Piruvat

Pengenalan

Pyruvate dihasilkan dalam tubuh manusia semasa melakukan aktiviti sukan dan apa-apa jenis tekanan fizikal di mana otot berfungsi. Oleh kerana piruvat juga terlibat dalam pernafasan selular dan proses biologi penting lain di dalam badan kita, ia dapat digambarkan sebagai molekul biologi yang penting. Selain istilah piruvat, sinonim "garam asid piruvat" juga digunakan.

Piruvat difahami sebagai molekul dengan tiga atom karbon, yang juga mempunyai dua kumpulan fungsi yang disebut. Kumpulan ini adalah atom yang bertanggungjawab terhadap ciri molekul. Dua kumpulan berfungsi dipanggil kumpulan keton dan karboksil.

Di dalam badan, piruvat dicipta dengan cara membelah karbohidrat atau memecahnya ke bahagian masing-masing dan kemudian memasukkannya ke dalam kitaran asid sitrik, yang digunakan untuk menghasilkan tenaga. Walau bagaimanapun, badan juga dapat menghasilkan tenaga secara langsung dari piruvat dan dengan itu melangkau langkah pengeluaran tenaga. Pyruvate juga mempunyai kelebihan sehingga tidak mudah ditukar menjadi lemak.

Kesan sebagai makanan tambahan

Pyruvate juga digunakan sebagai makanan menambah in latihan berat dan ketahanan sukan, di mana ia bertujuan untuk mempromosikan pembinaan otot dan mempengaruhi daya tahan secara positif. Piruvat seharusnya meningkatkan tahap glikogen dalam sel otot dan dengan itu meningkatkan kekuatan dan ketahanan sekaligus mengurangkan selera makan. Pyruvate juga dikatakan dapat mempercepat bekalan tenaga dan memastikan lebih banyak lemak dan kurang karbohidrat dibakar dalam sel otot.

Di samping itu, piruvat memastikan bahawa glukosa dan protein mencapai sel otot dengan lebih cepat, yang juga memberi kesan positif terhadap pertumbuhan otot. Setakat ini, banyak kajian dilakukan mengenai kesan piruvat sebagai menambah. Telah terbukti bahawa piruvat mempunyai kesan positif terhadap prestasi atletik dan juga membantu menurunkan berat badan.

Bekalan tenaga dioptimumkan dan dengan itu pengambilan piruvat sebagai menambah boleh menyebabkan peningkatan otot yang ketara ketahanan. Satu kajian menunjukkan bahawa apabila ditambah dengan 25 gram piruvat setiap hari, daya tahan bahagian atas dan bawah dapat meningkat hingga 20 persen. Pada masa yang sama, piruvat memastikan pengangkutan glukosa yang lebih tinggi dari darah ke dalam sel otot dan dengan itu memastikan bekalan tenaga untuk jangka masa yang lebih lama.

Kesan ini juga mempengaruhi prestasi daya tahan atlet. Bagi atlet yang ingin menurunkan berat badan, piruvat juga menunjukkan kejayaan yang signifikan dan telah menyebabkan penurunan berat badan melalui peningkatan pembakaran lemak. Digabungkan dengan tenaga rendah diet, suplemen dengan piruvat boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Ini ditunjukkan dalam kajian di mana 20 gram piruvat ditambah setiap hari selama tiga minggu. Penurunan berat badan dicirikan sebahagian besarnya oleh kehilangan jisim lemak. Walau bagaimanapun, mekanisme yang tepat di sebalik ini belum dapat diselidiki dengan secukupnya.

Satu andaian adalah bahawa piruvat membawa kepada peningkatan permintaan tenaga. Walau bagaimanapun, kerana kurang karbohidrat terdapat di dalam badan kerana rendah tenaga diet, badan bergerak ke membakar lemak sebagai sumber tenaga dan dengan itu mengurangkan lemak badan. Pyruvate juga dikaitkan dengan perasaan badan yang lebih baik oleh peserta kajian, yang merasa lebih baik dan lebih sihat setelah diberi suplemen dengan piruvat. Walau bagaimanapun, terdapat juga kajian yang tidak bersetuju mengenai kesan positif piruvat sebagai makanan tambahan, kerana kajian ini sering merujuk berat badan berlebihan orang yang tidak banyak bersenam atau tidak.