rotator cuff" Selain langkah-langkah yang dilakukan oleh ahli terapi, program senaman intensif sangat mustahak bagi pesakit, yang harus dilakukan secara teratur dan konsisten walaupun selepas rawatan.Jika tendon daripada pemadam pemutar terkoyak sekali, kebarangkalian mereka akan terkoyak semakin meningkat. Program senaman seimbang yang menguatkan otot dapat mengatasi ini. A theraband senaman adalah senaman yang berkesan yang hanya boleh dilakukan apabila bahu sudah cukup kuat.

. theraband digenggam selebar bahu dan dibalut sekali di atas tangan sehingga ia duduk dengan kuat dan tapak tangan saling berhadapan. Siku dibengkokkan 90 ° dan tetap terpaku pada dada sepanjang keseluruhan latihan. Semakin pendek theraband digenggam, semakin sukar latihan.

Dari kedudukan tegak, lengan kini dipusingkan ke luar dari posisi permulaan sehingga tangan kini berada di sebelah badan sementara siku tetap di tempatnya. Ketegangan dapat dirasakan di bahu dan di antara bilah bahu. Latihan boleh dilakukan dalam 3-4 set 15 pengulangan. Jeda sekitar 30 saat harus diperhatikan antara set. Latihan lebih lanjut yang dapat anda lakukan setelah pecah manset rotator terdapat di artikel kami: Latihan lebih lanjut dengan Theraband dapat ditemukan dalam artikel kami: Latihan dengan Theraband

  • Latihan untuk manset rotator
  • Pecah manset rotator - latihan untuk meniru