Relaksasi Postisometrik

Postisometrik Relaksasi (PIR) adalah teknik fisioterapeutik untuk merehatkan otot yang tegang secara reflektor. Selepas trauma, iaitu kecederaan, tetapi juga setelah operasi, otot kita ingin melindungi kawasan yang terjejas dengan meningkatkan nada mereka, iaitu ketegangan mereka, dan dengan mengurangkan kemampuan mereka untuk bergerak di kawasan yang terjejas.

Selalunya penting untuk memastikan mobilisasi awal dan meningkatkan mobiliti di kawasan yang cedera. Untuk mencapainya, Postisometrik Relaksasi (PIR) dapat merehatkan otot hipertonik dan meningkatkan jarak pergerakan. Teknik ini didasarkan pada anggapan bahawa setelah otot diketatkan secara isometrik, ia kehilangan nada dalam kelonggaran fasa dan julat pergerakan meningkat.

Relaksasi Postisometrik (PIR) boleh dilakukan oleh pesakit sahaja untuk kumpulan otot tertentu. Walau bagaimanapun, biasanya, seorang ahli terapi diperlukan untuk menetapkan ketahanan dan perintah yang sesuai. Teknik ini sangat sesuai untuk mobilisasi awal ketika masih ada voltan pelindung. Kerana ketegangan isometrik, bahkan amplitud pergerakan kecil dapat diselesaikan. Ia mesti dipastikan bahawa ketegangan otot isometrik berlaku terhadap rintangan dan oleh itu struktur yang cedera mesti stabil!

Pelaksanaan

Pelaksanaan relaksasi postisometrik agak mudah. Pesakit harus selalu berada dalam posisi permulaan yang selesa di mana dia merasa sedikit atau tidak kesakitan yang mungkin. Otot yang sakit pasti akan meningkatkan ketegangan pelindung dan oleh itu tidak produktif untuk kejayaan latihan.

Latihan dimulakan dari posisi di mana pesakit mempunyai pergerakan terakhirnya tetapi belum merasakan apa-apa kesakitan. Pada ketika ini, ahli terapi menetapkan daya tahan pada otot untuk berehat dan meminta pesakit untuk menegangkan daya tahan tanpa pergerakan. Peregangan otot pada panjang tetap - tanpa pergerakan - disebut isometrik.

Ketegangan ditahan selama kira-kira 5-10 saat dan kemudian ahli terapi meminta pesakit melepaskan ketegangan dan merehatkan otot. Semasa fasa relaksasi, ahli terapi kini secara pasif dapat memperluas jangkauan pergerakan ke regangan otot untuk dilonggarkan. Sekiranya terdapat ketegangan balas atau kesakitan, julat gerakan baru dicapai.

Sesi selanjutnya boleh dimulakan. Sekiranya jarak gerakan yang lebih jauh tidak dapat diselesaikan setelah beberapa sesi, kedudukan yang baru diperoleh harus stabil. Sekiranya boleh, ini dilakukan dengan menegangkan lawan otot agar diletupkan. Tensing juga boleh menjadi isometrik / sepusat dengan meletakkan rintangan di regangan arah, atau eksentrik. Lawan tegang dan hanya perlu dikeluarkan dari kedudukan baru dengan perlahan - aktiviti otot eksentrik menggambarkan pemanjangan otot yang perlahan dan terkawal.