Plethysmograph: Aplikasi & Manfaat Kesihatan

Plethysmograph adalah alat yang digunakan ubat untuk mengukur variasi jumlah. Bergantung pada jenis plethysmograph, ia dapat mengira jumlah of darah kapal di lengan dan kaki, paru-paru atau jari. Di samping itu, kaedah ini sesuai untuk menentukan jumlah daripada jari (nadi) dan tahap ereksi pada lelaki. Terutama dalam pneumologi, plethysmograph membantu mendapatkan pandangan mengenai individu pesakit yang biasanya tidak dapat diukur dengan kaedah lain.

Apa itu plethysmograph?

Plethysmograph langkah-langkah kelantangan isipadu pada bahagian tubuh yang berlainan, dengan fokus pada satu bahagian badan pada satu masa. Plethysmography penutupan, plethysmography anjakan udara, dan plethysmography badan nampaknya merupakan tiga bentuk plethysmography yang paling biasa. Untuk menentukan isipadu, plethysmograph menentukan kuantiti pengisian bahan terlantar yang lain. Ini biasanya udara atau air. Aplikasi biasa merangkumi kajian mengenai ukuran paru-paru dan lemak badan.

Bentuk, jenis, dan gaya

Plethysmographs boleh dibahagikan kepada pelbagai jenis. Klasifikasi bergantung pada kriteria mana yang digunakan sebagai ciri untuk pembezaan. Sebagai contoh, perbezaan asas dapat dibuat berdasarkan medium yang anjakannya plethysmograph mengesan. Secara teorinya, banyak zat yang berbeza dapat difahami yang dapat memenuhi fungsi ini - sebenarnya, bagaimanapun, ia adalah masalah memutuskan antara air dan udara. Oleh itu, air plethysmographs mengukur sejauh mana anjakan berdasarkan jumlah air, dan plethysmographs udara menentukan udara yang dipindahkan, misalnya, dari ruang tertutup di mana pesakit duduk semasa pemeriksaan. Perbezaan lain boleh dibuat berdasarkan fungsi atau aplikasi. Plethysmography oklusif berkaitan dengan darah aliran arteri dan urat dan, dalam keadaan yang baik, dapat menentukan sama ada terdapat penyempitan atau oklusi daripada saluran darah. Doktor boleh melakukan pemeriksaan ini pada kaki dan / atau lengan pesakit. Sebaliknya, plethysmography anjakan udara terutama berkaitan dengan menentukan kandungan lemak badan seseorang. Ini secara amnya dianggap sebagai petunjuk penting bagi kesihatan. Berbeza dengan hanya menentukan berat badan, mengukur lemak badan seakurat mungkin memungkinkan kesimpulan yang lebih baik diambil mengenai potensi kesihatan risiko yang timbul daripada obesiti atau keadaan lain yang berkaitan secara klinikal. Sebilangan orang juga merujuk kepada kaedah pengukuran plethysmography anjakan udara sebagai densitometry (ketumpatan pengukuran). Satu bentuk pengukuran isipadu ketiga adalah plethysmography badan. Ini adalah kaedah yang digunakan terutamanya dalam perubatan paru-paru (pneumologi). Ia dapat mengejar pelbagai tujuan dan membawa untuk pemahaman yang lebih baik berkenaan dengan parameter individu seperti bernafas rintangan, (jumlah) paru-paru isi padu atau isi padu. Isipadu baki sepadan dengan jumlah udara yang tersisa di kedua paru-paru setelah menghembus nafas. Bentuk plethysmography lain kurang biasa, seperti plethysmography zakar atau phallometry, yang boleh digunakan, misalnya, dalam diagnosis mati pucuk, atau seperti jari plethysmography, yang dapat membantu memberi gambaran mengenai keadaan kardiovaskular.

Struktur dan cara operasi

Secara umum, operasi plethysmograph didasarkan pada prinsip sederhana yang telah diketahui sejak zaman kuno. Menurut anekdot sejarah, seorang ahli falsafah Yunani mencari jalan keluar untuk masalah di tempat mandi. Dia telah ditugaskan oleh penguasa untuk mengetahui apakah mahkota itu sebenarnya terbuat dari suci emas. Ketika ahli falsafah itu menurunkan dirinya ke dalam tab mandi, dia memerhatikan bagaimana tubuhnya mengalihkan air. Dia secara logik menyimpulkan bahawa volume yang dipindahkan dapat digunakan untuk mengukur seberapa besar isipadu objek. Menurut tradisi, dia kemudian bergegas keluar ke jalan, telanjang dan berseri gembira, untuk menjerit "Eureka!" ("Saya telah menjumpainya") untuk meraikan penemuannya. Plethysmograph berfungsi berdasarkan prinsip asas yang sama. Daripada mengukur air yang dipindahkan, pada kebiasaannya alat ini menggunakan jumlah udara yang dipindahkan. Sudah tentu, plethysmographs moden bukan tab mandi, tetapi biasanya bilik di mana pesakit duduk. Walau bagaimanapun, plethysmography air dalam bentuk kontemporari masih merupakan pilihan yang serius di samping plethysmography udara. Dalam oklusi plethysmography, doktor tidak hanya dapat menggunakan salah satu pendekatan yang dijelaskan, tetapi juga secara alternatif menggunakan penentuan isipadu dengan alat pengukur regangan. Sebagai peraturan, mereka merkuri tolok regangan. Mereka juga digunakan secara meluas dalam seni bina atau pembinaan, misalnya, untuk mengesan variasi dan perubahan material.

Faedah perubatan dan kesihatan

Kebaikan plethysmograph dapat dilihat dalam pelbagai bidang perubatan. Sebagai contoh, pengukuran lemak badan memungkinkan pengukuran komposisi badan yang hampir tepat. Oleh itu, prosedur ini memberikan alternatif kepada prosedur lain, yang boleh menjadi lebih sukar. Pneumologi juga mendapat banyak manfaat daripada pengetahuan yang diperoleh dari plethysmograph. Doktor boleh menggunakannya untuk menentukan, antara lain, paru-paru dan jumlah sisa serta ketahanan pernafasan, yang mana sukar untuk mendapatkan data yang tepat. Akibatnya, plethysmograph juga dapat berperanan dalam diagnosis dan pemantauan of paru-paru penyakit seperti COPD. COPD (penyakit pulmonari obstruktif kronik) boleh mengambil beberapa bentuk, yang semuanya dicirikan oleh aliran udara yang semakin buruk.