Pendarahan pasca coital | Anda boleh mengenali jangkitan Chlamydia pada lelaki akibat gejala ini

Pendarahan pasca coital

Pendarahan selepas hubungan seksual bukanlah gejala klasik jangkitan klamidia pada lelaki. Pendarahan sebagai sebahagian daripada jangkitan boleh terjadi pada wanita akibat keradangan lapisan rahim oleh Chlamydia.

Pembentukan bau

Jangkitan klamidia boleh menyebabkan pelepasan dari zakar seperti yang dijelaskan di atas. Pelepasan ini juga boleh bau tidak menyenangkan. Biasanya, ini adalah gejala pada wanita, kerana terdapat peningkatan keputihan.

Berapa lama tempoh inkubasi?

Tempoh inkubasi, iaitu waktu antara jangkitan dan munculnya gejala, adalah satu hingga tiga minggu untuk Chlamydia trachomatis. Untuk patogen klamidia yang lain, tempoh inkubasi adalah satu hingga empat minggu.

Bolehkah seorang lelaki menghidap Chlamydia tanpa gejala?

Ramai lelaki mendapat Chlamydia dan tidak mengalami sebarang gejala. Ini juga disebut jangkitan tanpa gejala. Kerana tidak adanya gejala dan oleh itu kurangnya terapi, klamidia dapat merebak.

Bolehkah seseorang mendapat gejala selepas bertahun-tahun?

Tempoh inkubasi Chlamydia adalah sekitar satu hingga empat minggu. Selepas waktu ini, gejala muncul atau, sekiranya berlaku jangkitan asimtomatik, tidak muncul. Kemunculan gejala bertahun-tahun selepas jangkitan tidak mungkin dilakukan.