Kecacatan postur pada kanak-kanak - Fisioterapi

Fisioterapi untuk masalah kepincangan / punggung kanak-kanak mempunyai tujuan untuk campur tangan dalam perkembangan sedemikian rupa sehingga masalahnya hanya sementara dan tidak dibawa ke masa dewasa. Melalui pelbagai pendekatan terapi, fisioterapi berusaha menghilangkan penyebab yang menyebabkan timbulnya masalah postur atau punggung yang buruk. Bergantung pada usia, rancangan terapi yang disesuaikan secara individu kemudian dibuat.

Physiotherapy

Semasa kanak-kanak menghadirkan diri, penting untuk terlebih dahulu menganalisis masalah secara terperinci. Dengan berbuat demikian, usia dan keadaan perkembangan anak, serta penyakit yang menyertainya, diambil kira. Orang tua biasanya terlibat dalam terapi ini, kerana mereka bertanggungjawab di rumah kerana terus melaksanakan kandungan fisioterapi.

Matlamat utama fisioterapi adalah untuk menghilangkan penyebabnya atau untuk mengimbangi sedemikian rupa sehingga anak itu tidak mempunyai batasan kekal. Fisioterapis yang merawat menyusun rancangan terapi individu untuk anak dengan tujuan yang ditentukan, yang biasanya merangkumi kerja rumah untuk di rumah. Selain urutan, penggunaan haba, latihan fisioterapi dan terapi manual, konsep terapi berikut terbukti sangat berkesan untuk kanak-kanak: Fisioterapi menurut Bobath: Ini adalah terapi berdasarkan neurofisiologi, yang mengaktifkan pengaturan diri badan dan dapat disesuaikan secara individu dengan keperluan pesakit.

Di sini anda boleh membaca artikel yang lengkap Fisioterapi menurut Bobath Fisioterapi menurut Schroth: Ini adalah konsep terapi untuk pembetulan postur aktif dan peningkatan perasaan postur tulang belakang, terutama dalam keadaan kelengkungan yang ada. Terapi ini juga merangkumi sasaran bernafas teknik. Klik di sini untuk membaca artikel lengkap Fisioterapi menurut Schroth Fisioterapi menurut Vojta: Tujuan konsep terapi ini adalah untuk mengaktifkan otot untuk mempengaruhi corak pergerakan dan postur.

Gerakan refleks yang disebut, di mana ahli terapi menggunakan rangsangan khusus pada pelbagai bahagian badan, mencetuskan pergerakan seperti refleks yang membantu meningkatkan postur dan kebebasan bergerak anak. Klik di sini untuk artikel lengkap Fisioterapi menurut Vojta

  • Fisioterapi menurut Bobath: Ini adalah terapi berdasarkan neurofisiologi, yang mengaktifkan pengaturan diri badan dan dapat disesuaikan secara individu dengan keperluan pesakit. Klik di sini untuk membaca artikel lengkap Fisioterapi menurut Bobath
  • Fisioterapi menurut Schroth: Ini adalah konsep terapi untuk pembetulan postur aktif dan peningkatan perasaan postur tulang belakang, terutama dalam kes kelengkungan yang ada.

    Terapi ini juga merangkumi sasaran bernafas teknik. Klik di sini untuk artikel lengkap Fisioterapi menurut Schroth

  • Fisioterapi menurut Vojta: Matlamat konsep terapi ini adalah untuk mengaktifkan otot agar dapat mempengaruhi pergerakan dan corak postur. Gerakan refleks yang disebut, di mana ahli terapi menetapkan rangsangan khusus pada bahagian tubuh yang berlainan, mencetuskan pergerakan seperti refleks yang membantu meningkatkan postur dan kebebasan bergerak anak. Klik di sini untuk artikel lengkap Fisioterapi menurut Vojta