Fisioterapi ketika hamil?

Semasa mengandung seluruh tubuh wanita berubah. Sistem peredaran darah, metabolisme, tahap hormon dan juga statik dan postur wanita berubah. Ini menimbulkan sejumlah cabaran.

Wanita sering menderita sakit kepala or sakit belakang semasa mengandung. Sebagai tambahan, loya, sakit perut or sakit pelvis boleh berlaku. Dalam beberapa kes, fisioterapi dapat memberikan sokongan yang baik kepada wanita hamil dan memberikan latihan untuk membantunya dalam kehidupan seharian.

Pengenalan

Semasa mengandung, lantai pelvik latihan sangat digalakkan dan juga boleh menjadi sebahagian daripada fisioterapi. Ini bukan sahaja menjadi sebahagian daripada rancangan sukan selepas kelahiran anak, tetapi juga pada awal mengandung latihan persediaan untuk lantai pelvik otot harus dijalankan agar tekanan kehamilan di dasar pelvis serendah mungkin. Urutan atau penggunaan panas juga boleh menenangkan wanita dan dengan itu dapat mengurangkan sedikit ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, beberapa teknik dan ubat tidak boleh digunakan atau tidak dapat digunakan sepanjang kehamilan, kerana boleh, misalnya, mencetuskan pengecutan pramatang.

Adakah fisioterapi sesuai dengan kehamilan?

Pada prinsipnya, fisioterapi dibenarkan semasa kehamilan dan juga sangat baik untuk mengurangkan beberapa penyakit biasa yang berkaitan dengan kehamilan. Ini termasuk punggung yang berkaitan dengan postur kesakitan, sakit pelvis dan sakit simfisis, beberapa jenis sakit kepala malah tekanan dan ketegangan dapat dikurangkan secara spesifik kelonggaran dan latihan pernafasan. Pra-kelahiran lantai pelvik senaman juga boleh dilakukan oleh ahli fisioterapi semasa kehamilan.

Walau bagaimanapun, kehamilan semestinya diambil kira dalam rawatan. Sebagai contoh, kedudukan rawan harus dielakkan dari tahap lanjut - urut atau sejenisnya kemudian boleh digunakan, misalnya pada posisi duduk. Elektroterapi atau aplikasi haba juga harus digunakan dalam dos atau dielakkan. Limfa saliran di rongga perut dikontraindikasikan semasa kehamilan dan teknik terapi manual penggerak tertentu tidak boleh digunakan semasa kehamilan. Sekiranya terdapat keraguan, selalu berjumpa doktor.