Keracunan: Punca, Gejala & Rawatan

Keracunan atau keracunan adalah disfungsi patologi yang disebabkan oleh pelbagai jenis racun (toksin). Toksin ini kebanyakannya memasuki aliran darah manusia dan boleh menyebabkan gejala penyakit yang teruk. Sekiranya tidak dirawat, keracunan sering berlaku membawa hingga mati. Ini dapat disimpulkan bahawa jika keracunan berlaku, doktor atau hospital harus berunding secepat mungkin.

Apakah keracunan?

Keracunan adalah pengambilan zat beracun dalam kuantiti yang boleh mengancam nyawa atau paling berisiko kesihatan, membawa kepada komplikasi dan kerosakan kekal. Pencetus keracunan boleh menjadi bahan yang mempunyai kesan negatif yang signifikan terhadap manusia kesihatan dan boleh, misalnya, mengakibatkan kegagalan atau kerosakan organ. Keadaan keracunan yang mengancam nyawa biasanya berpunca dari keadaan ini. Keracunan yang biasa dan kerap berlaku pada manusia adalah keracunan jamur dan keracunan makanan. Tetapi juga keracunan oleh tercemar air tidak jarang berlaku. Racun ular atau haiwan lain juga boleh menyebabkan keracunan pada manusia.

Punca

Apa-apa bahan yang boleh menyebabkan keracunan mempengaruhi rangkaian kimia yang berbeza di dalam tubuh manusia. Proses asas bermula apabila bahan toksik mengganggu proses tindak balas biokimia, misalnya, dengan mengikat reseptor dan bukannya bahan tubuh sendiri dan menghalang proses tersebut berfungsi. Bentuk keracunan ini sering berlaku apabila toksin melumpuhkan saraf - itulah sebabnya kerosakan teruk berlaku, seperti serangan jantung atau penangkapan pernafasan, yang boleh menjadi penyebab kematian. Toksin lain berbahaya kerana, sebagai contoh, mereka menyekat sel otot dan menyebabkannya jantung dan otot pernafasan gagal, menyebabkan orang itu mati. Keracunan berlaku apabila terdapat cukup bahan berbahaya di dalam tubuh manusia sehingga menyebabkan gejala. Untuk sebilangan bahan, bahkan jumlah terkecil sudah mencukupi, seperti dalam kasus toksin botulinum. Walau bagaimanapun, keracunan juga boleh disebabkan oleh bahan-bahan lain yang tidak beracun dalam diri mereka, tetapi boleh menyebabkan keracunan jika mereka membebani tubuh dalam jumlah yang berlebihan - ia termasuk besi, arsenik and etanol, Sebagai contoh.

Keracunan biasa

  • Keracunan makanan
  • Keracunan alkohol
  • Keracunan cendawan
  • Keracunan gigitan ular
  • Keracunan Salmonella
  • Keracunan logam berat

Gejala, keluhan dan tanda

Bergantung pada jenis keracunan, gejala yang berlaku boleh sangat berbeza. Pada keracunan sering menunjukkan aduan saluran gastrointestinal seperti perut kesakitan, loya and muntah and cirit-birit. Sakit kepala boleh berlaku sebagai keluhan yang disertakan. Sebagai tambahan, pening, berpeluh dan kejang serta keruntuhan peredaran darah dapat dianggap sebagai gejala keracunan. Toksin yang bertindak melalui kulit atau selaput lendir sering menyebabkan kelumpuhan dan peningkatan air liur. A ruam kulit boleh berkembang. Bergantung pada bahan toksik, tanda-tanda keracunan muncul pada kadar yang berbeza. Selepas gigitan ular, tanda-tanda keracunan seperti sesak nafas, lumpuh dan berpeluh dapat terjadi dalam beberapa saat. Keracunan boleh menyebabkan reaksi pertahanan fizikal seperti demam. Keracunan teruk boleh membawa untuk merosakkan persepsi dan bahkan tidak sedar. Keracunan yang tidak dirawat boleh menyebabkan kegagalan kardiovaskular atau pernafasan. Keracunan juga boleh menyebabkan gejala seperti sesak nafas, keletihan serta kelonggaran. Gejala sering berlaku selepas keracunan makanan. Buah yang tidak dicuci, disuntik atau bahan kimia yang digunakan untuk pengawetan boleh menyebabkan loya, cirit-birit or muntah. Reaksi badan yang lebih teruk mungkin berlaku akibat keracunan cendawan. Gejala ganas seperti lumpuh, degupan jantung yang cepat dan halusinasi mungkin berlaku sebagai tambahan kepada perut kesakitan, loya and muntah. Keracunan ikan boleh menyebabkan kekejangan perut dan gangguan gastrousus yang besar, juga menggigil and demam. Keracunan alkohol disertai dengan gejala seperti terjejas mengimbangi, kesedaran terjejas, pening dan muntah.

Komplikasi

Keracunan boleh membawa kepada gejala yang sangat teruk dan, dalam kes yang paling teruk, kematian orang yang terkena. Walau bagaimanapun, kematian biasanya berlaku hanya jika keracunannya sangat teruk dan terus tidak dapat diubati. Gejala individu juga sangat bergantung pada jenis keracunan yang tepat, sehingga tidak ada ramalan umum yang dapat dibuat di sini. Orang yang terjejas berasa tidak sihat dan terdapat kegelisahan atau kekeliruan dalaman. Muntah atau loya juga boleh berlaku akibat keracunan dan memberi kesan yang sangat negatif terhadap kualiti hidup orang yang terkena. Pesakit juga mungkin menderita teruk kesakitan atau ketidakselesaan di kawasan lelaki dan usus. Selanjutnya, dalam kes yang teruk, keracunan menyebabkan hilangnya kesedaran. Kadang kala darah keracunan juga boleh berlaku. Rawatan selalu bergantung pada jenis keracunan. Walaupun tidak ada komplikasi, nyawa pesakit tidak dapat diselamatkan dalam setiap kasus. Sekiranya berlaku keracunan ringan, biasanya terdapat penyakit yang positif.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Sekiranya ketidakselesaan dan perubahan mendadak dalam kesihatan muncul setelah memakan makanan, ada sebab untuk dibimbangkan. Sekiranya berlaku malaise, kelemahan dalaman atau pening, doktor harus berunding. Perut kejang, cirit-birit atau perubahan pesat dalam darah tekanan menunjukkan kesihatan keadaan yang perlu disiasat dan dirawat. Sekiranya perubahan warna, disfungsi umum atau gangguan dalam pergerakan jelas, ini harus dijelaskan oleh doktor. Dalam kes yang teruk, perkhidmatan ambulans mesti dimaklumkan. Sekiranya berlaku keracunan, terdapat risiko kematian orang yang terjejas secara tiba-tiba. Sehingga kedatangan doktor kecemasan, pertolongan cemas langkah-langkah hendaklah diambil oleh orang yang hadir. Sekiranya perubahan kesihatan berlaku walaupun tidak ada makanan atau cecair yang dimakan, gas atau bahan berbahaya lain mungkin di udara. Terdapat juga keperluan untuk tindakan cepat, kerana racun memasuki organisma melalui pernafasan dan sama-sama berbahaya. Sekiranya terdapat otot kejang, muntah atau keruntuhan peredaran, orang yang terjejas memerlukan pertolongan. Kehilangan kesedaran, kehilangan penglihatan, dan gangguan pertuturan hendaklah disampaikan kepada doktor secepat mungkin. Gatal, bengkak atau sakit mesti difahami sebagai amaran dari badan. Sekiranya gejala yang ada meningkat dalam tahap dan intensiti atau jika gejala baru muncul, doktor diperlukan.

Rawatan dan terapi

Keracunan adalah serius keadaan kerana tubuh menunjukkan gejala berbahaya dan mungkin tidak dapat membawa toksin keluar dari badan atau menghilangkannya sendiri. Oleh itu, rawatan biasanya terdiri daripada pemberian penawar intravena di hospital untuk menyekat atau memusnahkan pencetus keracunan atau mengepam perut untuk membuang sisa-sisa pembawa bahan dari badan. Peningkatan keracunan harus dilihat dalam beberapa jam, dan rawatan simptomatik dapat diberikan secara selari. Masalah keracunan, bagaimanapun, adalah untuk mengenal pasti bahan beracun yang menyebabkannya - misalnya, jika digigit ular, tidak selalu jelas bahan mana yang bertanggungjawab. Keracunan lain juga kadang-kadang menunjukkan gejala umum yang menunjukkan pelbagai keracunan dan penyakit yang tidak berkaitan dengan toksin.

pencegahan

Pencegahan keracunan adalah sesuatu yang boleh diambil oleh setiap orang dewasa. Sebagai contoh, berhati-hati harus dilakukan dengan unsur surih seperti besi dan bahan logam lain - jika diambil sebagai makanan tambahan, mereka boleh berlebihan dengan niat baik. Bagi kanak-kanak, orang dewasa mesti memberi penekanan khusus untuk mencegah keracunan dan, sebagai contoh, mencegah mereka makan beri berwarna-warni tetapi beracun di luar atau bermain dengan agen pembersih di rumah. Ini adalah penyebab kebanyakan keracunan memerlukan rawatan pada kanak-kanak - kerana mereka tidak tahu bahan mana yang berbahaya bagi mereka, dan biasanya tidak mendengar orang dewasa yang memberi amaran kepada mereka. Penjagaan juga harus diberikan semasa memberi anak tambahan, kerana overdosis boleh disebabkan oleh niat baik. Begitu juga, cendawan yang tidak dikenali tidak boleh dimakan. Bersih air, terutama di negara tropika, biasanya harus dibeli, kerana air paip tidak memenuhi standard Eropah kita.

Penjagaan selepas itu

Penjagaan susulan selepas keracunan bergantung pada jenis dan keparahan keracunan. Walau apa pun, pesakit mesti diperhatikan selama beberapa hari hingga minggu selepas kejadian. Dalam kes keracunan teruk yang berkaitan dengan gejala fizikal yang serius, rawat inap dirawat di hospital. Doktor yang hadir memeriksa pesakit umum secara berkala keadaan dan memulakan lebih jauh langkah-langkah sekiranya perlu. Doktor menjelaskan keluhan dan, jika perlu, juga mendapatkan maklumat mengenai latar belakang keracunan. Penjagaan susulan biasanya diberikan oleh doktor yang telah mengambil alih rawatan keracunan tersebut. Bergantung pada jenis keracunan, ini mungkin doktor keluarga atau pakar. Sekiranya berlaku keracunan teruk, rawatan awal sering diberikan oleh doktor kecemasan dan rawatan susulan diberikan oleh doktor. Sekiranya keracunan itu disebabkan dengan sengaja, contohnya dengan pengambilan ubat berlebihan atau berlebihan alkohol penggunaan, kaunseling terapi mungkin juga diperlukan, antara lain. Yang mana langkah-langkah sesuai secara terperinci bergantung pada jenis keracunan dan keadaan yang menyebabkannya dan mesti diputuskan berdasarkan kes demi kes.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Sekiranya berlaku keracunan, perkara pertama yang harus dilakukan adalah tetap tenang. Orang yang terjejas harus duduk dengan tenang dan mendail 911. Bergantung pada jenis keracunan, pelbagai langkah kemudian dapat diambil untuk menghilangkan gejala keracunan dan, paling baik, membuang toksin. Sekiranya mata terkena, fisur palpebral harus dibilas dengan suam-suam kuku air. Keracunan yang melibatkan kulit mesti juga dirawat dengan air suam dan sabun. Pakaian yang bersentuhan dengan bahan toksik mesti dibuang dalam keadaan apa pun. Sekiranya muntah, orang yang terjejas mesti dijaga rawan dan kepala-kedudukan turun dan stabil. Sekiranya racun telah ditelan, muntah mesti dielakkan. Sekiranya tidak sedarkan diri, doktor kecemasan harus dipanggil. Orang yang terjejas mesti diletakkan dalam kedudukan pemulihan dan dipantau. Penawar yang sesuai dari kedai pakar adalah ubat arang dan ubat penghilang bau. Pentadbiran paling baik dilakukan dengan berunding dengan kawalan racun atau pegawai perubatan. Sekiranya perlu, pengambilan cecair boleh dibenarkan untuk mendorong pembuangan racun. Pakar perubatan dalaman boleh memberitahu anda langkah-langkah yang tepat untuk diambil sekiranya berlaku keracunan. Individu yang terdedah kepada toksin dalam kehidupan profesional atau peribadi mereka harus belajar mengenai pertolongan cemas langkah lebih awal.