Fisioterapi / rawatan | Latihan untuk serviks semasa kehamilan

Fisioterapi / rawatan

Setiap tahun, rata-rata satu dari 100 wanita menderita apa yang disebut kekurangan serviks (kelemahan os serviks). The serviks kemudian lembut dan terbuka. Tidak hanya terdapat risiko kuman menembusi embrio, tetapi juga peningkatan risiko keguguran or kelahiran pra-matang.

Dalam kes sedemikian, rehat tempat tidur yang ketat ditetapkan untuk wanita yang sakit. Adalah lebih baik jika wanita yang terkena berbaring di sisi mereka dengan pelvis yang tinggi. Malangnya, tubuh wanita hamil dengan cepat kehilangan jisim otot semasa berada di posisi berbaring, sehingga banyak wanita hamil mempunyai sedikit kekuatan setelah kelahiran untuk berdiri atau berjalan untuk waktu yang lama.

Fisioterapi dapat membantu wanita hamil untuk mengekalkan atau membina semula kekuatan ototnya sebelum ini, tetapi terutama selepas kelahiran. Sekiranya kekurangan serviks sudah berlaku di trimester pertama of mengandung, pembedahan sering diperlukan. Cerclage (= jalur plastik) diletakkan di sekitar serviks wanita hamil untuk mengekangnya secara mekanikal.

Sebagai alternatif, bahagian luar serviks boleh dijahit sepenuhnya. Kedua-dua langkah mesti dibalikkan semasa kelahiran. Topik-topik ini mungkin masih menarik bagi anda dalam hal ini:

  • Fisioterapi semasa mengandung
  • Fisioterapi selepas kehamilan
  • Gimnastik pemulihan

Serviks terasa sukar

Semasa mengandung adalah normal bagi serviks untuk merasa sukar. Ini adalah petanda yang baik dan bermaksud bahawa serviks melindungi embrio baik dari penembusan kuman. Walau bagaimanapun, serviks tetap keras pada masa kelahiran yang akan datang, walaupun yang pertama pengecutan sudah bermula. Dalam kes sedemikian, ubat tocolytic (= kontraseptif) digunakan. Ubat-ubatan ini mengendurkan otot sehingga serviks menjadi lembut dan terbuka.

Serviks sangat lembut

Biasanya, serviks tidak menjadi lembut sehingga bayi bersedia untuk dilahirkan. Ini berlaku pada minggu ke-39 pada mengandung. Kemudian yang pertama lemah dan tidak teratur pengecutan mulakan.

Segumpal lendir, yang sebelumnya menyekat saluran serviks dengan erat, dilepaskan dengan sedikit smear darah. Bidan kemudian memeriksa diameter serviks secara berkala. Sekiranya dua jari melalui serviks, serviks terbuka sekitar 2-3 cm.

Sekiranya bidan dapat membentuk "V" dengan dua jarinya, lilitan kira-kira 4 cm. Hanya apabila serviks mencapai lebar 8 cm barulah fasa kelahiran aktif bermula. Pada jarak 10 cm bayi kepala dapat dilihat dan langkah besar ke arah kelahiran telah diambil.