Gangguan tekanan selepas trauma: Gejala

Bagaimanakah gangguan tekanan selepas trauma menampakkan diri?

Gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) berlaku sebagai tindak balas fizikal selepas pengalaman traumatik seperti jenayah kekerasan, kemalangan serius, atau tindakan peperangan.

Gejala tertunda

Gejala gangguan tekanan selepas trauma biasanya tidak muncul serta-merta. Gejala-gejala renjatan biasanya timbul terlebih dahulu semasa situasi kecemasan yang dialami: Orang yang terjejas kebas, ramai yang melaporkan perasaan "disamping diri" (perasaan depersonalisasi). Keadaan itu kemudiannya kelihatan tidak nyata kepada mereka. Ini adalah mekanisme perlindungan badan yang berfungsi untuk kelangsungan hidupnya sendiri. Tindak balas terhadap tekanan besar ini dipanggil tindak balas tekanan akut.

Untuk mendiagnosis gangguan tekanan selepas trauma, doktor yang merawat mematuhi kriteria dan gejala yang disenaraikan dalam Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Kesihatan Berkaitan (ICD-10).

Gejala secara terperinci

Gejala utama gangguan tekanan selepas trauma adalah:

  • Ingatan secara tidak sengaja dan menghidupkan semula trauma (pencerobohan dan kilas balik).
  • Mengelak, menindas dan melupakan peristiwa itu
  • Kegelisahan, kebimbangan dan kerengsaan
  • Meratakan perasaan dan minat

Menghidupkan semula trauma secara tidak sengaja (kilas balik)

Pencetus selalunya dipanggil rangsangan utama, contohnya apabila mangsa perang mendengar jeritan atau mangsa kebakaran menghidu asap. Pengulangan ingatan traumatik dalam bentuk mimpi buruk juga adalah tipikal gangguan tekanan selepas trauma. Gejala pada tahap fizikal seperti sesak nafas, menggeletar, pening, degupan jantung yang cepat dan berpeluh kadangkala berlaku sebagai tambahan.

Mengelak, menindas dan melupakan

Untuk perlindungan mereka sendiri, ramai penghidap PTSD mengelakkan pemikiran, situasi dan aktiviti yang mungkin membangkitkan ingatan tentang peristiwa itu. Sebagai contoh, mereka yang telah menyaksikan kemalangan lalu lintas traumatik mengelakkan pengangkutan awam dan memandu. Mangsa terbakar mungkin mengelak daripada menyalakan lilin atau api.

Mangsa lain tidak dapat mengingati semua aspek pengalaman traumatik. Pakar bercakap tentang amnesia lengkap atau separa.

Kegelisahan, kebimbangan dan kerengsaan (hiperarous).

Ramai mangsa trauma sangat sensitif terhadap rangsangan, dan saraf mereka benar-benar terancam. Mereka sangat berwaspada, secara tidak sedar merasakan bahawa mereka sentiasa dalam bahaya. Mereka juga sangat gelisah dan cemas. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini sangat meletihkan badan. Ia datang kepada kesukaran penumpuan, rentang perhatian semakin pendek dengan masa yang semakin banyak. Membaca buku atau menonton filem kadangkala menjadi mustahil bagi mangsa trauma.

Ketegangan umum ini membawa kepada kerengsaan ringan dan kemarahan yang tidak seimbang. Saudara-mara mangsa trauma sering melaporkan perubahan mendadak dalam perwatakan daripada orang yang sebelum ini seimbang dan santai.

Kebimbangan dan ketegangan yang berterusan selalunya boleh dilegakan sedikit dengan sukan dan senaman. Walau bagaimanapun, mengatasi kepada aktiviti fizikal adalah sangat besar bagi kebanyakan orang yang terjejas.

Meratakan minat dan perasaan (kebas).

Kegembiraan hidup mungkin terjejas secara kekal oleh gangguan tekanan selepas trauma. Selalunya, penghidap kehilangan semua minat dan menarik diri daripada kehidupan sosial. Mereka kehilangan semangat untuk hidup dan tidak lagi merancang untuk masa depan mereka. Ada juga yang tidak lagi dapat merasakan apa-apa - sama ada kegembiraan, cinta atau kesedihan. Terdapat emosi yang tumpul (kebas = kebas).

Mangsa trauma sering berasa terasing dan mempunyai perasaan bahawa apa yang mereka alami memisahkan mereka daripada sesama manusia dan orang tersayang. Perubahan dalam kehidupan emosi ini kemudiannya sering berakhir dengan kemurungan.

Sakit dan trauma

Walau bagaimanapun, kemungkinan hubungan antara kesakitan (kronik) dan PTSD masih belum dijelaskan dengan tepat. Sesetengah saintis melihat asas neurobiologi yang sama antara tekanan, kesakitan dan kebimbangan yang berterusan.

Bagaimanakah gangguan tekanan pasca trauma yang kompleks menampakkan diri?

Gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks didahului oleh trauma yang sangat teruk atau terutamanya berpanjangan. Mangsa trauma ini sering menunjukkan perubahan personaliti akibat PTSD yang kompleks. Oleh itu, gejala di sini lebih berkaitan dengan tingkah laku dan keperibadian:

  • Perubahan dalam peraturan emosi (seksualiti, kemarahan, tingkah laku yang mencederakan diri sendiri).
  • Perubahan dalam perhatian dan kesedaran
  • Perubahan dalam persepsi diri (perasaan bersalah, malu, terasing, hilang harga diri)
  • Perubahan dalam hubungan dengan orang lain (isu amanah)
  • Somatisasi (sakit tanpa sebab fizikal)

Beberapa gejala secara terperinci:

Peraturan emosi yang diubah dan kawalan impuls.

Peraturan emosi dan kawalan impuls selalunya tidak seimbang dalam gangguan tekanan pasca trauma yang kompleks. Individu yang terjejas tidak dapat melihat emosi seperti kemarahan, kebencian, dan pencerobohan dengan jarak yang diperlukan. Oleh itu, ledakan emosi yang tidak seimbang berlaku atau usaha yang besar dilakukan untuk menyembunyikan kehilangan kawalan ini daripada sesama manusia.

Selalunya, penghidap "membantu" diri mereka dengan alkohol atau dadah untuk menenangkan diri dan cuba memerangi gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks.

Tingkah laku yang mencederakan diri juga terdapat pada kebanyakan orang yang mengalami gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks. Lakonan berlebihan atau mengelakkan aktiviti seksual juga berlaku lebih kerap.

Perubahan perhatian

Somatisasi

Sesetengah orang yang mengalami gangguan tekanan pasca trauma yang kompleks cenderung untuk somatisasi. Iaitu, mereka mengalami gejala fizikal yang tiada punca organik dapat ditemui.

Perubahan dalam hubungan dengan orang lain

Persepsi perhubungan juga mengalami gangguan tekanan selepas trauma yang kompleks. Orang yang terjejas sering mengalami kesukaran untuk melibatkan diri dalam keakraban manusia. Pengalaman trauma membuatkan mereka sukar untuk mempercayai, dan hubungan yang lebih rapat dengan sesama manusia jarang dilakukan. Selalunya, mangsa trauma yang kompleks tidak mempunyai rasa yang baik tentang had mereka sendiri dan kadang-kadang melampaui mereka.

Menghadapi kehidupan seharian dan kualiti hidup mungkin terjejas teruk oleh gangguan tekanan selepas trauma (kompleks). Gejala selalunya pada mulanya tidak dikaitkan oleh orang yang terjejas dengan pengalaman traumatik mereka, yang mungkin menyukarkan untuk mengenal pastinya.