Rongga Pleural: Struktur, Fungsi & Penyakit

Rongga pleura adalah nama yang diberikan kepada jurang antara kepingan dalaman dan luaran menangis. Rongga pleura diisi dengan bendalir untuk mengelakkan kedua-dua kepingan pleura tidak bergosok antara satu sama lain. Apabila terdapat peningkatan pengumpulan cecair di rongga pleura, bernafas menjadi terhalang.

Apakah rongga pleura?

Dalam terminologi perubatan, rongga pleura disebut cavitas pleuralis atau cavum pleurae. Kerana rongga pleura agak kecil, ia juga disebut ruang pleura. Ia terletak di antara risalah mural dan risalah paru-paru menangis. Di dalam rongga pleura, secara fisiologi, terdapat sekitar lima hingga maksimum sepuluh mililiter cecair.

Anatomi dan struktur

. menangis juga dikenali sebagai paru-paru pleura atau pleura. Ia adalah nipis kulit yang melapisi bahagian dalam dada rongga dan menutup paru-paru. Kawasan yang meliputi paru-paru disebut pleura. Pleura, pada gilirannya, dapat dibahagikan lagi kepada empat bidang. Kubah pleura terletak di kubah paru-paru. Pleura merangkumi bahagian dalam tulang rusuk. Pars mediastinalis pleura terletak di kawasan tisu penghubung rongga mediastinum, dan pars diaphragmatica terletak di bahagian atas diafragma. Pleura terdiri daripada dua helai, pleura viseral dan pleura parietal. Daun viseral adalah daun dalam pleura. Daun parietal menghadap ke luar. Di kawasan hilus paru, risalah dalaman bergabung dengan risalah luaran. Hilus paru-paru adalah di mana darah kapal, saraf, limfatik, dan bronkus memasuki paru-paru. Di antara kepingan parietal dan visceral pleura terletak rongga pleura. Ini adalah jurang yang sangat sempit daripada rongga. Jurang diisi oleh beberapa mililiter cecair. Cecair itu serous, yang bermaksud ia mempunyai komposisi yang serupa dengan darah serum.

Fungsi dan tugas

Cecair di dalam rongga pleura mengurangkan geseran antara dua helai pleura. Kedua-dua helai itu boleh dilekatkan satu sama lain tetapi tidak dapat dipisahkan. Ini dapat dibandingkan dengan dua kepingan kaca dengan beberapa mililiter air antara mereka. The air filem di atas kaca membolehkan kepingan kaca meluncur antara satu sama lain. Walau bagaimanapun, daya pelekat menghalang kedua-dua panel berpisah. Kerana lapisan luar pleura melekat pada dada rongga, kepingan dalam disambungkan ke paru-paru, dan kedua-dua helai bergantian saling melekat melalui filem cecair, celah pleura mencegah paru-paru runtuh. Sebagai lapisan geseran gelongsor, pleura dengan rongga pleura juga merupakan prasyarat untuk mobiliti paru-paru. Pada masa yang sama, ia membantu membuat penyedut semasa penyedutan supaya udara pernafasan dapat mengalir masuk dada mengembang semasa inspirasi, risalah luar pleura mengikuti. Kedua-dua daun dihubungkan oleh ruang pleura, jadi daun pleura dalam mesti mengikuti pergerakan. Oleh kerana daun ini disambungkan ke paru-paru, paru-paru juga mengembang. Tekanan negatif dicipta dan bernafas udara mengalir masuk. Perbezaan tekanan antara rongga pleura dan udara luar adalah -800 pascal semasa inspirasi. Semasa menghembus nafas, perbezaan tekanan menurun menjadi -500 pascal. Sekiranya pernafasan sangat dipaksa, tekanan di dalam pleura bahkan dapat mencapai nilai positif untuk waktu yang singkat.

Penyakit

Sekiranya pengumpulan cecair di rongga pleura melebihi jumlah fisiologi, gangguan pernafasan berlaku. Pengumpulan cecair yang berlebihan dalam rongga pleura juga disebut efusi pleura. Efusi pleura dibahagikan kepada transudat protein rendah dan eksudat protein tinggi. Cairan itu mungkin berdarah, bernanah, atau mendung. Efusi pleura berlaku dalam keadaan penyakit berjangkit seperti batuk kering or radang paru-paru, mungkin disebabkan oleh jantung atau kekurangan buah pinggang, atau mungkin akibat dari kanser. Efusi pleura juga dapat berkembang selepas trauma atau dalam perjalanan penyakit autoimun. Efusi yang lebih kecil hingga setengah liter cecair sering tidak diperhatikan. Simptom kardinal koleksi cecair yang lebih besar adalah sesak nafas. Paru-paru tidak lagi dapat mengembang dengan betul kerana cairan di ruang pleura, akibatnya tidak cukup bernafas udara mengalir ke kapal paru-paru. Sekiranya efusi lebih kecil, sesak nafas hanya dapat dilihat semasa latihan fizikal. Efusi yang lebih besar juga dapat dilihat pada waktu rehat. Selain sesak nafas, mungkin terdapat kerengsaan batuk atau bergantung pada pernafasan sakit dada. Jika nanah terkumpul di rongga pleura dan bukannya cecair, ini disebut pleura empiema. Penyebab pleura yang paling kerap empiema is pleurisy, iaitu keradangan dari pleura. Walau bagaimanapun, penyebaran hematogen patogen juga dapat dibayangkan, seperti jangkitan setelah trauma atau setelah berlubang esofagus. Biasanya, penyakit ini disebabkan oleh streptokokus, staphylococci, Escherichia coli, atau Pseudomonas aeruginosa. Walaupun terdapat pengumpulan nanah, simptomologi pleura empiema mungkin ringan. Gejala tidak khas seperti demam, batuk, dan berpeluh malam adalah perkara biasa. Sekiranya udara masuk ke ruang pleura, ia sering membawa akibat yang mengancam nyawa. Didalam pneumothorax, udara memasuki ruang pleura. Akibatnya, kedua-dua kepingan pleura kehilangan daya pelekatnya dan paru-paru runtuh sepenuhnya atau di bahagian. Bergantung pada tahap keruntuhan, gejala bermula dari batuk hingga sesak nafas yang mengancam nyawa. The kulit bertukar menjadi biru, dan mungkin ada kesakitan atau perasaan tekanan di bahagian dada.