Tempoh Selepas Bersalin

Hormon berubah

Jika keseimbangan hormon ditetapkan untuk kehamilan selama sembilan bulan yang lalu, tumpuan hormon selepas kelahiran adalah pada involusi fizikal. Proses ini bermula serta-merta dengan selepas bersalin. Apabila plasenta melahirkan, semua tahap darah dan air kencing hormon yang dihasilkannya menurun. Ini termasuk hormon steroid estrogen dan progesteron. Apabila hormon ini berkurangan, pembentukan semula dan involusi bermula. Pengeluaran hormon perangsang folikel (FSH) dan hormon luteinizing (LH), sebaliknya, meningkat semula, dan pematangan folikel dalam ovari bermula semula.

Hakikat bahawa haid pertama selepas kelahiran masih agak lama datang adalah disebabkan oleh hormon lain, prolaktin. Ia dihasilkan dalam otak (lebih tepat: dalam kelenjar pituitari anterior) sebaik sahaja estrogen jatuh. Prolaktin memastikan bahawa payudara ibu mengeluarkan susu sejurus selepas kelahiran – biasanya pada hari ketiga hingga kelima tempoh selepas bersalin. Apabila bayi menghisap payudara, pengeluaran prolaktin dirangsang lagi. Dalam kebanyakan ibu menyusu, prolaktin menghalang ovulasi. Ini mengakibatkan apa yang dikenali sebagai laktasi atau lactamenorrhea, iaitu ketiadaan pendarahan haid semasa tempoh penyusuan.

Bilakah haid pertama selepas kelahiran?

Permulaan haid pertama selepas kelahiran bergantung kepada seberapa intensif wanita itu menyusu. Lebih banyak prolaktin pembentuk susu dihasilkan, lebih berkesan pematangan telur dan ovulasi dihalang dan haid kemudiannya kembali. Terutamanya dalam enam minggu pertama selepas kelahiran, wanita kurang subur. Hanya selepas bercerai susu barulah kitaran biasa mendap semula.

Walau bagaimanapun, walaupun kesuburan berkurangan dalam enam minggu pertama selepas kelahiran dan penyusuan susu ibu menekan kematangan telur, ia mesti sentiasa ditekankan: Penyusuan susu ibu bukanlah kaedah kontraseptif yang selamat! Ovulasi pertama biasanya berlaku tanpa disedari sebelum permulaan haid pertama selepas kelahiran. Oleh itu, anda boleh hamil semula walaupun sebelum permulaan haid pertama!

Wanita yang tidak menyusu boleh mengharapkan kitaran mereka bermula semula seawal enam hingga dua belas minggu selepas bersalin. Oleh itu, haid pertama selepas kehamilan dan kelahiran boleh berlaku selepas kira-kira lapan minggu. Selain prolaktin, peringkat involusi juga memainkan peranan di sini.

Aliran atau haid selepas bersalin?

Adakah haid berubah selepas bersalin?

Terutamanya haid pertama selepas bersalin biasanya agak berat dan menyakitkan. Kadang-kadang ia juga bertahan lama luar biasa. Kitaran seterusnya biasanya tidak teratur dan berubah-ubah. Hanya selepas kira-kira setengah tahun, kitaran itu biasanya reda semula. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermakna bahawa ia kini sama seperti sebelum kehamilan: sebagai contoh, jika hari-hari dahulu dikaitkan dengan kekejangan yang teruk, mereka kini boleh menjadi agak ringan.

Nota: Jika haid anda selepas bersalin disertai dengan pendarahan hebat yang luar biasa dan kesakitan yang teruk, anda perlu menghubungi pakar sakit puan anda.

Haid pertama selepas kelahiran: tampon atau pad?