Pleural Effusion: Terapi

Terapi untuk efusi pleura bergantung kepada sebab yang tepat.

Tusukan pleura (lihat di bawah) ditunjukkan untuk memperbaiki simptom yang berkaitan dengan efusi seperti dyspnea (sesak nafas) jika jumlah yang lebih besar terlibat. Selanjutnya, ini diperlukan sekiranya terdapat dekompensasi pernafasan atau jantung berikutan perpanjangan efusi pleura; saliran pleura juga boleh ditunjukkan (ditunjukkan).

Di hadapan dua hala efusi pleura, tusuk tidak boleh dilakukan dalam setiap kes. Keutamaan harus diberikan kepada rawatan penyakit yang mendasari (misalnya, jantung kegagalan /kegagalan jantung).

In radang paru-paru (paru-paru keradangan) dengan efusi, tusuk harus dilakukan untuk menolak pleura empiema (pengumpulan nanah (empiema) Di antara menangis, iaitu, di antara dua lembaran pleura, pleura visceralis dan pleura parietalis).

Umum

 • Bertujuan untuk berat badan normal! Penentuan BMI (Indeks Jisim badan) atau komposisi badan menggunakan analisis impedans elektrik.
  • Jatuh di bawah had BMI yang lebih rendah (dari usia 45: 22; dari usia 55: 23; dari usia 65: 24) → Penyertaan dalam program yang diawasi secara perubatan untuk kurang berat badan.

Terapi operasi

 • Pleurodesis - prosedur pembedahan di mana paru-paru menangis (pleura viseral) bergabung dengan pleura (pleura parietal); petunjuk: untuk efusi malignan (malignan).
 • Thoracoscopy - kaedah pembedahan untuk melihat ke dalam rongga dada dan menilai pleura (pleura), serta memasukkan instrumen atau ubat melalui titik akses yang sama atau tambahan (dengan penglibatan pakar bedah toraks)

Prosedur terapi bukan pembedahan

 • Tusukan pleura; petunjuk (petunjuk penggunaan):
  • Petunjuk diagnostik: sekiranya berlaku diagnosis yang tidak jelas; persampelan tunggal lebih kurang. Cairan pleura 10-20 ml untuk diagnosis lebih lanjut (lihat di bawah “Pemeriksaan efusi pleura": Pembezaan antara eksudat dan transudat, dll.).
  • Petunjuk terapeutik: Dyspnea (sesak nafas) atau anjakan mediastinum (anjakan mediastinum dari garis tengah toraks (dada) ke kiri atau kanan); untuk mengalirkan efusi: tunggal atau dengan saliran (saliran toraks; sistem saliran yang digunakan untuk mengalirkan cecair dari toraks (dada) atau ruang pleura atau mediastinal).

  Prosedur: The tusuk dilakukan pada pesakit yang duduk dengan bahagian atas badan sedikit bengkok ke hadapan. Di bawah kawalan sonografi, tusukan diletakkan di garis axillary posterior (garis khayalan berlari tegak lurus ke sisi dada dinding) di pinggir atas tulang rusuk. Kaveat. Antara kos kapal and saraf berlari di sepanjang margin tulang rusuk bawah. Sekiranya boleh, jangan tusukan di bawah tulang rusuk ke-9, kerana ini boleh membawa kecederaan pada organ subdiaphragmatik. Kemungkinan komplikasi: pasca fungsional pneumothorax/ mengancam nyawa keadaan di mana udara memasuki ruang pleura, menghalang pengembangan satu paru-paru atau kedua-dua paru-paru (0.6-6.0%).

 • Saliran-saliran pengairan untuk pleura empiema (pengumpulan nanah (empyema) dalam menangis).

Pemeriksaan berkala

 • Pemeriksaan perubatan secara berkala