Wabak: Punca, Gejala & Rawatan

Walaupun wabak tidak lagi berlaku di Jerman hari ini, ia masih diketahui oleh hampir semua orang melalui sejarahnya. Terutama wabak wabak Zaman Pertengahan telah tersekat di fikiran orang. Di beberapa negara, bagaimanapun, masih terdapat kes terpencil pneumonik subforma wabak. Periksa dengan doktor anda jika anda memerlukan lebih banyak maklumat.

Apa itu wabak?

Wabak adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Yersinia pestis yang berlaku dalam empat manifestasi yang berbeza: wabak bubonik, wabak paru atau pengguguran, dan wabak sepsis. Kurang biasa, wabak meningitis berlaku ketika wabak patogen menjejaskan meninges. Sebilangan besar orang biasa dengan wabak sebagai Kematian Hitam pada Zaman Pertengahan - kini dianggap sangat pasti bahawa gelombang wabak yang didokumentasikan secara sejarah memang disebabkan oleh patogen Yersinia pestis. Walau bagaimanapun, kebanyakan bentuk dapat dirawat sekarang.

Punca

Ejen penyebab wabak adalah penyakit zoonosis, patogen yang disebarkan oleh haiwan. Tikus adalah pembawa yang paling terkenal, tetapi tupai, landhog, dan tikus yang serupa juga boleh berbahaya. Yersinia pestis tidak disebarkan secara langsung oleh tikus itu sendiri, tetapi oleh gigitannya kutu. Wabak Bubonic biasanya disebabkan oleh gigitan kutu dan berkembang beberapa jam hingga tujuh hari kemudian. Ia disertai dengan rasa mengantuk yang teruk, demam, dan nanah- atau pembengkakan berwarna biru limfa nod. Ini boleh mengakibatkan wabak sepsis, di mana bakteria memasuki aliran darah, melepaskan toksin (racun), mati, dan menyebabkan kematian di sana setelah tidak lebih dari 36 jam kerana pendarahan dalaman dan luaran. Namun, ia juga boleh membawa wabak pengguguran akibat gigitan kutu - hanya ringan demam dan perasaan sakit berlaku, selepas itu pesakit kebal terhadap semua patogen. Wabak pneumonia, sebaliknya, di mana Yersinia pestis menyerang paru-paru, masih sangat berbahaya hingga kini.

Gejala, keluhan, dan tanda

Dalam kira-kira 90 peratus kes, gejala wabak bubonic muncul semasa jangkitan dengan patogen wabak. Oleh itu, kira-kira dua hingga enam hari selepas jangkitan, gejala pertama muncul. Mereka yang terjejas menderita tinggi demam, menggigil, sakit kepala, sakit anggota badan dan rasa sakit yang sangat kuat. Benjolan (bubones) yang memberi wabak bubonic namanya berkembang akibat dijangkiti dan meradang limfa nod. Mereka membengkak dengan teruk dan sakit. Terdapat kembung yang teruk akibat jangkitan, yang akhirnya menyebabkan perpecahan yang meradang limfa nod. Ini juga boleh terbuka ke luar - melalui kulit. Gejala lebih lanjut berlaku sekiranya limfa yang meradang kapal dan nod menjangkiti darah peredaran sistem. Ini boleh membawa kepada sepsis. Sekiranya Yersinia pestis sampai ke paru-paru, wabak pneumonik berlaku dengan sesak nafas dan berdarah dedah. Gejala sepsis wabak, sebaliknya, boleh mempengaruhi seluruh badan. Terdapat jangkitan dari pelbagai organ, kulit berdarah, masalah pencernaan, keletihan yang luar biasa dan kejutan reaksi. Sepsis wabak adalah gejala yang boleh dijangkakan semasa jangkitan wabak yang tidak dirawat. Sepsis wabak selalu membawa maut. Wabak juga, dalam kes yang jarang berlaku, menunjukkan gejala yang sangat ringan dan hampir tidak berbahaya.

Diagnosis dan perjalanan penyakit

Hampir semua bentuk wabak bermula dengan demam hingga menggigil, perasaan sakit umum, dan mengantuk. Tempoh inkubasi antara beberapa jam hingga 7 hari, dan 1-3 hari untuk wabak pneumonik. Untuk membezakan bentuk wabak, perhatian mesti diberikan kepada gejala tertentu. Dalam wabak bubonic, misalnya, ini adalah bengkak kelenjar limfa yang bertukar menjadi kuning purulen menjadi biru. Ciri khasnya ialah sesak nafas, berdarah hitam dedah and edema pulmonari. Sepsis wabak boleh berlaku dari kedua-dua bentuk atau pertama kali boleh membawa wabak pneumonik, sebab itulah ia juga mesti dikenali. Ini ditunjukkan oleh peningkatan gejala umum penyakit, dan sakit kepala boleh ditambah. Hanya wabak pengguguran yang tidak berbahaya: paling tidak, ia boleh hilang sendiri setelah menunjukkan gejala ringan dan tidak spesifik.

Komplikasi

Sejauh mana wabak itu bergantung pada bentuk tertentu. Contohnya, gejala agak ringan pada wabak pengguguran. Namun, dalam bentuk lain, terdapat risiko komplikasi serius. Risiko sangat tinggi jika tidak ada rawatan perubatan untuk wabak. Komplikasi yang boleh timbul dari wabak bubonic adalah wabak pneumonik. Dalam kes ini, doktor bercakap mengenai wabak pneumonik sekunder, kerana bentuk primer yang lebih biasa disebarkan oleh jangkitan titisan. Wabak paru-paru mengambil jalan yang cepat, kadang-kadang muncul setelah hanya beberapa jam. Walau bagaimanapun, wabak pneumonik sekunder berkembang lebih perlahan daripada bentuk primer. Tanda khas merangkumi keletihan, menggigil, demam, sakit kepala, sakit otot, dan pening. Pada hari kedua penyakit ini, batuk dengan warna hitamdarah dedah, sakit dada, kesukaran bernafas, dan perubahan warna biru dari kulit berlaku. Sakit perut, cirit-birit, loya, dan muntah juga tidak biasa. Wabak pneumonia boleh berkembang menjadi sepsis wabak yang mengancam nyawa, seperti wabak bubonic, wabak kulit, wabak meningitis, atau wabak laringitis. Dalam kira-kira sepuluh peratus daripada semua pesakit wabak, wabak bakteria menembusi ke dalam darah, di mana mereka menyebabkan keracunan darah. Sepsis wabak dicirikan oleh kelesuan, demam tinggi, masalah pencernaan dan penurunan tekanan darah. Di samping itu, orang yang sakit bertindak balas bingung. Selanjutnya, sepsis wabak boleh menyebabkan vaskular oklusi, yang mempengaruhi bekalan darah ke organ. Dalam kes yang melampau, kematian pesakit berlaku.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Wabak adalah salah satu penyakit yang sudah lama tidak berlaku di Jerman. Walaupun begitu, lawatan ke doktor adalah wajar sekiranya orang yang terjejas yakin bahawa dia menderita penyakit mematikan ini. Sakit kepala dan sakit anggota badan, suhu badan yang sangat tinggi dan perasaan sakit adalah tanda-tanda penyelewengan yang harus disiasat. Sekiranya lain selesemagejala seperti berlaku, seperti menggigil, keletihan and keletihan, lawatan ke doktor adalah disyorkan. Sekiranya terdapat perubahan warna pada kulit, pembengkakan, serta pembengkakan kelenjar getah bening, tindakan diperlukan. Sepsis boleh berlaku. Ini mengakibatkan mengancam nyawa keadaan. Masalah pernafasan, pendarahan kulit dan dahak berdarah mesti diperiksa dan dirawat secepat mungkin. Sekiranya terdapat peningkatan gejala yang ada, orang yang terkena itu memerlukan pertolongan dengan segera. Sekiranya terdapat gangguan kesedaran atau keadaan kejutan, perkhidmatan ambulans mesti dimaklumkan. Oleh kerana wabak adalah penyakit yang sangat menular, arahan doktor kecemasan harus dipatuhi. Sekiranya tidak dirawat, penyakit ini dapat merebak dalam waktu yang singkat dan menjangkiti banyak orang. Di samping itu, ada kemungkinan ancaman terhadap kehidupan orang yang dijangkiti, kerana penyakit tanpa rawatan perubatan dapat membawa maut dalam waktu singkat.

Rawatan dan terapi

Patogen Yersinia pestis adalah bakteria, jadi asas rawatan untuk wabak adalah antibiotik. Ubat pilihan adalah streptomisin, yang diberikan secara intramuskular semasa pesakit mengalami pesakit dalam pemantauan. Rawatan cepat sangat penting untuk wabak pneumonia, yang masih mempunyai kadar kematian yang sangat tinggi. Sekiranya streptomisin tidak boleh digunakan atau jika ia mesti berlaku dengan cepat untuk tetap membantu pesakit, kloramfenikol digunakan, tetapi dianggap sebagai rawatan terakhir. Ia terkenal dengan kesan sampingan yang kuat, aplastik anemia. Walaupun ini hanya berlaku dalam satu dari 6000-36000 kes, namun risiko itu tidak boleh dipandang rendah, terutama pada wabak. Bergantung pada keparahan gejala, ini juga dapat dirawat - demam tinggi dapat dikurangkan, misalnya, dan kesakitan dapat lega dengan ubat.

Penjagaan selepas itu

Setelah dijangkiti wabak, pesakit biasanya kebal terhadap jangkitan semula. Juga tidak memerlukan rawatan jangka panjang atau sokongan harian. Gejalanya reda sepenuhnya. Orang yang terjejas kembali ke kehidupan seharian. Penjagaan Selepas langkah-langkah terutamanya berkaitan dengan perlindungan orang lain. Penyebaran wabak yang mudah menyebabkan kematian seluruh wilayah pada Zaman Pertengahan. Pesakit dengan penyakit yang telah ditetapkan mesti diasingkan selama beberapa hari setelah gejala berhenti. A ujian darah memberikan maklumat mengenai apakah patogen masih terdapat dalam organisma. Strategi susulan terbaik adalah dengan mengelakkan orang sakit dan haiwan. Pesakit sendiri bertanggungjawab untuk ini. Sesiapa yang melakukan perjalanan ke kawasan berisiko boleh diberi vaksin terhadap penyakit tertentu patogen. Walau bagaimanapun, bahan aktif hanya memberikan imuniti untuk masa yang singkat. Tidak seperti kanser, wabak tidak boleh timbul daripada pembentukan baru dari badan itu sendiri. Pengasingan orang sakit, seperti yang dijelaskan di atas, adalah kaedah paling berkesan untuk mencegah jangkitan. Sekiranya berlaku wabak di Eropah, pihak berkuasa pemerintah menyediakan karantina. Pesakit mesti mengikut arahan pegawai perubatan tanpa gagal.

Prospek dan prognosis

Tidak seperti zaman sebelumnya seperti Abad Pertengahan, ketika wabak penduduk di seluruh wilayah, prognosis untuk penyakit berjangkit lebih digemari pada masa sekarang. Walau bagaimanapun, walaupun hari ini, pandangan bergantung pada bentuk perkembangan dan sama ada ia ditangani tepat pada waktunya. Sebagai contoh, jika wabak itu menggugurkan, ia adalah bentuk wabak ringan dengan prognosis positif. Oleh itu, antibodi dihasilkan oleh sistem pertahanan organisma, yang memberikan kekebalan yang bertahan lama. Sekiranya pesakit mengalami wabak bubonic dan dirawat pada waktu yang tepat, peluang untuk sembuh adalah baik dan orang yang terkena penyakit itu dapat bertahan dari penyakit yang teruk. Walau bagaimanapun, jika rawatan tepat pada masanya dengan antibiotik dadah tidak dijalankan, antara 50 dan 60 peratus mereka yang menderita penyakit itu mati. Oleh itu, dadah mesti diberikan selepas kira-kira 15 jam selewat-lewatnya. Prognosis dianggap sangat tidak baik apabila wujudnya wabak seperti wabak pneumonia atau sepsis wabak. Oleh itu, pesakit sering tidak mendapat penyelamatan terapi dalam masa. Walau bagaimanapun, jika diagnosis dibuat lebih awal dan wabaknya ditangani antibiotik, kadar kematian untuk kedua-dua wabak pneumonia dan sepsis wabak dikurangkan sekitar 15 peratus. Biasanya, orang yang terkena mempunyai kekebalan yang luas untuk menular sekiranya dia terselamat dari penyakit ini. Walau bagaimanapun, pada beberapa pesakit, wabak wabak muncul lagi kemudian.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Wabak dianggap penyakit yang dibasmi di Jerman. Kerana perubahan keadaan kebersihan selama seratus tahun terakhir, serta kemajuan perubatan, wabak ini diketahui oleh generasi sekarang hanya melalui pengetahuan sejarah. Walaupun begitu, berhati-hati harus selalu diberikan semasa mengendalikan haiwan liar. Sentuhan kulit secara langsung dengan tupai atau tikus dalam bentuk apa pun harus selalu dielakkan di alam liar. Tikus secara khusus dapat menyebarkan penyebab penyakit bakteria. Oleh kerana wabak adalah penyakit yang mengancam nyawa, doktor harus berjumpa dengan tanda dan gejala pertama. Rawatan yang diarahkan sendiri atau mengambil keputusan sendiri langkah-langkah untuk mengurangkan gejala, tidak dinasihatkan. Doktor yang hadir harus dimaklumkan sepenuhnya mengenai sebab dan perjalanan penularannya. Wabak adalah penyakit yang dapat diketahui yang dirawat oleh pakar perubatan. Sekiranya tidak dijangkiti penyakit ini, arahan doktor harus selalu dipatuhi supaya seseorang itu dijangkiti kesihatan dapat bertambah baik dengan cepat dan tidak timbul lagi komplikasi. Oleh kerana risiko jangkitan sangat tinggi, pengendalian dan hubungan fizikal dengan orang lain harus dielakkan. Pesakit akan ditempatkan di wad karantina untuk mengelakkan patogen merebak lebih jauh ke dalam populasi.