Pneumothorax: Kegunaan, Kesan, Kesan Sampingan, Dos, Interaksi, Risiko

In pneumothorax (sinonim tesaurus: Pneumotoraks akut; Hemotoraks bakteria; Pneumotoraks kronik; Hematopneumotoraks; Hematotoraks; Hemopneumothorax; Hemothorax; Hydrohematopneumothorax; Hidropneumohemotoraks; Lung kecederaan dengan hematopneumothorax; Kecederaan paru-paru dengan pneumohematothorax; Kecederaan paru-paru dengan pneumothorax; Hemotoraks tanpa batuk kering; Kecederaan terbuka dengan pneumothorax; Pneumohematothorax; Ketegangan pneumotoraks; Pneumothorax ketegangan spontan; Ank pneumothorax spontan; Hematopneumothorax traumatik; Hemotoraks traumatik dengan pneumothorax; Pneumotoraks traumatik; Valve pneumothorax) adalah kejatuhan paru-paru disebabkan oleh pengumpulan udara antara visceral menangis (pleura paru-paru) dan pleura parietal (dada pleura). Dalam kebanyakan kes, pneumotoraks berlaku secara akut.

Bentuk pneumotoraks yang mengancam nyawa adalah ketegangan pneumotoraks. Ini berlaku apabila udara memasuki ruang pleura melalui kecederaan tanpa dapat melepaskan diri.

Bentuk pneumothorax berikut (menurut ICD-10) dapat dibezakan:

 • Spontan ketegangan pneumotoraks (J93.0) - bentuk pneumothorax yang mengancam nyawa di mana peningkatan tekanan di ruang pleura menyebabkan masalah dengan aliran darah ke jantung serta pengembangan paru-paru timbal balik yang terhad; ruang pleura adalah ruang di rongga toraks antara permukaan atas dada dan pleura
 • Pneumothorax spontan lain (J93.1).
 • Iatrogenic pneumothorax (J93.2) - keruntuhan paru-paru yang disebabkan oleh prosedur perubatan
 • Pneumotoraks lain (J93.8).
 • Hematopneumothorax (J94.2) - keruntuhan paru-paru yang dicirikan oleh pengumpulan udara dan darah
 • Traumatik pneumotoraks (S27.0) - pneumotoraks akibat kecederaan
 • Traumatik hematopneumothorax (S27.2) - hematopneumothorax yang disebabkan oleh kecederaan

Selanjutnya, seseorang dapat membezakan:

 • Pneumotoraks primer (idiopatik, remaja) - tanpa asas paru-paru penyakit.
 • Pneumothorax sekunder - disebabkan oleh penyakit paru-paru yang sudah ada (> 50% disebabkan oleh COPD).
 • Pneumothorax tertutup - di sini tidak ada hubungan antara dada rongga dan udara luar.
 • Buka pneumothorax - di sini terdapat hubungan antara dada rongga dan udara luar.

Nisbah jantina: pneumotoraks spontan primer lebih kerap mempengaruhi lelaki berbanding wanita. Nisbah jantina antara lelaki dan wanita adalah 7: 1.

Puncak frekuensi: pneumotoraks spontan primer berlaku terutamanya pada lelaki yang lebih muda, antara 15 dan 35 tahun. Pneumotoraks spontan sekunder berlaku terutamanya pada individu yang lebih tua. Umur puncaknya adalah 65 tahun.

Kejadian (kekerapan kes baru) untuk pneumotoraks spontan primer adalah 7-14.3 kes setiap 100,000 penduduk setahun (di Jerman). Kejadian pneumotoraks spontan sekunder sedikit lebih rendah daripada kejadian primer.

Kursus dan prognosis: Pneumotoraks kecil biasanya tidak diperhatikan oleh pesakit dan sembuh secara spontan (dengan sendirinya). Dalam kebanyakan kes, pneumothorax dianggap sebagai pesakit dalam. Pneumotoraks spontan sering berulang (berulang). Kadar berulang adalah 30% (tanpa torakoskopi terapi).

Lebih daripada 90% daripada mereka yang terkena pneumotoraks spontan primer adalah perokok. Dalam hal ini, tidak rokok adalah langkah perlindungan yang paling berkesan.

Bagi golongan muda yang sihat, pneumotoraks spontan tidak mengancam nyawa. Dengan meningkatnya usia, di sisi lain, kematian (jumlah kematian dalam jangka waktu tertentu, berbanding dengan jumlah populasi yang dimaksud) meningkat hingga 10%.