Port-wain Stain: Punca, Gejala & Rawatan

A noda port-wain or nevus flammeus adalah malformasi vaskular kongenital jinak. Punca yang tepat belum ditentukan secara pasti sehingga kini. Ia juga boleh berlaku bersama dengan penyakit lain. Rawatan a noda port-wain harus dimulakan lebih awal. A noda port-wain juga boleh menjadi petunjuk adanya malformasi vaskular yang lain. Sebagai contoh, kapal daripada meninges, Dan juga tulang, mungkin juga terjejas.

Apakah noda wain port?

Noda port-anggur adalah kecacatan yang lebih kecil kulit kapal (kapilari). Kecacatannya jinak dan biasanya kongenital. Dalam kes yang jarang berlaku, noda anggur-port mungkin timbul pada awal zaman kanak-kanak. Noda port-anggur boleh berlaku di mana sahaja di badan. Dua bentuk kepincangan dibezakan. Bentuk yang lebih biasa adalah noda wain port simetri. Ia berlaku pada 30 hingga 50 peratus daripada semua kanak-kanak dan dalam 70 hingga 80 peratus kes, ia hilang sendiri pada tahun-tahun pertama kehidupan. Bentuk khas adalah apa yang disebut gigitan bangau di leher. Bentuk kedua, yang jauh lebih jarang adalah noda wain port-asimetri. Ini hanya mempengaruhi sekitar 0.1 hingga 0.3 peratus bayi baru lahir. Kira-kira lima peratus noda port-anggur asimetri adalah sebahagian gejala penyakit lain. Dalam kes ini, terdapat kecacatan lain yang lebih besar kapal atau juga dari tulang atau tisu lemak. Bentuk asimetri boleh berlaku di mana sahaja di badan dan tanpa rawatan, noda port-anggur akan berterusan seumur hidup.

Punca

Asal noda anggur pelabuhan belum diperjelaskan secara menyeluruh. Satu-satunya kepastian adalah bahawa malformasi tidak diwarisi secara genetik, dengan syarat ia berlaku sebagai fenomena tunggal dan tidak disertai dengan malformasi lain. Terdapat khabar angin yang meluas, tetapi semuanya palsu. Noda port-anggur tidak disebabkan oleh gaya hidup ibu yang salah selama ini mengandung, atau oleh peristiwa khas semasa kehamilan atau semasa kelahiran. Dalam kes yang jarang berlaku, noda port-anggur berlaku bersama dengan malformasi lain sebagai sebahagian daripada perubatan keadaan. Ini termasuk sindrom Sturge-Weber, sindrom Proteus, dan sindrom Klippel-Treaunay-Weber. Dalam kes ini, terdapat hubungan genetik antara malformasi lain dari pelbagai jenis dan noda port-anggur.

Gejala, keluhan, dan tanda

Noda wain pelabuhan membawa kepada pelbagai gejala dan biasanya boleh muncul dalam pelbagai bentuk. Namun, secara umum, noda anggur port selalu mengakibatkan kemerahan kulit, dengan kulit terus berubah warna ketika tekanan diberikan. Dalam beberapa kes, kesakitan juga berlaku, sehingga mereka yang terjejas dibatasi dalam kehidupan seharian mereka. Noda anggur port juga dapat membatasi dan mengurangkan estetika pesakit, sehingga kebanyakan pesakit dengan keluhan ini tidak lagi merasa cantik dan juga mengalami penurunan harga diri atau kompleks rendah diri. Ini juga boleh membawa kepada ketidakselesaan psikologi dan kemurungan. Selain itu, aduan itu juga menyebabkan buli pada kanak-kanak atau menggoda. Terutama pada wajah, noda port-anggur dapat membatasi estetika dengan ketara. Sekiranya noda port-anggur terletak di dekat mata, ia boleh membawa untuk katarak dan dalam keadaan terburuk hingga kehilangan penglihatan sepenuhnya. Oleh itu, noda port-anggur mesti dirawat dalam apa jua keadaan. Nodul juga dapat terbentuk, yang boleh menyebabkan pendarahan. Walau bagaimanapun, jangka hayat orang yang terjejas tidak dipengaruhi secara negatif oleh aduan tersebut.

Diagnosis dan kursus

Noda port-anggur dapat didiagnosis berdasarkan penampilannya tanpa pemeriksaan lebih lanjut. Walau bagaimanapun, kerana noda anggur-port juga dapat terjadi bersama-sama dengan malformasi lain, anak-anak yang terjejas harus diperiksa dengan teliti dan teliti dalam hal ini. Sekiranya noda port-anggur terletak di kawasan muka, kedua-duanya otak gelombang dan tekanan mata harus diukur secara berkala, kerana ia juga boleh menyebabkan glaukoma. Semasa membuat diagnosis, penting untuk membezakan noda port-anggur dari a hemangioma. Sekiranya noda port-port tidak dirawat, penebalan tisu dan vasodilatasi selanjutnya akan berkembang. Nodul kehitaman dapat terbentuk, yang dapat pecah dan berdarah. Di samping itu, banyak individu yang terjejas sering mengalami tekanan psikologi yang teruk kerana penampilannya yang berubah-ubah. Oleh itu, diagnosis awal dan rawatan noda port-anggur sangat dianjurkan.

Komplikasi

Noda port-anggur boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Ini bergantung pada kedudukan dan keparahan gejala. Dalam kebanyakan kes, yang terjejas kulit kawasan berwarna merah. Begitu juga, perubahan warna kawasan berubah apabila tekanan diberikan. Sekiranya noda port-anggur terletak di wajah, ia mesti diperiksa secara berkala. Ini boleh menyebabkan perkembangan glaukoma. Simpul gelap juga dapat terbentuk dari noda anggur-port. Ini pecah dan menyebabkan pendarahan. Dalam kebanyakan kes, noda anggur-port mempunyai kesan negatif yang kuat terhadap keadaan psikologi orang yang terkena. Sebilangan besar orang tidak merasa cantik dengan noda anggur-port, yang menyebabkan penurunan harga diri. Ini juga boleh menyebabkan masalah psikologi yang teruk dan kemurungan. Atas sebab ini, rawatan awal diperlukan untuk mengelakkan kerosakan akibatnya. Walau bagaimanapun, noda port-anggur dapat ditutup dengan bantuan solekan, sehingga tidak ada lagi rasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, ini bukan penyelesaian tetap. Noda port-anggur juga dapat dihilangkan dengan bantuan laser. Penyingkiran dilakukan tanpa kesakitan dan tanpa komplikasi.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Adalah masuk akal untuk berjumpa doktor berkaitan dengan noda anggur-anggur dari tiga sudut pandangan. Dalam kes pertama, adalah masalah mengenal pasti kemungkinan penyakit bersamaan yang mungkin dikaitkan dengan noda anggur-port. Ini termasuk sindrom Sturge-Weber, sindrom Proteus dan kira-kira dua lusin sindrom lain yang mungkin berkaitan dengan noda anggur-port. Selalunya, analisis genetik diperlukan untuk menjelaskan perkara ini. Oleh kerana dalam hampir semua kes, noda anggur-anggur sangat jelas ketika dilahirkan, terserah kepada ibu bapa untuk menjelaskan kemungkinan penyakit. Kes kedua adalah mengenai noda port-anggur di wajah. Kerana kenyataan bahawa mereka boleh berubah-ubah (pengumpulan darah, kawalan mata secara berkala, misalnya, masuk akal. Bagaimanapun, kapal yang melebar dapat mempengaruhi tekanan pada mata dan dengan itu merosakkan mata. Aspek ketiga adalah aspek estetik: bergantung pada lokasi noda anggur-port, ia boleh menyebabkan gangguan estetik dan psikologi pada orang yang terkena. Dalam kes seperti ini, disarankan untuk pergi ke dermatologi atau pembedahan kosmetik praktik khusus dalam bidang ini. Secara keseluruhan, bagaimanapun, nevus flammeus tidak memerlukan rawatan, kerana dianggap tidak berbahaya. Itu sendiri tidak akan menghadkan orang yang terkena penyakit secara fizikal atau kesihatan. Hanya keadaan yang menyertainya yang dapat dipertimbangkan sebagai alasan untuk rawatan.

Rawatan dan terapi

Terdapat dua cara untuk merawat noda anggur-port. Kaedah paling mudah ialah menutup tahi lalat dengan penyamaran atau alat solek. Walau bagaimanapun, kaedah ini sangat memakan masa dan hanya membawa peningkatan yang terhad. Ini adalah ukuran yang tidak invasif, iaitu tidak menembusi tisu, yang hanya membawa peningkatan kosmetik. Meliputi dengan penyamaran tidak hanya memakan masa, tetapi juga mesti dipelajari melalui bimbingan pakar. Sebagai alternatif, noda anggur-port juga dapat dihilangkan. Ini dilakukan oleh terapi laser. Rawatan itu dilakukan dengan lampu kilat laser pam yang dipam, yang disebut FPDL. Ini menggunakan panjang nadi pendek untuk menyebabkan kapal kecil di kawasan noda anggur-port pecah atau pecah.

Prospek dan prognosis

Prognosis untuk noda wain port kecil atau besar (nevus flammeus) tidak begitu baik. Walaupun noda anggur-port mungkin tidak berbahaya, biasanya cacat kekal. Ini disebabkan oleh gangguan pada pembentukan pranatal darah kapal. Oleh kerana noda port-anggur kekal pada kulit seumur hidup, pilihan penyembunyian kosmetik adalah salah satu cara untuk mengatasinya, sekurang-kurangnya di kawasan muka. Oleh kerana noda port-anggur seperti itu sering kali lebar, kebiruan atau merah tua dan agak tinggi, sukar untuk disembunyikan. Oleh itu, prospek untuk membuatnya kelihatan kurang jelas adalah terhad. Prognosis untuk rawatan laser juga tidak selalu menjanjikan. Memang betul bahawa rawatan laser dapat mengurangkan tahap noda port-anggur yang luas. Walau bagaimanapun, selalunya ia tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dengan laser. Prognosis lebih positif hanya untuk noda anggur-port kecil. Di sini juga, terdapat risiko residu tertentu bahawa rawatan laser tidak dapat mengatasi berulang noda wain port. Noda port-anggur yang luas di wajah khususnya dapat memberi beban psikologi yang berat pada mereka yang terjejas. Oleh itu, prognosis juga merangkumi perkembangan tingkah laku penghindaran sosial, kemurungan atau kurang harga diri. Sekiranya noda port-anggur adalah sebahagian daripada sindrom Sturge-Weber atau Klippel-Trenaunay, kerusakan teruk pada kerangka atau kapal adalah akibatnya. Di sini, prognosis sangat buruk kerana terdapat kelainan perubatan yang serius.

pencegahan

Setakat ini, tidak ada pencegahan langkah-langkah menentang perkembangan noda anggur-pelabuhan. Walau bagaimanapun, rawatan awal disarankan untuk mengelakkan komplikasi selanjutnya. Dalam konteks ini, sangat penting untuk mengelakkan psikologi tekanan yang boleh disebabkan oleh noda anggur-port yang tidak dirawat. Ini dapat diatasi dengan penyingkiran awal atau penutup noda anggur-pelabuhan.

Penjagaan selepas itu

Noda anggur-port tidak dapat dicegah. Oleh itu, penjagaan selepas ini tidak bertujuan untuk mencegah berulang. Sebaliknya, ini adalah untuk mengelakkan komplikasi dan menjadikan kehidupan seharian nampaknya layak untuk dijalani. Ini memainkan peranan terutamanya apabila rawatan laser tidak membenarkan penyingkiran sepenuhnya. Doktor hanya boleh mencuba tekanan psikologi pesakit. Dalam psikoterapi, harga diri dapat diperkukuhkan. Penyelesaian terhadap kemurungan dan pengasingan boleh dibincangkan di sana. Penggunaan solekan juga disyorkan. Warna hijau muda menyembunyikan warna merah gelap noda anggur-port. Sekiranya tahi lalat berjaya ditutup dengan menggunakan teknologi laser atau berada di lokasi yang tidak jelas, biasanya tidak perlu perawatan susulan sama sekali. Ini kerana tidak ada masalah. Dalam konteks ini, bagaimanapun, adalah penting bahawa doktor sebelum ini membezakan fenomena kulit daripada penyakit lain. Khususnya, mesti dipastikan bahawa tidak hemangioma hadir. Ini adalah ketumbuhan. Di samping itu, tanda jarang berlaku dengan yang lain keadaan seperti sindrom Sturge-Weber dan sindrom Klippel-Trénaunay. Penting untuk mempunyai bukti perubatan bahawa bukan keadaan yang serius ini.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Dalam kehidupan seharian, tidak ada batasan fizikal akibat noda anggur-port, tetapi mereka yang terkena dampak sering merasa terkawal secara psikologi, terutama jika noda port-anggur ada di wajah. Noda pelabuhan-anggur boleh menjadi beban apabila ia dianggap sebagai stigma dan harga diri menderita sebagai akibatnya. Masalah yang menyertainya boleh menjadi teruk dan boleh sampai ke tahap kemurungan yang teruk. Pengasingan sosial dan penarikan diri ke dalam kesepian boleh menjadi akibatnya. Namun, komplikasi ini dalam kehidupan seharian berkembang secara tidak sengaja, sehingga dapat ditangani dengan baik. Adalah penting untuk memperkuat keyakinan diri mereka yang terjejas dalam kehidupan seharian, untuk memasukkannya secara sosial dan untuk mengurangkan kecenderungan menarik diri atau malu melalui dorongan, aktiviti dan sokongan. Kesedaran dan meditasi teknik dapat menyumbang kepada penerimaan diri, begitu juga dengan latihan biasa. Noda port-wain juga dapat ditutupi dalam kehidupan seharian menggunakan solek khas. Ini, tentu saja, bukan penyelesaian tetap, tetapi sering dianggap sebagai bantuan oleh mereka yang terkena. Teknik solekan mesti dipelajari terlebih dahulu, prosedur itu sendiri memakan masa dan hasilnya tidak selalu memuaskan sepenuhnya. Bergantung pada lokasi noda anggur-port, ia juga dapat ditutup dengan pakaian dalam kehidupan seharian.