Plantar Fasciitis: Gejala, Terapi, Prognosis

Gambaran ringkas

  • Gejala: Sakit tumit (memburuk dalam kursus), sakit permulaan pagi, gangguan berjalan.
  • Rawatan: Rawatan konservatif dengan bantuan, penyejukan, ubat penahan sakit, untuk masa yang singkat juga kortison, senaman regangan, sisipan kasut, splint, pita pembalut, fisioterapi dengan urutan, terapi gelombang kejutan extracorporeal (ESWT), penyinaran keradangan x-ray, rawatan pembedahan dengan hirisan terbuka.
  • Prognosis: Selepas rawatan konservatif atau pembedahan, prognosis biasanya baik. Pemulihan boleh dilakukan dalam masa enam bulan, kadangkala mengambil masa satu hingga dua tahun.
  • Diagnosis: Pemeriksaan fizikal dengan sejarah perubatan, pemeriksaan X-ray dan ultrasound, pengimejan resonans magnetik (MRI).
  • Punca: Penggunaan berlebihan dan kerengsaan tendon plantar (biasa semasa bersukan atau dengan tendon Achilles yang dipendekkan), kecederaan.
  • Pencegahan: Kasut yang sesuai dan menstabilkan, insole ortopedik, senaman memanaskan badan dan regangan sebelum bersukan, senaman regangan selepas bersukan

Apa itu fasciitis plantar?

Fascia plantar berasal dari pinggir bawah dan hadapan calcaneus, yang dipanggil tuberositas calcaneal (tuber calcanei). Ia menghubungkan tarsus ke metatarsal dan sendi metatarsophalangeal. Semua bersama-sama, ia membentuk gerbang membujur kaki.

Apabila kaki bergolek, plantar fascia diletakkan di bawah ketegangan oleh apa yang dipanggil kesan windlass, yang memastikan penghantaran daya dari kaki depan ke kaki belakang. Tujuan fascia adalah untuk menegangkan gerbang membujur, menyelaraskan kaki belakang dan kaki depan, menyerap kejutan, dan secara pasif menaikkan gerbang kaki.

Istilah plantar fasciitis meminjam daripada istilah Anglo-Amerika "plantar fasciitis". Dari segi penyakit (patologi) dan anatomi, bagaimanapun, simptomnya sepadan dengan "sindrom sakit tumit", manakala "plantar fasciitis" merujuk kepada gambaran klinikal yang berlaku pada tulang cuneiform kedua dan metatarsal.

Apakah gejala plantar fasciitis?

Permulaan plantar fasciitis adalah beransur-ansur. Dari masa ke masa, gejala beransur-ansur bertambah buruk, biasanya dalam beberapa minggu atau bulan. Gejala, yang terutamanya termasuk sakit tumit (calcaneodynia), pada mulanya berlaku hanya dengan tenaga, kemudian juga pada waktu pagi apabila bangun dan berehat. Orang yang terjejas biasanya melaporkan sakit terbakar atau menarik di bawah kaki atau di kawasan tumit. Mereka kadang-kadang membawa kepada ketidakupayaan untuk berjalan.

Salah satu tanda plantar fasciitis adalah sakit tumit sejurus selepas berdiri (sakit permulaan), yang hilang selepas tempoh yang singkat berjalan. Semasa bersukan, penghidap juga pada mulanya mengalami episod yang menyakitkan pada permulaan senaman, yang berkurangan apabila mereka memanaskan badan. Menjelang akhir senaman, gejala kembali. Berlari pecut dan melompat khususnya meningkatkan kesakitan.

Bagaimanakah plantar fasciitis dirawat?

Rawatan konservatif

Untuk mengurangkan keradangan dan kesakitan plantar fasciitis, rawatan pertama sekali terdiri daripada melegakan atau melaraskan pergerakan sukan. Dalam proses ini, doktor menganalisis kaedah dan keadaan latihan, contohnya, larian gunung, permukaan pasir atau scree, peningkatan mendadak dalam latihan, dan mencadangkan perubahan jika perlu.

Senaman regangan: Untuk otot betis dan plantar, senaman regangan adalah bahagian penting dalam rawatan konservatif untuk plantar fasciitis. Dalam satu kajian, 72 peratus pesakit memperbaiki gejala dengan senaman regangan sahaja.

Sebagai contoh, satu senaman regangan melibatkan menggulung kaki di atas botol berisi ais. Membengkokkan kaki secara pasif dengan tuala yang dililit di kaki depan dan ditarik ke arah kepala juga merupakan senaman regangan yang baik. Doktor dan ahli terapi mengesyorkan mengulangi latihan regangan kira-kira tiga kali sehari selama sekurang-kurangnya sepuluh minit.

Pembalut pita: Pita dan pembalut boleh digunakan untuk menstabilkan kaki dan gerbang. Kedua-duanya melembapkan tekanan pada tendon apabila berjalan, sekali gus mengurangkan tekanan dan sakit tumit.

Terapi fizikal: urutan khas seperti urutan geseran melintang di pangkal tendon tidak selesa pada mulanya, tetapi membantu melegakan kesakitan. Juga sebahagian daripada terapi adalah latihan otot kaki yang disasarkan.

Pengurangan berat badan: Orang yang berlebihan berat badan lebih terdedah kepada plantar fasciitis, kerana mereka memberi lebih tekanan pada tendon plantar. Sekiranya terdapat keradangan dan berat badan berlebihan yang lebih besar, pengurangan berat badan selalunya merupakan sebahagian daripada terapi.

Ubat-ubatan: Ubat-ubatan yang sesuai ialah ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs). Terapi suntikan dengan kortison adalah pilihan lain, dengan sehingga 70 peratus kesakitan hilang. Walau bagaimanapun, suntikan berulang boleh mengurangkan metabolisme tisu tendon sehingga tahap risiko pecah meningkat.

Penyinaran radang X-ray: Doktor juga menggunakan penyinaran radang X-ray untuk plantar fasciitis yang telah dirawat secara konservatif tanpa kejayaan. Kira-kira dua pertiga daripada pesakit yang dirawat dengan kaedah ini menjadi bebas kesakitan. Kelemahan, bagaimanapun, adalah pendedahan radiasi.

Rawatan pembedahan dengan hirisan

Dalam kes yang jarang berlaku di mana tiada peningkatan selepas enam bulan walaupun langkah konservatif, doktor mempertimbangkan pembedahan. Ini biasanya dikhaskan untuk kes yang tidak bertindak balas terhadap percubaan rawatan konservatif - kira-kira lima peratus daripada semua penghidap plantar fasciitis menjalani pembedahan.

Torehan terbuka adalah prosedur standard untuk rawatan pembedahan plantar fasciitis. Dalam prosedur ini, hirisan pendek dan serong dibuat pada kulit di atas titik pada tapak kaki di mana sakit tekanan paling teruk hingga membuat torehan plantar fascia pada asalnya. Ini serta-merta mengurangkan ketegangan dalam tendon. Ia juga membantu mengelakkan parut yang menyakitkan. Jika ada taji tumit, ia juga boleh dilepaskan di pangkalnya.

Selepas minggu keenam selepas operasi, adalah mungkin untuk meningkatkan beban berjalan secara perlahan, walaupun pada mulanya hanya latihan ketahanan ringan disyorkan. Sebelum minggu kesepuluh hingga kedua belas selepas pembedahan, beban melompat masih sangat tidak digalakkan. Keseluruhan proses penyembuhan mengambil masa sekurang-kurangnya dua belas minggu, dalam kes individu walaupun sehingga satu tahun.

Rawatan endoskopik juga boleh dilakukan. Tempoh penyembuhan biasanya lebih pendek.

Komplikasi operasi

Sebagai komplikasi, sebagai contoh, kesakitan kekal selepas pembedahan atau berhijrah ke bahagian tengah kaki. Ini berlaku apabila seluruh fascia plantar telah dipotong kerana ketegangan lengkungan membujur telah berubah. Seperti mana-mana pembedahan, risiko pembedahan am seperti jangkitan cetek atau dalam, parut yang menyakitkan atau trombosis urat dalam tidak boleh diketepikan.

Pilihan rawatan lain

Perkara yang sama berlaku untuk ubat alternatif dengan minyak kastor atau capsaicin. Minyak kastor merangsang pembentukan kolagen khususnya dan dengan itu dikatakan menguatkan struktur tendon, antara lain. Ia juga mempunyai kesan anti-radang. Capsaicin digunakan secara meluas sebagai ubat penahan sakit dalam bentuk plaster dan salap, terutamanya dalam sukan.

Sejuk juga bertindak pada tahap tertentu terhadap kesakitan dan mengurangkan rasa terbakar di tapak kaki. Oleh itu, doktor menasihatkan menyejukkan kaki sekiranya berlaku sakit tumit akut. Pad penyejuk (pek sejuk) atau pemampat quark sesuai untuk tujuan ini.

Haba adalah ubat yang sama membantu untuk sakit tumit. Seperti sejuk, ia merangsang peredaran darah dan dengan itu kuasa penyembuhan diri badan. Tetapi ia juga memberikan kelonggaran dan melonggarkan tisu yang mengeras. Urutan dengan minyak yang dipanaskan dan mesra kulit sangat sesuai sebagai langkah sokongan dalam terapi plantar fasciitis dan boleh dilakukan di rumah.

Rawatan rumah dan homeopati mempunyai hadnya. Jika simptom-simptom itu berlarutan dalam jangka masa yang lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk, anda perlu sentiasa berjumpa doktor.

Apakah peluang untuk menyembuhkan plantar fasciitis?

Bagi majoriti pesakit dengan plantar fasciitis, kaedah rawatan konservatif berjaya dan penawar mungkin dalam 80 hingga 90 peratus kes. Bagaimanapun, perjalanan penyakit atau proses penyembuhan selalunya berlarutan dan mengambil masa satu hingga dua tahun. Doktor menasihatkan atlet untuk mengehadkan tenaga mereka pada masa ini. Selepas rawatan pembedahan, kira-kira sembilan daripada sepuluh pesakit, termasuk atlet, melaporkan peningkatan 80 peratus dalam gejala mereka.

Bagaimanakah plantar fasciitis didiagnosis?

Jika plantar fasciitis disyaki, doktor keluarga atau pakar ortopedik adalah orang pertama yang dihubungi. Plantar fasciitis mempunyai ciri sejarah perubatan (anamnesis), yang bermaksud bahawa diagnosis boleh dibuat dengan cepat. Soalan biasa yang mungkin ditanya oleh doktor semasa temu bual sejarah adalah:

  • Adakah anda mengalami kecederaan akut pada kaki anda?
  • Adakah ia menyakitkan di bawah tumit dengan menanggung berat?
  • Bilakah kesakitan berlaku? Dengan pergerakan yang mana?
  • Ke mana rasa sakit itu memancar?

Semasa pemeriksaan, individu yang terjejas biasanya melaporkan kelembutan setempat di bawah tumit di pangkal fascia. Dalam kes pecah, akan terdapat lebam pada tapak kaki dengan sakit tekanan.

Jika ketidakselesaan berlaku secara akut, ia mungkin adalah ketegangan atau, dalam kes yang jarang berlaku, (satu) pecah tendon plantar. Orang yang terjejas menyatakan bahawa ketegangan dan berlari tidak lagi dapat dilakukan kerana kesakitan. Sebaliknya, aduan bertambah buruk. Kadangkala bengkak atau hematoma menunjukkan kecederaan lain seperti patah tulang, kecederaan otot atau koyakan.

Diagnostik pengimejan

Untuk diagnosis plantar fasciitis yang lebih terperinci, doktor merujuk kepada ultrasound dan pengimejan resonans magnetik (MRI) sebagai tambahan kepada X-ray.

Sinar X

X-ray sisi menunjukkan taji tumit pada kira-kira 50 peratus daripada mereka yang mempunyai plantar fasciitis. Walau bagaimanapun, ini bukan diagnostik dan berlaku pada kira-kira 25 peratus daripada populasi. Untuk mengetepikan kecacatan kaki belakang, doktor mengambil x-ray kaki dalam tiga satah.

Ultrasound

Pencitraan resonans magnetik

Dengan bantuan pengimejan resonans magnetik (MRI), doktor membuat imej keratan rentas kaki yang tepat. Untuk penilaian yang lebih baik, doktor biasanya menggunakan medium kontras, yang dia menyuntik ke dalam darah melalui vena. Dengan MRI, lokasi sebenar dan tahap keradangan boleh ditentukan. Penggunaan MRI amat berguna sebelum pembedahan, juga untuk mengelak daripada melihat kemungkinan patah tulang, patah separa, keabnormalan tendon dan lebam tulang.

Apakah punca plantar fasciitis?

Plantar fasciitis pada asasnya disebabkan oleh terlalu banyak menggunakan plantar fascia. Ini sering berlaku berkaitan dengan sukan, terutamanya berlari atau melompat. Plantar fasciitis adalah perkara biasa dalam dekad keempat dan kelima kehidupan, yang mungkin berkaitan dengan haus dan lusuh yang berkaitan dengan usia. Kira-kira sepuluh peratus daripada semua atlet dalam disiplin larian terjejas oleh plantar fasciitis. Sukan berisiko tinggi lain termasuk bola keranjang, tenis, bola sepak dan menari. Tiada korelasi antara tempoh latihan dan kekerapan aduan.

Tambahan pula, kecederaan kadangkala menjadi punca plantar fasciitis. Malah perubahan terkecil kadangkala menyebabkan kecederaan pada gentian kolagen dan dengan itu membawa kepada keradangan kronik. Pesakit melaporkan, sebagai contoh, bahawa mereka telah menangkap tumit mereka di pinggir jalan semasa melintasinya.

Bolehkah plantar fasciitis dicegah?

Memandangkan plantar fasciitis biasanya disebabkan oleh beban berlebihan otot yang agak tidak terlatih dan tendon yang sepadan, doktor menasihatkan atlet khususnya untuk sentiasa memanaskan otot dengan baik sebelum melakukan sukan. Otot dan tendon yang tegang kurang terdedah kepada keradangan atau koyak. Latihan regangan pencegahan membantu sebelum dan selepas bersukan. Ini juga terpakai kepada aktiviti di mana orang ramai melakukan banyak berlari atau melompat - sama ada untuk bekerja atau beriadah.

Kasut yang betul juga penting. Memakai kasut dengan sokongan dan kusyen yang baik boleh menghalang keradangan tendon plantar.