Kalium Klorida: Kesan, Kegunaan & Risiko

Kalium klorida adalah garam kalium yang terkandung dalam minuman isotonik dan beberapa produk perubatan, antara lain. Di samping itu, ia adalah salah satu komponen infusi elektrolit dan ditunjukkan untuk fibrilasi ventrikular, Sebagai contoh.

Apakah kalium klorida?

Kalium klorida digunakan dalam minuman isotonik dan penyelesaian untuk menyokong elektrolit mengimbangi. Kalium klorida (KCl) adalah garam kalium dari asid hidroklorik. Seperti E508, mineral tersebut diluluskan di EU sebagai bahan tambahan makanan; industri menggunakannya terutamanya sebagai penambah rasa dan ejen firming. Dalam perubatan, syaratnya kalium kloratum atau kalium berklorin juga biasa digunakan. Kalium klorida tidak berwarna dan tidak berbau dan larut dengan baik air. Oleh itu, ia berfungsi sebagai elektrolit dalam tubuh manusia dan oleh itu terlibat dalam homeostasis. Dalam bentuk tulennya, bahan itu wujud dalam keadaan agregat padat dan membentuk kristal padu. Molekul kalium klorida terdiri daripada zarah kalium bermuatan positif dan zarah klorida bermuatan negatif. Kalium klorida tidak hanya digunakan dalam perubatan dan industri makanan: Sebagai contoh, dalam pertanian, ia boleh didapati sebagai baja.

Tindakan farmakologi

Kalium klorida digunakan dalam minuman isotonik dan penyelesaian untuk menyokong elektrolit mengimbangi. Pada orang dewasa yang sihat, darah mengandungi kira-kira 300 mosmol bukan organik elektrolit seliter, termasuk kalium. Sebilangan besar bahan osmotik dalam organisma adalah elektrolit. Kekurangan elektrolit mengganggu elektrik mengimbangi serta air-keseimbangan elektrolit badan manusia. Dalam hal ini, kalium klorida menyumbang kepada homeostasis bersama dengan elektrolit lain, glukosa, urea dan bahan lain. Kalium memainkan peranan penting dalam fungsi saraf dan sel lain. Ion kalium dicas positif dan dengan itu menyumbang kepada keseimbangan elektrik sel. Tekanan osmotik menyebabkan ion mengalir masuk atau keluar dari sel di sepanjang kecerunan cas elektrik. Contohnya, jika sel tersebut terpolarisasi secara negatif, ion kalium yang bermuatan positif dan zarah lain secara automatik akan masuk ke dalam. Dengan berbuat demikian, mereka mesti melalui membran sel, yang terdiri daripada lapisan lipid berganda. The membran sel mengandungi bukan sahaja saluran ion di mana ion dapat berpindah, tetapi juga mengepam. Pam ion mengangkut atom bermuatan dari satu sisi membran ke sisi lain. Bahan-bahan isyarat biokimia menentukan sama ada pam ion aktif atau tidak - dan seberapa baik membran boleh telap ke ion-ion tertentu.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Perubatan menggunakan kalium klorida untuk kekurangan kalium untuk menambah simpanan kalium badan. Intracardiac pentadbiran mungkin diperlukan untuk fibrilasi jantung. Namun, keputusan ini terpulang kepada doktor yang merawat. Seperti mana-mana ubat, ia bergantung pada kes individu sama ada bekalan kalium klorida berguna atau bahkan boleh menyebabkan bahaya. Fibrilasi ventrikel adalah jenis tertentu aritmia jantung. Fibrilasi ventrikel dicirikan oleh ventrikel pesat pengecutan daripada jantung. Yang pengecutan ikuti satu sama lain secara berkala, dengan frekuensi sekitar 250 per minit. ECG menjadikan kelainan ini dapat dilihat. Doktor biasanya memberikan kalium klorida secara intravena untuk merawat gangguan elektrolit ketika kepekatan jatuh di bawah tahap kritikal. Rawatan cepat sangat penting, seperti kekurangan kalium boleh membawa kepada serangan jantung. Pentadbiran melalui a kateter vena pusat mungkin perlu. A kateter vena pusat adalah tiub nipis yang memasuki salah satu urat utama badan di tulang selangka. Tiub memanjang ke bahagian depan ventrikel kanan. Penyelesaian Ringer, yang dapat digunakan oleh infus untuk menyeimbangkan kadar cairan, juga mengandung kalium klorida dan elektrolit lain. Campuran direka untuk memastikan bahawa darah jumlah tidak dinaikkan dengan perbelanjaan sebanyak air-seimbangan elektrolit. Selanjutnya, beberapa ubat gigi mengandungi kalium klorida. Ini istimewa pasta digunakan bukan hanya untuk membersihkan gigi, tetapi juga untuk melegakan kesakitan. Ubat gigi direka untuk mengurangkan kesakitan isyarat yang disebabkan oleh kerengsaan gusi dan gigi semasa memberus gigi. Doktor gigi sering mengesyorkan produk sedemikian kepada orang yang mempunyai kesakitan-Gigi sensitif. Antara lain, yang istimewa ubat gigi bertujuan untuk mengelakkan penderita berhenti menggosok gigi kerana merasa terlalu menyakitkan. Homeopati juga menggunakan sediaan berdasarkan kalium klorida. Mineral tersebut terkandung, antara lain, dalam garam Schüßler No. 4 dalam bentuk yang sangat cair kepekatan.

Risiko dan kesan sampingan

Kalium klorida boleh menjadi sangat toksik dalam dos yang sangat tinggi, terutamanya apabila disuntik secara langsung. Overdosis berpotensi menyebabkan serangan jantung. Kerana harta benda ini, doktor haiwan menggunakan garam untuk memusnahkan haiwan. Suntikan mematikan yang digunakan untuk melaksanakan orang di beberapa negara juga mengandungi kalium klorida. Yang betul dos oleh itu adalah mustahak. Jumlah yang terdapat dalam makanan dianggap selamat. Namun, tidak setiap kelebihan kalium klorida dalam badan membawa kepada kematian. Tanda ciri hyperkalemia termasuk berdering di telinga, mati rasa, dan kebingungan. Sebagai tambahan, halusinasi, parestesi, kelemahan otot dan gegaran mungkin berlaku. Gangguan jantung menampakkan diri dengan pelbagai cara: Denyutan nadi mungkin perlahan dan berdenyut secara tidak teratur. Hiperkalemia tidak semestinya disebabkan oleh overdosis kalium klorida, tetapi mungkin juga disebabkan oleh hemolisis besar-besaran, kegagalan buah pinggang, atau adynamia episodica hereditaria. Perubatan bercakap mengenai hyperkalemia apabila kandungan kalium di darah serum melebihi 5.0 mval seliter. Walau bagaimanapun, penyakit myeloproliferative dapat memalsukan nilai yang diukur. Sekiranya terdapat pengukuran yang tidak betul, doktor bercakap mengenai pseudohyperkalemia. Sebabnya, misalnya, peningkatan dalam platelet. Oleh itu, plasma lebih sesuai sebagai bahan ujian daripada serum.