Pleural Effusion: Punca, Rawatan & Bantuan

A efusi pleura adalah penumpukan cecair antara paru-paru dan di dada dinding. Ia menyebabkan kesukaran bernafas kerana paru-paru tidak dapat mengembang ke tahap normal ketika anda bernafas. Efusi pleura adalah gejala beberapa penyakit.

Apakah efusi pleura?

Efusi pleura adalah pengumpulan cecair di ruang pleura. Paru-paru dan dinding dalaman dada dilapisi dengan menangis (pleura). Ini adalah lapisan nipis dari kulit yang diperlukan untuk paru-paru mengembang dan meluncur di sepanjang dinding dada semasa anda bernafas. Pada kebiasaannya, terdapat sejumlah kecil cecair di antara lapisan pleura paru-paru dan dada. Walau bagaimanapun, pelbagai penyakit menyebabkan cecair ini bertambah dan terkumpul di ruang pleura. Bergantung pada penyakit, cecair mempunyai komposisi yang berbeza. Perbezaan dibuat antara efusi pleura berdarah (hemathotorax) dan efusi pleura serosa (serothorax), di mana "serous" bermaksud bahawa konsistensi cecair serupa dengan darah serum. Selanjutnya, terdapat efusi pleura purulen (pyothorax) dan efusi pleura dengan cecair limfa (chylotorax). Thorax adalah istilah perubatan untuk dada.

Punca

Setiap jenis efusi pleura disebabkan oleh penyakit yang berbeza. Pencetus yang paling biasa adalah kongestif jantung kegagalan, kronik atau akut kegagalan jantung, yang boleh membawa ke serothorax. Juga, pleurisy atau tumor malignan boleh menyebabkan serothorax. Sekiranya efusi pleura berdarah, kecederaan biasanya menjadi penyebabnya; sangat jarang, ia terbentuk ketika menangis dipengaruhi oleh tumor. Sekiranya cecair bernanah, biasanya disebabkan oleh bakteria radang paru-paru yang sudah maju. Sekiranya efusi terdiri daripada limfa cairan, mungkin ada penyakit kelenjar getah bening yang mencegah pembuangan limfa, sehingga terkumpul di rongga pleura. Ini berlaku, sebagai contoh, di leukemia. Penyakit lain yang boleh menyebabkan efusi pleura termasuk kanser payudara, kanser ovari, paru-paru barah dan buah pinggang barah. Ini boleh menyebabkan sesak nafas, tidak normal bernafas bunyi, kesukaran bernafas, dan keraguan. Walau bagaimanapun, demam dan sakit dada juga tidak biasa.

Penyakit dengan gejala ini

 • Kegagalan jantung
 • Keseronokan
 • Kegagalan hati
 • Batuk kering
 • Penyakit Hodgkin
 • Pneumonia
 • Leukemia
 • Kanser buah pinggang
 • Mesothelioma pleura
 • Embolisme paru-paru
 • Kanser payudara
 • Kanser ovari
 • Kanser paru-paru
 • Pankreatitis
 • Chylothorax

Diagnosis dan kursus

Gejala utama efusi pleura adalah kesukaran bernafas. Namun, ia berlaku hanya apabila sejumlah besar cecair telah terkumpul. Efusi yang lebih kecil selalunya tidak diperhatikan oleh individu yang terkena. Efusi pleura terbentuk secara perlahan dan hanya secara beransur-ansur pesakit akan mengalami sesak nafas dan mungkin kesakitan, terutamanya semasa bersenam. Di samping itu, selalu terdapat gejala penyakit yang mencetuskan. Doktor sudah dapat mengenali kecurigaan efusi pleura dengan mendengar suara pernafasan, dan juga dengan mengetuk dada. Seorang ultrasound pemeriksaan (sonografi), yang menunjukkan cecair dengan jelas, memberikan kepastian untuk diagnosis. Sinar-X dan a tomografi dikira imbasan juga boleh digunakan untuk mengesahkan diagnosis. Untuk menyimpulkan penyakit yang mendasari dari efusi pleura, doktor mesti mengambil sampel cecair. Ini dilakukan oleh a tusukan pleura, di mana kanula digunakan untuk mengeluarkan sebahagian cecair dari ruang pleura dan kemudian diperiksa.

Komplikasi

Komplikasi utama efusi pleura yang dapat dilihat adalah kapalan pleura. Ini boleh berlaku baik ketika efusi pleura telah dirawat oleh doktor dan ketika tidak ada rawatan yang diberikan. Kalus pleura yang disebut adalah lekatan lekatan pada lapisan pleura. Dalam kebanyakan kes, kapula pleura juga menebal. Sekiranya efusi pleura berlaku akibat pnuemonia (radang paru-paru), ia juga boleh dijangkiti. Ini juga merupakan kemungkinan komplikasi efusi pleura. Efusi pleura yang dijangkiti secara teknikal disebut "efusi pleura rumit". Selanjutnya, terdapat risiko bahawa efusi pleura yang dijangkiti akan mengalami ulserat. Sekiranya terdapat jangkitan purulen, ini disebut sebagai pleura empiemaSekiranya pesakit mendapat rawatan perubatan tepat pada masanya, risiko komplikasi berlaku lebih rendah. Dalam konteks sesak nafas yang terjadi sebagai gejala efusi pleura, mungkin juga terdapat komplikasi atau keluhan lain. Di sini, sebagai contoh, kegelisahan yang berlaku pada pesakit harus disebutkan, yang sering terjadi akibat sesak nafas yang teruk. Di samping itu, penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa pesakit bernafas dalam-dalam walaupun kesakitan disebabkan oleh efusi pleura. Kegagalan untuk melakukannya boleh mengakibatkan jangkitan paru-paru berikutnya, jika belum ada.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Seorang doktor harus selalu mendapatkan nasihat sekiranya berlaku efusi pleura. Ini keadaan boleh membawa kepada komplikasi serius jika tidak dirawat, dan untuk alasan ini harus selalu diperiksa dan dirawat oleh doktor. Sebagai peraturan, doktor harus berunding jika efusi pleura menyebabkan kesukaran bernafas atau sesak nafas. Nasihat perubatan juga harus dicari sekiranya badan kurang tahan tekanan atau jika keletihan berterusan. Kesukaran bernafas mungkin membawa kehilangan kesedaran. Sekiranya gejala ini sangat teruk atau orang yang berkenaan kehilangan kesedaran, doktor kecemasan juga boleh dipanggil. Begitu juga, jika efusi pleura membawa kepada radang paru-paru, rawatan perubatan mesti dicari. Ini sangat serius keadaan untuk badan dan boleh mengakibatkan kematian sekiranya tidak dirawat. Dalam kes ini, ini keradangan menjadikan dirinya terasa kesakitan semasa bernafas. Pesakit juga boleh berjumpa doktor sekiranya berlaku serangan panik atau berpeluh kerana kesukaran bernafas. Dalam kes ini, pesakit juga boleh berjumpa pakar psikologi. Dengan diagnosis awal dan terapi, kebanyakan aduan dapat dibatasi.

Rawatan dan terapi

Rawatan efusi pleura bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya sejumlah besar cecair telah terkumpul sehingga pernafasan terhalang, doktor akan tusuk ruang pleura satu atau beberapa kali untuk mengurangkan efusi. Langkah ini sudah dapat menghilangkan gejala akut. Sekiranya cecair baru terbentuk berulang kali dan sangat cepat, adalah mungkin untuk memasukkan saliran dada. Untuk tujuan ini, tabung saliran yang disebut diletakkan secara kekal di rongga pleura, biasanya melalui sayatan kecil di kulit, dan dipandu ke luar sehingga cecair yang baru terbentuk dapat mengalir kembali. Di samping itu, penyakit yang mendasari mesti dirawat dalam semua kes. Semasa rawatan ini, efusi pleura dapat dipengaruhi oleh fizikal langkah-langkah. Kompres dada, gimnastik pernafasan atau sinaran panas, misalnya, sangat membantu. Salah satu pilihan pembedahan adalah torakoskopi. Ia digunakan apabila jangkitan bakteria telah memicu efusi pleura dan menyebabkan lekatan dan lekatan yang teruk pada menangis. Ia melibatkan prosedur endoskopi untuk menghilangkan lekatan sehingga paru-paru dapat pulih dengan cepat. Sekiranya penyakit yang mendasari tidak dapat diobati, pleurodesis masih menjadi pilihan. Dalam prosedur ini, pleura dari paru-paru dan pleura dilekatkan secara selektif dengan memasukkan dadah supaya cecair tidak lagi dapat terkumpul di sana.

Prospek dan prognosis

Biasanya, efusi pleura mengakibatkan kesukaran bernafas. Ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan membawa kepada serangan panik pada banyak pesakit. Dalam kebanyakan kes, bunyi pernafasan yang nyaring dan kuat juga berlaku, sehingga penyakit ini dapat didiagnosis dengan baik. Selalunya simptom ini juga menyebabkan radang paru-paru, yang dalam keadaan tidak dirawat boleh mengancam nyawa pesakit. Sebilangan besar mereka yang terkena mengalami sesak nafas yang teruk. Ini tidak harus kekal, tetapi boleh menjadi sangat mengganggu dan tidak menyenangkan, terutama dalam keadaan tertekan atau ketika tidur. Biasanya pesakit tidak dapat melakukan aktiviti fizikal, yang sangat mengurangkan kualiti hidup. Sekiranya efusi pleura, rawatan awal bertujuan untuk melegakan gejala dan tidak menimbulkan rasa tidak selesa lebih lanjut. Namun, selepas itu, penyakit yang mendasari mesti dirawat. Ini biasanya memerlukan pembedahan endoskopi dan penggunaan ubat. Jangka hayat tidak dikurangkan selagi rawatan efusi pleura dilakukan lebih awal.

pencegahan

Efusi pleura tidak dapat dicegah secara khusus kerana disebabkan oleh penyakit. Walau bagaimanapun, jika seseorang mengalami kesukaran bernafas ketika penyakit tertentu ada, disarankan agar penyebabnya dijelaskan secepat mungkin sehingga setiap efusi pleura yang ada dapat ditangani tepat pada waktunya. .

Apa yang anda boleh buat sendiri

Untuk memastikan kejayaan rawatan dan mencegah akibatnya (seperti fibrothorax atau pneumonia), disarankan untuk melakukan pernafasan terapi bersenam beberapa kali sehari sendiri. Pertama sekali, irama pernafasan fisiologi harus dilatih. Untuk melakukan ini, pesakit meletakkan kedua tangannya di perutnya. Kini nafas dalam-dalam diambil melalui hidung. Pada masa yang sama, usaha dilakukan untuk mengarahkan udara di bawah tangannya sendiri ke perut. Kemudian pernafasan melalui mulut mengambil masa dua kali lebih lama daripada penyedutan. Jeda sesak nafas sekarang menyusul, yang secara automatik menjadikan nafas seterusnya lebih dalam. Ini diulang kira-kira lima hingga enam kali. Untuk mengelakkan pening dari tinggi oksigen pengambilan, jeda pendek kemudian diambil dengan nafas normal yang cetek. Sekiranya ini berfungsi dengan baik, kedudukan tangan, dan arah pernafasan, boleh berubah-ubah (misalnya, ke sisi atau di bawah sternum untuk meningkatkan mobiliti dada). Latihan ini meningkatkan keanjalan dan pengudaraan paru-paru. Untuk meningkatkan pengoksigenan, jeda antara penyedutan dan pernafasan dapat dialihkan. Sebagai contoh, dalam kaedah 4-7-8 yang disebut, pesakit mengira empat fikiran semasa menghirup, kemudian menahan nafas sambil menghitung hingga tujuh (ini memberi lebih banyak masa kepada organisma untuk pertukaran gas di alveoli, udara kantung di paru-paru), dan menghembus nafas sambil menghitung hingga lapan. Perkara ini juga diulang lima hingga enam kali. Tambahan pula, terdapat banyak pelatih pernafasan (misalnya, Triflo) yang dapat mempengaruhi pemulihan secara positif.