Saraf mencubit | Fisioterapi untuk penyumbatan tulang belakang di tulang belakang serviks

Saraf berputar

Dalam beberapa kes, penyumbatan di kawasan tulang belakang serviks boleh menyebabkan kerengsaan di sekitarnya saraf. Ini kemudian secara umum disebut sebagai saraf terjepit, kerana vertebra yang tersekat menekan saraf sampai tahap tertentu. Mereka yang terjejas biasanya mengalami ini sebagai tikaman kesakitan di kawasan yang terjejas.

Khususnya pada tulang belakang serviks, saraf yang mencubit juga boleh menyebabkan gejala seperti pening atau pening kepala, dan, dalam kes yang teruk, juga menyebabkan kesemutan atau mati rasa di kawasan kulit atau bahagian ekstrem yang sesuai. Sekiranya anda mengesyaki bahawa saraf yang mencubit mungkin berada di belakang masalah anda, anda harus selalu berjumpa doktor untuk mencegah kerosakan akibatnya dan membuat diagnosis yang tepat sehingga penyakit yang lebih serius dapat dikesampingkan. Artikel Saraf yang terperangkap di tulang belakang serviks - kesan mungkin menarik bagi anda.

Leher / leher kaku

Kaku leher ialah keadaan apabila leher atau tengkuk leher dibatasi dalam kebebasan bergerak atau ketika pergerakan menyebabkan kesakitan. Punca kekejangan leher/ leher boleh menjadi postur yang tidak betul, pergerakan yang tidak betul, draf, aktiviti satu sisi atau pergerakan yang terlalu sedikit. Sebagai peraturan, aplikasi haba dan ubat penahan sakit bantu mereka yang terkena fasa akut.

Gentle regangan senaman juga dapat memberikan kelegaan. Kaku leher biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari. Artikel Fisioterapi untuk a Leher yang tegang & Fisioterapi untuk Sakit kepala/ Migrain Kanak-kanak Kecil mungkin menarik minat anda dalam hal ini.

Ringkasan

Secara keseluruhan, penyumbatan tulang belakang serviks vertebra adalah penyakit yang sangat menjengkelkan tetapi juga mudah disembuhkan, yang biasanya dapat dicegah dengan latihan otot leher dan bahu yang disasarkan. Dalam kebanyakan kes penyumbatan disebabkan oleh ketegangan pada otot kerana regangan satu sisi atau latihan yang berlebihan. Dalam banyak kes, kelonggaran Oleh itu, langkah-langkah adalah kaedah yang baik untuk mengatasi masalah tersebut. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda mengalami penyumbatan vertebra, anda juga boleh berbincang dengan doktor atau ahli terapi anda untuk membuat diagnosis yang tepat.