Kekurangan plasenta: Gejala, Kekerapan, Risiko

Gambaran ringkas

 • Simptom: Terencat tumbesaran bayi dalam kandungan, tekanan darah tinggi dan perkumuhan protein pada ibu.
 • Punca dan faktor risiko: Malposisi plasenta, penyakit ibu, jangkitan, kekurangan zat makanan, merokok
 • Diagnostik: temu bual anamnesis, ultrasound, sonografi Doppler, CTG
 • Rawatan: Rehat katil, mengelakkan nikotin, pelarasan optimum tekanan darah dan gula darah
 • Kursus dan prognosis: Sangat berubah-ubah. Kekurangan plasenta akut memerlukan campur tangan yang cepat, bentuk kronik selalunya boleh dirawat dengan pendekatan tunggu dan lihat.
 • Pencegahan: Elakkan faktor risiko seperti merokok, kekurangan zat makanan, tekanan darah tinggi atau paras gula darah yang berlebihan

Apakah kekurangan plasenta?

Doktor mentakrifkan kekurangan plasenta sebagai bekalan nutrien dan oksigen yang tidak mencukupi kepada anak dalam kandungan melalui plasenta.

Plasenta adalah organ berbentuk cakera yang menanam dirinya di dinding rahim. Di sinilah saluran darah ibu dan bayi bertemu untuk membolehkan pertukaran bahan antara ibu dan anak. Kanak-kanak disambungkan ke plasenta melalui tali pusat. Fungsi plasenta yang tidak terhad memainkan peranan yang menentukan dalam perkembangan kanak-kanak dalam kandungan. Jika fungsi ini dihadkan (kekurangan), ini boleh membawa kesan yang serius kepada kanak-kanak.

Bentuk kekurangan plasenta

 • Kekurangan plasenta akut: berkembang dalam beberapa minit hingga beberapa jam
 • Kekurangan plasenta subakut: berkembang dalam beberapa hari
 • Kekurangan plasenta kronik: berkembang dari minggu ke bulan

Bentuk yang berbeza kadangkala mempunyai sebab dan gejala yang berbeza. Persamaan mereka ialah dalam kes yang teruk, mereka boleh mengancam nyawa bayi yang belum lahir (janin).

Apakah gejala dan akibat jangka panjang yang mungkin?

Kekurangan plasenta menjadi jelas semasa pemeriksaan kehamilan melalui gejala pada janin. Anak dalam kandungan selalunya terlalu kecil untuk minggu kehamilan yang sepadan kerana kekurangan bekalan yang berterusan. Ia juga selalunya kurang aktif berbanding bayi yang belum lahir pada usia yang sama di mana plasenta memenuhi fungsi penuhnya. Di samping itu, jumlah cecair amniotik dalam kekurangan plasenta selalunya kurang daripada yang dijangkakan (oligohydramnios).

Dalam kekurangan plasenta akut, janin mengalami kekurangan oksigen secara tiba-tiba. Keadaan ini mengancam nyawa janin. Kelahiran pramatang atau kelahiran mati adalah akibat yang mungkin.

Kesan lewat kekurangan plasenta

Dalam sesetengah kes, kekurangan bekalan oksigen dalam rahim mempunyai akibat jangka panjang untuk kanak-kanak.

Secara keseluruhan, bayi yang terjejas mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mati atau mengalami penyakit lain. Sebagai contoh, kanak-kanak yang telah terdedah kepada kekurangan plasenta dalam kandungan sering menunjukkan gejala di kemudian hari:

 • Diabetes mellitus (kencing manis)
 • Obesiti (adipositi)
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi arteri)
 • Kalsifikasi vaskular (arteriosklerosis)

Ramai ibu bapa juga khuatir anak mereka nanti akan cacat mental malah hilang upaya akibat kekurangan plasenta. Para saintis mendapati bahawa kanak-kanak yang tidak membesar sejajar dengan usia mereka kerana kekurangan oksigen dalam rahim, misalnya, cenderung menunjukkan prestasi yang lebih teruk dalam ujian kecerdasan sebagai kanak-kanak dan remaja berbanding rakan sebaya mereka.

Dalam sesetengah kes, kekurangan plasenta membawa kepada kelahiran pramatang. Kanak-kanak yang dilahirkan tidak matang mempunyai peningkatan risiko terencat akal.

Apakah punca kekurangan plasenta?

Terdapat banyak sebab untuk kekurangan plasenta. Punca dan faktor risiko yang mungkin untuk kekurangan plasenta kronik adalah, sebagai contoh

 • Kecacatan kongenital dan pembentukan plasenta
 • Penyakit ibu seperti kencing manis, darah tinggi atau kecacatan jantung
 • Penyakit khusus kehamilan seperti pra-eklampsia atau eklampsia
 • Tekanan darah rendah kronik (hipotensi)
 • Malnutrisi kronik atau malnutrisi
 • merokok

Kekurangan plasenta akut disebabkan oleh gangguan peredaran darah akut dan biasanya berlaku semasa bersalin. Penyebab yang mungkin adalah

 • Komplikasi di kawasan tali pusat, seperti tali pusat yang terkeluar
 • Gangguan plasenta pramatang
 • Sindrom mampatan vena cava
 • Ribut buruh (penguncupan yang terlalu kuat atau terlalu kerap)

Dalam sindrom mampatan vena cava, vena kava inferior ibu dicubit oleh rahim yang membesar apabila wanita itu berbaring telentang. Ini menjejaskan aliran balik darah ke jantung. Akibatnya: wanita itu rebah dan anak yang belum lahir tidak mendapat bekalan darah secukupnya.

Bagaimanakah ketidakcukupan plasenta didiagnosis?

Adalah penting bahawa wanita hamil menghadiri pemeriksaan berkala dengan pakar sakit puan mereka. Doktor memeriksa sama ada ibu dan anak sihat dan kehamilan berjalan lancar. Sekiranya pakar sakit puan mengesyaki kekurangan plasenta, dia akan terlebih dahulu bertanya kepada wanita hamil tentang sejarah perubatannya secara terperinci. Soalan yang mungkin termasuk, sebagai contoh

 • Adakah anda mengalami tekanan darah tinggi atau anda penghidap diabetes?
 • Adakah anda merokok?
 • Adakah ini kehamilan pertama anda?

Jika kekurangan plasenta akut disyaki, kardiotokografi (CTG) dilakukan. Ini merekodkan kadar denyutan jantung janin dan kontraksi.

Satu bentuk ultrasound khas, yang dikenali sebagai sonografi Doppler, menunjukkan aliran darah dalam tali pusat. Dalam kekurangan plasenta akut, ini sangat berkurangan.

Bagaimanakah kekurangan plasenta dirawat?

Tiada rawatan untuk kekurangan plasenta yang menghapuskan punca (terapi penyebab). Oleh itu, tujuan rawatan adalah penghantaran tepat pada masanya. Matlamatnya adalah untuk membawa kehamilan ke tempoh selama mungkin tanpa meletakkan ibu atau anak dalam risiko. Dalam kes gejala yang teruk seperti perawakan pendek pada kanak-kanak atau eklampsia pada ibu (bentuk pra-eklampsia yang mengancam nyawa), risiko kelahiran pramatang diterima.

Doktor menasihati wanita hamil dengan kekurangan plasenta kronik untuk berehat di atas katil dan mengesyorkan mengelakkan semua tekanan dan aktiviti fizikal. Untuk mengelakkan kelahiran pramatang sebelum minggu ke-37 kehamilan, adalah penting untuk mengawal gula darah dan tekanan darah secara optimum dengan ubat. Ini amat penting jika wanita hamil menghidap diabetes mellitus atau tekanan darah tinggi. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mengelakkan kekurangan plasenta daripada semakin merosot.

Selepas minggu ke-37 kehamilan atau jika kekurangan plasenta bertambah buruk, doktor sering membuat keputusan untuk membawa bayi ke dunia. Untuk tujuan ini, wanita hamil sama ada diberi ubat untuk mendorong kelahiran atau pembedahan caesarean.

Kekurangan plasenta akut memerlukan tindakan pantas. Perubahan kedudukan untuk ibu, contohnya dalam kes sindrom mampatan vena cava, boleh mengurangkan keadaan. Jika tidak, penghantaran segera diperlukan.

Kanak-kanak yang dilahirkan pramatang, contohnya disebabkan oleh kekurangan plasenta, mempunyai peningkatan risiko kerosakan saraf. Terdapat bukti bahawa pemberian magnesium melindungi sel saraf bayi dan mungkin mengurangkan risiko kerosakan pada sistem saraf dan otot.

Bagaimanakah perkembangan kekurangan plasenta?

Perjalanan dan prognosis kekurangan plasenta sangat berbeza dari pesakit ke pesakit. Ini bergantung kepada keparahan dan jenis kekurangan plasenta.

Dalam kekurangan plasenta akut, terdapat kekurangan bekalan secara tiba-tiba dan serta-merta kepada janin. Ini mengancam kanak-kanak dengan kekurangan oksigen yang akut, yang dalam kes yang paling teruk boleh membawa maut. Tindakan pantas kemudiannya diperlukan.

Jika kekurangan plasenta telah didiagnosis, doktor yang merawat akan membuat rancangan kelahiran bersama-sama dengan ibu mengandung. Matlamatnya adalah untuk menjelaskan cara bertindak dalam situasi akut.

Jika faktor seperti tekanan darah tinggi, diabetes atau penggunaan nikotin tidak dihapuskan, terdapat risiko kekurangan plasenta berulang semasa kehamilan baru.

Bagaimanakah kekurangan plasenta boleh dicegah?

Untuk mengelakkan kekurangan plasenta, adalah penting bahawa wanita hamil menghapuskan faktor risiko sejauh mungkin. Ini termasuk, sebagai contoh, makan makanan seimbang dan sihat serta tidak merokok.

Wanita yang menghidap diabetes mellitus atau tekanan darah harus memberi perhatian khusus untuk memastikan paras gula darah dan tekanan darah mereka diselaraskan secara optimum.