Kemungkinan penyebab | Latihan melawan bongkahan dari kepincangan tulang belakang

Sebab yang mungkin

A firasat boleh disebabkan oleh perubahan pada tulang belakang kerana penyakit tertentu seperti osteoporosis, Penyakit Bechterew atau Penyakit Scheuermann, tetapi juga postur buruk jangka panjang dalam kehidupan seharian atau beban berat seperti mengangkat berat di hadapan badan dapat mendorong firasat. Ini membawa kepada perubahan statik tulang belakang, yang mempengaruhi seluruh badan kita. Ini biasanya disertai dengan bahu ditarik ke hadapan (penolakan) dan tulang belakang serviks yang melebar. Kami tulang rusuk, yang dilampirkan pada tulang belakang toraks, juga mengubah kedudukan fisiologi mereka dan bernafas kesukaran boleh berlaku.

Ringkasan

. firasat adalah bentuk kepincangan tulang belakang yang biasa disebabkan oleh peningkatan ketegangan otot otot perut dan kelemahan otot belakang. Pekerjaan harian kita sering memilih postur bengkok ke depan dan juga firasat. Corak penyakit seperti osteoporosis or ankylosing spondylitis juga boleh membawa kepada firasat.

Otot pelurus harus diperkuat dengan latihan khusus. Latihan seperti mendayung or rama-rama sebaliknya adalah disyorkan. The dada otot harus diregangkan.

Sekiranya terdapat punggung berongga di tulang belakang lumbar selain bongkok di tulang belakang toraks, yang otot perut harus diperkukuhkan. The dada dan otot bahu harus diregangkan. Latihan menggerakkan juga harus menjadi sebahagian daripada latihan untuk melawan firasat.

Yoga and Pilates latihan menggabungkan pengukuhan, regangan and bernafas dan oleh itu pada amnya sangat sesuai untuk latihan melawan firasat. Oleh kerana bongkok atau punggung berongga adalah postur buruk yang telah lama diperoleh, semua latihan harus dilakukan secara konsisten dan berterusan. Program kerja rumah dengan latihan melawan bongkak itu penting untuk kejayaan latihan. Dalam kes kesakitan atau ketidakselesaan selepas atau semasa latihan, pelatih atau ahli terapi harus selalu mendapat nasihat.