Senaman Selepas Bersalin: Teknik, Kesan

Bagaimana senaman selepas bersalin menjadikan anda cergas semula selepas bersalin

Latihan selepas bersalin terutamanya menguatkan lantai pelvis. Ini bukan tentang memulihkan "badan selepas bayi" anda secepat mungkin. Latihan selepas bersalin yang disasarkan menguatkan lantai pelvis, antara lain. Ia mengatasi pelbagai aduan.

  • (Tekanan) inkontinens (menjejaskan 20 hingga 30 peratus ibu baru!)
  • Diastasis rektus (jurang antara otot perut lurus),
  • rahim atau pundi kencing prolaps
  • Sakit belakang dan pelvis

Malah ibu-ibu yang tidak mempunyai sebarang aduan ini tidak sepatutnya terlepas melakukan senaman selepas bersalin. Ia menghalang aduan seperti inkontinens pada tahun-tahun kemudian. Kajian juga menunjukkan bahawa kedua-dua kecergasan umum ibu muda dan kesejahteraannya memberi manfaat. Lebih-lebih lagi, senaman selepas bersalin juga boleh meningkatkan sensasi semasa hubungan seks.

Gimnastik selepas bersalin - senaman terbaik

Walaupun ibu baru biasanya mempunyai sedikit masa untuk terluang: Anda pasti perlu melabur 15 minit tiga kali seminggu dalam gimnastik selepas bersalin. Bayi anda juga boleh "menyertai" dengan beberapa latihan.

Anda boleh mengetahui senaman mana yang amat sesuai dan bagaimana untuk melakukannya dalam artikel Latihan selepas bersalin.

Senaman selepas bersalin – masa yang sesuai

Jika semuanya teratur, garis panduan yang disyorkan ialah menghadiri kelas senaman selepas bersalin pada minggu keenam selepas kelahiran faraj. Walau bagaimanapun, masih belum terlambat untuk memulakan senaman selepas bersalin. Tanya pakar sakit puan anda untuk pendapatnya dan jangan mulakan tanpa kebenarannya.

Senaman selepas bersalin selepas pembedahan caesarean

Anda harus memberi diri anda sedikit masa lagi untuk pulih selepas pembedahan caesarean. Pakar mengesyorkan supaya tidak memulakan senaman pemulihan selepas pembedahan caesarean sehingga lapan hingga sepuluh minggu selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh melakukan tanpa senaman selepas bersalin sepenuhnya, walaupun selepas pembedahan caesar. Senaman ini sangat penting untuk menguatkan lantai pelvis dan otot perut, yang telah tegang semasa mengandung. Tanpa latihan ini, anda juga boleh berisiko mengalami inkontinensia di kemudian hari.

Gimnastik selepas bersalin – perkara yang perlu anda perhatikan

Semasa memilih kursus, pastikan kursus itu dipimpin oleh ahli fisioterapi atau bidan yang berpengalaman. Mereka tahu senaman mana yang dibenarkan ibu baru lakukan dan bila, dan boleh menangani keperluan/masalah individu anda.

Gimnastik selepas bersalin - dalam kelas atau di rumah?

Gabungan kursus dan latihan selepas bersalin di rumah adalah sesuai untuk latihan selepas bersalin selepas kehamilan. Sebagai tambahan kepada satu kelas setiap minggu, anda perlu mengambil kira-kira 15 minit setiap hari, tetapi sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, untuk latihan selepas bersalin.

Perut, lantai pelvis, belakang dan lain-lain lebih baik dikuatkan pada permulaan di bawah bimbingan bidan atau ahli fisioterapi yang berpengalaman. Mereka tahu senaman yang boleh dilakukan dan boleh membetulkannya untuk mengelakkan ketegangan yang salah atau berlebihan.

Sebagai peraturan, syarikat insurans kesihatan menanggung kos sehingga sepuluh jam (biasanya 45 minit setiap satu) gimnastik selepas bersalin. Sesuatu kursus juga mempunyai kelebihan iaitu ibu baru boleh bertukar-tukar idea antara satu sama lain.