Memetik Menjadikan Kulit Elastik: Apa yang Membuat Kulit Jeruk Hilang

Kulit jeruk kulit dapat dilihat oleh penyok kecil di paha dan punggung. Selalunya, yang kulit pada bahagian perut juga tidak terlalu ketat seperti yang diinginkan wanita. Tidak hairanlah bahawa di Jerman lebih daripada 14.5 juta euro dibelanjakan setiap tahun untuk kulit produk penjagaan yang menjanjikan kulit yang tegas - dan trend semakin meningkat. Pelbagai peranti khas dan krim meningkat dari tahun ke tahun, walaupun keberkesanannya berulang kali diragui dalam laporan ujian dan juga oleh pakar dermatologi. Perbualan dengan Dr Neufang, ahli farmasi dan penyelidik kulit: apa yang dijamin dalam terapi selulit?

Neufang, mengapa wanita khususnya mendapat selulit?

Dr Neufang: Selulit adalah masalah kecantikan yang sangat biasa. Sekurang-kurangnya dua daripada tiga wanita terjejas, malah kanak-kanak perempuan dan wanita yang sangat muda sering tidak terlepas. Perubahan hormon semasa akil baligh menjadikannya tisu penghubung tegang dan bersamaan dengan kenaikan berat badan yang kerap, lekuk dan lebam yang tidak sedap dipandang. Dalam selulit, terdapat pengumpulan produk metabolik dalam sel-sel lemak paha dan punggung dan semuanya berkesan langkah-langkah mesti bertujuan untuk mengurangkan jumlah sisa metabolik ini.

Setiap tahun ada "penawar keajaiban" baru yang diharapkan dapat membantu wanita mencapai paha yang tegas dan licin - jadi apa yang benar-benar membantu?

Dr Neufang: Sekiranya anda jelaskan penyebabnya membawa kepada selulit, anda juga boleh memperoleh yang paling menjanjikan langkah-langkah dari ini, yang tidak semestinya mahal. Satu kumpulan pemakanan detoksifikasi, minimum aktiviti sukan dan sokongan limfa mengalir melalui tisu urut membantu dalam kebanyakan kes.

Terdapat banyak alat khas dan krim yang ditawarkan untuk urutan anti selulit. Jadi yang manakah berguna?

Dr. Neufang: Sayangnya, kejayaan itu tidak muncul sebaik sahaja memulakannya urut. Walau bagaimanapun, ultrasound peperiksaan telah menunjukkan bahawa kejayaan dapat dicapai dengan perbelanjaan masa harian sekitar 10 minit urut. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa perubahan dalam diet dibuat pada masa yang sama dan sekurang-kurangnya setengah jam latihan harian dilakukan. Oleh itu, setelah dua bulan, tetapi dalam keadaan apa pun setelah setengah tahun, peningkatan selulit dapat dicapai.

Sekiranya urut, sangat penting untuk merangsang limfa refluks. Ini dapat dicapai dengan bantuan alat urut tetapi juga dengan teknik urut tanpa alat. Untuk urutan yang berkesan, penting bahawa produk yang digunakan mempunyai kesan pelinciran yang baik dan kekal pada kulit cukup lama. Oleh itu, pengguna secara praktikal "dipaksa" melakukan urutan untuk waktu yang cukup lama. Kajian kami dengan minyak penjagaan kulit yang mengandungi vitamin A dan vitamin E menunjukkan bahawa urutan biasa dengan minyak ini menjadikan kulit lebih tegang rata-rata 20 peratus. Dalam kajian itu, tidak ada alat pijat khas yang digunakan, tetapi minyak itu diurut ke kulit kering dengan tangan.

Sekiranya anda tidak menggunakan alat pijat, bagaimana minyak harus diurut?

Dr Neufang: Pada umumnya dipercayai bahawa mempromosikan darah aliran bermanfaat. Walau bagaimanapun, dengan darah kepenuhan juga datang lebih banyak nutrien ke dalam sel, yang mesti dikeluarkan lagi. Untuk rangsangan limfa mengalihkan urutan pemetik ringan atau "mengusap" minyak dengan tekanan yang sesuai adalah lebih baik.

Lebih berkesan daripada urut silang silang yang tidak terkawal adalah menyebarkan minyak dari lutut ke atas ke perut bawah. Di perut, limfa kapal bundle dan lebihan tisu air boleh mengalir tanpa halangan. Oleh itu, urut adalah komponen penting dalam triad anti selulit langkah-langkah.

Sukan mana yang sangat berkesan untuk mengetatkan kawasan yang bermasalah?

Dr Neufang: Aktiviti tidak spektakuler seperti berbasikal, berenang dan latihan gimnastik kecil yang dimasukkan ke dalam rutin harian jauh lebih berkesan daripada semua sukan trend, yang sering dikaitkan dengan beban yang lebih kuat tetapi tahan lama.

Latihan kecil yang mengaktifkan pam otot termasuk jongkok tua yang baik, berbasikal sambil berbaring di punggung, dan "goyang" dengan kaki, secara bergantian regangan dan meregangkan jari kaki. Latihan ini menguatkan otot betis dan mengaktifkan pam otot, yang meningkatkan kembalinya darah dan limfa.