Fisioterapi | Sindrom Peningkatan Bahu

Physiotherapy

Fisioterapi selepas pembedahan untuk bahu sindrom impingement bertujuan untuk mengembalikan mobiliti, kekuatan otot dan fungsi bahu dan mencapai kebebasan semaksimum mungkin dari kesakitan. Sekatan kekal seperti kontraksi, pelekat kapsul atau postur yang tidak betul harus dielakkan oleh fisioterapi. Pelbagai teknik rawatan pasif, latihan yang disasarkan untuk membina otot dan meningkatkan pergerakan dan terapi otot seperti urut disediakan untuk tujuan ini.

Fisioterapi bermula seawal hospital, biasanya pada hari pertama atau kedua selepas operasi, dengan senaman pergerakan lembut, rangsangan peredaran darah dan latihan pergerakan seharian. Fisioterapi pesakit luar boleh dimulakan segera setelah tinggal di hospital untuk mengelakkan sekatan pergerakan sejak awal. Bergantung pada arahan pakar bedah, tahap pergerakan dapat meningkat 4-6 minggu setelah operasi.

Walau bagaimanapun, ahli fisioterapi harus memberi pesakit satu siri latihan untuk kegunaan rumah, untuk mempercepat kejayaan terapi dan memastikan kejayaan jangka panjangnya. 6 - 8 minggu selepas operasi, lengan yang dikendalikan dapat dimuat perlahan-lahan semasa terapi. Maklumat lengkap mengenai perkara ini terdapat dalam artikel: Fisioterapi untuk sindrom impingement bahu

latihan

Latihan aktif untuk menguatkan otot dan memanjangkan pergerakan adalah bahagian penting dalam terapi bahu sindrom impingement. Bahu mempunyai hubungan yang agak tidak baik antara sendi kepala dan soket, iaitu sendi kepala sangat besar. Ini menjamin pergerakan bahu yang besar, tetapi membawa kestabilan yang lebih sedikit.

Bahu disebut sendi yang dipandu otot, kerana kestabilannya sangat bergantung pada otot yang mengelilinginya. Otot menyumbang: Atas sebab-sebab ini, latihan menguatkan otot sangat mustahak, terutama ketika masalah sudah ada. Contoh latihan: Anda memerlukan jalur rintangan, misalnya jalur Thera.

Berdiri tegak dengan bahagian atas badan anda, sudutkan siku anda sekitar 90 ° dan letakkan lengan atas anda dekat dengan bahagian atas badan anda. Ambil jalur dengan lebar bahu di kedua tangan dan tarik ke luar tanpa melepaskan lengan atas dari badan atas. Ulangi latihan ini 15-20 kali, lakukan ini 3 kali. Anda akan mendapat maklumat yang lebih terperinci dan juga latihan selanjutnya dalam artikel:

  • Ke urutan pergerakan yang tidak menyakitkan
  • Ke mobiliti yang mencukupi
  • Untuk perlindungan daripada terkehel
  • Latihan dengan Theraband untuk bahu
  • Latihan Sindrom Peningkatan Bahu
  • Bahu latihan mobiliti