Kemurungan selepas bersalin: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: Kemurungan, hilang minat, rasa tidak gembira, gangguan tidur, kebimbangan, rasa bersalah, dalam kes yang teruk: Fikiran membunuh diri dan membunuh bayi.
 • Rawatan: langkah mudah seperti tawaran bantuan, terapi psiko dan tingkah laku, kadangkala antidepresan
 • Punca dan faktor risiko: Kecenderungan kepada kemurungan, konflik sosial dan kebimbangan.
 • Diagnostik: perundingan doktor, ujian kemurungan selepas bersalin EPDS
 • Kursus dan prognosis: Kemurungan selepas bersalin biasanya sembuh sepenuhnya; terapi dan sokongan daripada pasangan dan keluarga meningkatkan prognosis.
 • Pencegahan: Hilangkan faktor risiko yang sudah ada semasa kehamilan.

Apakah kemurungan selepas bersalin?

Kemurungan selepas bersalin (PPD) adalah penyakit mental yang menjejaskan ramai ibu, tetapi juga beberapa bapa, selepas melahirkan anak. Individu yang terjejas mendapati diri mereka dalam mood yang rendah, berasa putus asa, dan semakin mengasingkan diri daripada hubungan sosial mereka.

Secara keseluruhannya, tiga krisis dan penyakit kesihatan mental utama selepas bersalin boleh dibezakan:

 1. Mood rendah selepas bersalin, juga dipanggil baby blues atau “hari-hari menangis
 2. Kemurungan selepas bersalin
 3. Psikosis selepas bersalin

Tiga krisis mental dan penyakit selepas bersalin berbeza dalam punca, masa permulaan, dan jenis serta keterukan gejala. Kedua-dua kemurungan selepas bersalin dan psikosis selepas bersalin ditetapkan dalam beberapa minggu selepas kelahiran.

Perbezaan antara kedua-dua keadaan adalah bahawa gejala psikosis selepas bersalin biasanya lebih teruk daripada kemurungan selepas bersalin. Di samping itu, ramai penghidap mengalami halusinasi dan khayalan.

Baby blues muncul beberapa hari selepas kelahiran akibat perubahan hormon.

Baby blues adalah fasa peningkatan sensitiviti psikologi selepas kelahiran. Ia biasanya berlalu selepas beberapa hari. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel Baby Blues.

Kemurungan selepas bersalin pada lelaki

Kemurungan selepas bersalin juga memberi kesan kepada bapa. Punca kemurungan selepas bersalin pada lelaki masih agak tidak jelas. Walau bagaimanapun, tekanan psikologi dan fizikal tertentu dalam situasi kehidupan baharu mungkin memainkan peranan utama: Kurang tidur, kurang masa untuk hobi, persahabatan atau hubungan pasangan.

Ramai bapa juga terbeban dengan perasaan bahawa mereka kini terpaksa memikul tanggungjawab yang besar. Idea ideal tentang peranan bapa dan perasaan tidak dapat memenuhinya juga menggalakkan kemurungan.

 • Penyakit kemurungan sebelumnya
 • Masalah dalam perkongsian
 • Kebimbangan kewangan
 • Harapan yang tinggi terhadap peranan bapa

Terdapat juga beban tertentu kepada bapa jika anak itu dilahirkan pramatang.

Risiko kemurungan selepas bersalin amat tinggi bagi lelaki yang isterinya mengalami kemurungan selepas bersalin.

Isyarat penggera untuk kemurungan selepas bersalin pada lelaki termasuk keletihan, tidak bermaya dan perasaan kosong dalaman. Sesetengah lelaki menjadi mudah marah, mengalami perubahan mood dan kurang tidur. Yang lain mengalami perasaan bersalah (tanpa sebab), lebih risau dan berasa cemas.

Dalam kebanyakan kes, simptom kemurungan tidak muncul serta-merta selepas kelahiran dalam bentuk "baby blues" pada lelaki, tetapi sebaliknya menjalar selepas dua hingga enam bulan. Sekiranya gejala berterusan, adalah penting untuk mendapatkan bantuan awal. Lagipun, terdapat risiko besar bahawa kemurungan akan menjadi kronik dan kemudian menjadi lebih sukar untuk dirawat.

Bagaimanakah anda mengenali kemurungan selepas bersalin?

Di samping itu, kemurungan selepas bersalin mencetuskan gejala lain seperti:

 • kekurangan tenaga, kelesuan
 • Kesedihan, kegelisahan
 • Kekosongan dalaman
 • Perasaan tidak berharga
 • Perasaan bersalah
 • Perasaan ambivalen terhadap kanak-kanak itu
 • Harapan tanpa harapan
 • Keengganan seksual
 • Masalah jantung
 • Rasa malu
 • Menggeletar
 • Serangan kegelisahan dan panik

Di samping itu, ibu-ibu yang mengalami kemurungan selepas bersalin sering menunjukkan kekurangan minat umum - baik berkaitan dengan kanak-kanak dan keperluannya, dan kepada keluarga secara keseluruhan. Orang yang terjejas sering mengabaikan diri mereka pada masa ini. Mereka menjaga kanak-kanak itu dengan betul, tetapi memperlakukannya seperti anak patung dan tidak mempunyai hubungan peribadi.

Dalam kes-kes yang teruk, pemikiran membunuh muncul di fikiran mereka yang terjejas oleh kemurungan selepas bersalin. Ini bukan sahaja merujuk kepada diri mereka sendiri (risiko bunuh diri), tetapi kadang-kadang juga kepada kanak-kanak (infanticide).

Perhatikan pemikiran ini dalam diri anda, jangan teragak-agak untuk menceritakan kepada seseorang. Anda tidak bersendirian dengan perasaan ini.

Di mana anda boleh mendapatkan bantuan?

Rawatan kemurungan selepas bersalin

Rawatan individu kemurungan selepas bersalin bergantung kepada keterukan. Dalam bentuk yang ringan, sokongan praktikal dengan penjagaan bayi dan kerja rumah selalunya cukup untuk mengurangkan gejala. Paling baik, sokongan ini datang daripada ahli keluarga, rakan atau bidan. Kadang-kadang pembantu rumah atau pengasuh berguna. Ini meringankan beban semua ahli keluarga dan memberi mereka lebih kebebasan untuk mengusahakan perpaduan dan perancangan keluarga untuk masa depan.

Dalam kes kemurungan selepas bersalin yang lebih teruk, rawatan psikoterapi adalah perlu. Bantuan diri biasanya tidak lagi mencukupi dalam kes ini. Bergantung pada pilihan mereka sendiri dan cadangan doktor, mereka yang terjejas diberi peluang untuk bercakap atau terapi badan.

Paling baik, pasangan dan ahli keluarga yang lain termasuk dalam terapi. Antara lain, mereka belajar bagaimana untuk mengembangkan pemahaman yang lebih untuk orang yang terjejas, cara mengatasi penyakit dengan lebih baik, dan cara terbaik untuk menyokong orang yang terjejas.

Jika perlu, wanita yang mengalami kemurungan selepas bersalin juga menerima terapi ubat menggunakan antidepresan.

Apakah punca kemurungan selepas bersalin?

Punca kemurungan selepas bersalin pada wanita masih belum difahami sepenuhnya. Terdapat bukti bahawa perubahan hormon memainkan peranan dalam mempengaruhi kemurungan selepas bersalin. Walau bagaimanapun, hormon mungkin tidak memainkan peranan yang besar seperti yang mereka lakukan, sebagai contoh, dalam bayi biru.

Walau bagaimanapun, terdapat faktor lain yang diketahui menggalakkan permulaan gangguan mental:

Ini termasuk, sebagai contoh, keadaan keluarga dan situasi sosial. Keadaan kewangan yang sukar serta kekurangan sokongan daripada pasangan memihak kepada kemurungan selepas bersalin. Gejala dan tahap bergantung dalam banyak kes pada berapa banyak beban yang ditanggung oleh orang yang terjejas dan sejauh mana dia ditinggalkan kepada perantinya sendiri.

Penyakit mental yang wujud pada wanita sebelum hamil atau yang berlaku dalam keluarga juga meningkatkan risiko kemurungan selepas bersalin. Tempoh dan gejala kemudiannya sering dipengaruhi oleh tahap penyakit mental. Gangguan ini termasuk kemurungan, gangguan obsesif-kompulsif, gangguan kecemasan, gangguan panik dan fobia.

Bagaimanakah kemurungan selepas bersalin didiagnosis?

Sehingga kini, tiada prosedur yang diterima umum untuk mendiagnosis kemurungan selepas bersalin. Dalam banyak kes, diagnosis adalah subjektif. Ia disyaki oleh saudara-mara atau orang yang terjejas itu sendiri. Dalam perbincangan dengan doktor keluarga atau pakar sakit puan, gambaran yang lebih jelas biasanya muncul.

Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) telah terbukti sebagai alat diagnostik yang paling membantu setakat ini. Soal selidik ini adalah sejenis ujian kemurungan selepas bersalin. Jika kemurungan selepas bersalin disyaki, mereka yang terjejas mengisinya bersama-sama dengan doktor mereka. Dengan cara ini, tahap keterukan kemurungan selepas bersalin dapat ditentukan.

Apakah perjalanan kemurungan selepas bersalin?

Kemurungan selepas bersalin berkembang pada pelbagai masa sepanjang tahun pertama selepas bersalin dan berlanjutan selama beberapa minggu hingga bertahun-tahun. Permulaan kemurungan selepas bersalin biasanya beransur-ansur. Orang yang terjejas dan saudara-mara sering mengenali gangguan ini lewat.

Semasa kemurungan selepas bersalin, penghidap dan ahli keluarga sering kehilangan harapan bahawa penyakit itu akan sembuh. Walau bagaimanapun, prognosis untuk kemurungan selepas bersalin adalah baik. Sebagai peraturan, mereka yang terjejas pulih sepenuhnya.

Bagaimanakah kemurungan selepas bersalin boleh dicegah?

Bakal ibu atau bapa yang menyedari faktor risiko seperti kecenderungan kemurungan, sumber kewangan yang rendah atau konflik perkongsian dalam diri mereka disyorkan untuk mendapatkan bantuan walaupun sebelum kelahiran.

Sokongan dalam rumah tangga dan dalam menjaga bayi yang baru lahir meringankan beban ibu muda dan memastikan dia pulih dari kelahiran dan menetap dengan lembut ke dalam situasi kehidupan baru.