Saliran Pleural: Rawatan, Kesan & Risiko

Kadang-kadang penumpukan cecair atau udara boleh berlaku di paru-paru, sehingga mempengaruhi bernafas dan jantung fungsi. Dalam kes-kes ini, kesihatan berisiko dan saliran pleura mesti diletakkan untuk menghilangkan tekanan pada paru-paru.

Apakah saliran pleura?

Saliran pada dasarnya adalah untuk membuang pengumpulan udara atau cecair dari badan melalui tiub ke dalam bekas yang mengumpulkan cecair. Saliran pada dasarnya bertujuan untuk mengalirkan udara atau koleksi cecair keluar dari badan melalui tiub ke dalam bekas yang mengumpulkan cecair. Selalunya diletakkan selepas pembedahan untuk membuang cecair luka dan menjaga risiko jangkitan di kawasan luka rendah. Saluran pleura mengarahkan udara atau cecair dari paru-paru keluar dari dada untuk melegakan tekanan pada paru-paru dan membuat bernafas lebih mudah. Oleh kerana pelbagai keadaan, penumpukan udara dan cairan dapat terjadi di paru-paru, sangat mengancam kesihatan. Dalam kes ini, tiub dimasukkan ke dalam ruang pleura antara menangis dan juga paru-paru menangis untuk melegakan tekanan pada paru-paru. Saliran pleura juga dipanggil dada saliran.

Fungsi, kesan, dan tujuan

Pleural atau saliran toraks menjadi perlu setiap kali udara, darah, Atau nanah terkumpul di ruang pleura dan paru-paru tidak mempunyai ruang yang cukup untuk mengembang, menyebabkan sesak nafas yang teruk. Apabila cecair terkumpul di sana, arteri dan urat menuju ke jantung juga tidak dapat membekalkan jantung dengan mencukupi darah. Pengumpulan cairan atau udara menimbulkan tekanan di paru-paru yang boleh mengancam nyawa, tetapi dapat dibebaskan dengan pembuangan pleura. Beberapa keadaan perubatan memerlukan a dada longkang, seperti pneumothorax dan ketegangan pneumotoraks. Udara dapat memasuki ruang pleura melalui kecederaan pada tulang rusuk atau dengan membuka dada semasa pembedahan, menyebabkan gejala seperti kesakitan, sesak nafas dan jantung berdebar-debar. Sekiranya udara memasuki ruang pleura selama penyedutan tetapi tidak dapat dihembuskan secara normal, keadaan yang mengancam nyawa berlaku kerana tekanan dapat meningkat sehingga jantung tidak dapat melakukan fungsinya sepenuhnya. Di hemotoraks, darah boleh berkumpul di paru-paru kerana kecederaan pada darah kapal. Sekiranya keadaan ini berterusan untuk jangka masa yang panjang, tidak hanya ada kesakitan dan sesak nafas, tetapi juga kehilangan darah. Dalam situasi yang mengancam nyawa ini, saliran pleura dapat menjadi langkah menyelamatkan nyawa. Dalam kes-kes yang sangat teruk, pembedahan sering diperlukan di luar penempatan longkang. Dalam pleura empiema, terdapat pengumpulan nanah di ruang pleura, dalam kebanyakan kes disebabkan oleh jangkitan pada bahagian dada dari radang paru-paru atau pembedahan. Dalam kes ini, selain mengeringkan nanah, perlu membilas dada dengan larutan garam. Terdapat prosedur yang berbeza dalam saliran dada. Yang paling umum adalah saliran Monaldi, yang digunakan terutamanya untuk pengumpulan udara, dan saliran Bülau, yang digunakan untuk pengumpulan cecair. Sistem saliran mungkin berbeza dalam jumlah bekas pengumpulan, antara faktor lain. Saluran pleura mesti diletakkan secara steril. Setelah membasmi kuman kulit, yang tulang rusuk diraba dan a tusuk laman web ditandakan di bahagian tengah belakang. Sayatan kira-kira 1 cm dibuat di sana, di mana saliran dimasukkan.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Pleural atau saliran toraks adalah salah satu prosedur menyelamatkan nyawa yang paling penting, tetapi bukan tanpa risiko. Walaupun komplikasi serius jarang berlaku, namun paru-paru mungkin cedera semasa prosedur dan pneumothorax boleh berlaku sebagai komplikasi. Untuk meletakkan tiub dengan betul, perlu membuka ruang pleura dan otot tulang rusuk di tempat yang betul di bahagian belakang. Ada satu arteri dan saraf di bahagian bawah setiap tulang rusuk yang boleh terluka oleh prosedur ini, terutamanya jika ia mesti dilakukan di bawah tekanan waktu kerana mengancam nyawa keadaan. Kecederaan seperti itu boleh mengakibatkan pendarahan dan, dalam kes yang lebih sukar, juga dapat menyebabkan insensasi seperti mati rasa jika saraf telah terluka dalam prosesnya. Risiko mencederakan tisu badan di kawasan bersebelahan dengan meletakkan saluran air juga tidak dapat dikesampingkan. Sekiranya ini mengakibatkan kecederaan pada jantung, trakea atau aorta, komplikasi yang mengancam nyawa mungkin berlaku. Sekiranya saliran pleura tidak dapat dilakukan tanpa rasa tidak selesa, doktor memilih pembedahan kecemasan dalam kebanyakan kes. Luka itu sendiri, yang dibuat dengan meletakkan longkang, juga berisiko kerana patogen boleh terkumpul di sana dan menyebabkan jangkitan. Doktor harus selalu mendapatkan nasihat sekiranya terdapat kemerahan, bengkak pada tusuk tapak, sesak nafas atau berdebar-debar, serta jika sejumlah besar cecair dikeluarkan, kerana ini mungkin menunjukkan pendarahan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, jika terdapat situasi yang mengancam nyawa, kelebihannya melebihi keburukan. Semasa meletakkan tiub dada, pesakit mesti berhati-hati untuk tidak menggunakan daya tarikan pada tiub supaya tidak tergelincir sebelum dikeluarkan. Kesakitan mungkin berlaku semasa tiub ditarik, tetapi ini dapat dihilangkan dengan cara mengurus a anestetik tempatan. Keadaan kebersihan memainkan peranan penting dalam mengelakkan risiko yang tidak perlu. Untuk memastikan risiko jangkitan tetap rendah, prosedur mesti dilakukan dalam keadaan steril.