Peredaran Portal: Struktur dan Fungsi

Apakah peredaran vena portal?

Peredaran vena portal adalah sebahagian daripada peredaran darah yang besar. Pembuluh utama ialah vena portal (Vena portae hepatis). Ia mengangkut darah terdeoksigen dari perut, usus dan organ perut lain ke hati. Darah mengandungi banyak bahan yang telah diserap dari organ pencernaan. Ini termasuk nutrien, tetapi juga bahan aktif daripada ubat-ubatan, sebagai contoh.

Untuk apa sistem vena portal?

Sebabnya ialah hati adalah organ metabolik pusat: Apabila darah mengalir melalui rangkaian kapilari hati, bahan-bahan yang diserap dalam usus boleh diproses serta-merta - ia disimpan, diubah atau dipecahkan mengikut keperluan.

Detoksifikasi dan metabolisme dadah

Selepas diserap dalam saluran penghadaman, pelbagai ubat juga mula-mula diangkut ke hati melalui peredaran portal. Sebahagian daripada bahan aktif dimetabolismekan di sini, dan hanya selebihnya terus melalui aliran darah dan boleh mengedarkan dirinya ke seluruh badan dan memberikan kesannya (kesan laluan pertama). Untuk mengelakkan peredaran vena portal dan dengan itu kesan laluan pertama ini, sesetengah ubat dimasukkan terus ke dalam aliran darah (sebagai infusi atau suntikan).

Peredaran vena portal juga digunakan oleh hempedu yang dihasilkan dalam hati: Ia melalui saluran hempedu ke dalam pundi hempedu (tempat penyimpanan) dan ke usus, di mana ia menyokong pencernaan lemak. Kemudian, sebahagian besar hempedu diserap semula ke dalam darah melalui dinding usus dan dikembalikan ke hati melalui vena portal (peredaran enterohepatik).

Masalah di kawasan peredaran vena portal

Penyebab intrahepatik yang mungkin termasuk keradangan hati akut atau kronik (hepatitis), sirosis hati, tumor hati dan sarcoidosis. Penyebab tekanan belakang darah selepas hepatik dan dengan itu peningkatan tekanan dalam peredaran portal termasuk penyakit jantung seperti kegagalan jantung kanan atau "jantung berperisai" (pericarditis constrictiva).