Kalium: Fungsi & Penyakit

Sebagai ion bermuatan positif (kation), kalium adalah salah satu yang mustahak mineral dan penting untuk fungsi sel dan saraf.

Kaedah tindakan kalium

A darah ujian kalium tahap digunakan oleh doktor untuk mendiagnosis lebih lanjut pelbagai penyakit. Kalium, bersama dengan natrium sebagai rakan sejawatnya, adalah salah satu yang paling penting elektrolit dalam tubuh manusia, yang sangat penting untuk mengekalkan tekanan osmotik dalam sel. Oleh itu, kalium sebagai elektrolit juga berfungsi untuk mengatur air mengimbangi, antara lain. Kalium terdapat hampir secara eksklusif di dalam sel. The kepekatan kecerunan antara bahagian dalam dan luar sel dipertahankan untuk kalium, seperti halnya natrium, di dinding sel dengan bantuan pam ion yang disebut (di sini pam natrium-kalium). Ini mewujudkan voltan elektrik, yang merupakan prasyarat untuk penghantaran maklumat antara sel. Oleh itu kalium, bersama-sama dengan natrium dan kalsium, memainkan peranan penting dalam kegembiraan sel-sel saraf dan otot, seperti sel-sel jantung. Tubuh orang dewasa mengandungi kira-kira 170 g kalium.

kepentingan

Orang dewasa memerlukan kira-kira 2g kalium setiap hari. Kerana mineral terdapat dalam banyak makanan, seimbang diet biasanya memenuhi kehendak. Tubuh itu sendiri mengekalkan tahap kalium dalam had yang sempit, kerana kadar kalium yang naik atau turun dapat dengan cepat membawa untuk menggerakkan gangguan otot dan saraf, yang kemudiannya tidak lagi dapat menguncup dengan betul. Hormon aldosteron bertanggungjawab untuk mengatur tahap kalium. Sekiranya tahap kalium meningkat, tubuh akan mengeluarkan lebih banyak hormon ini, kerana merangsang buah pinggang untuk mengeluarkan lebih banyak kalium. Tetapi kalium tidak hanya penting untuk fungsi otot dan saraf, tetapi juga mengatur cairan mengimbangi di dalam sel. Di samping itu, ia berperanan dalam pengeluaran pelbagai protein, mengatur darah tekanan dan degupan jantung, dan terlibat dalam metabolisme karbohidrat dan dengan itu dalam pengeluaran tenaga. A kekurangan kalium biasanya hasil daripada kehilangan cecair yang meningkat. Oleh kerana tahap kalium sangat berkaitan dengan kadar natrium, peningkatan pengambilan natrium secara automatik menyebabkan perkumuhan kalium lebih tinggi. A diet Oleh itu, tinggi garam boleh membawa kekurangan kalium. Ubat-ubatan tertentu seperti julap dan diuretik boleh juga membawa kepada kekurangan. Muntah dan cirit-birit, ketagihan arak, gangguan makan seperti bulimia dan anoreksia, penyakit usus tertentu, dan pengambilan cecair yang berkurang juga sering menyebabkan kekurangan. Gejala ini biasanya keletihan, prestasi berkurang, kejang, otot kesakitan, masalah peredaran darah dan aritmia jantung. A kekurangan kalium dapat ditangguhkan dengan mudah oleh perubahan dalam diet. Atlet khususnya harus memastikan pengambilannya mencukupi, kerana mereka kehilangan lebih banyak kalium melalui peluh. Endurance atlet atau atlet dengan latihan intensif sangat terjejas. Kekurangan boleh menyebabkan penurunan prestasi dan keluhan otot yang serius. Akan tetapi, yang lebih melampau adalah kesan kelebihan kalium, kerana cepat boleh mengancam nyawa aritmia jantung dengan fibrilasi ventrikular malah kematian. Terutama di bina badan, telah terjadi beberapa kematian dengan mengambil persiapan yang tepat, yang bertujuan untuk menolong dehidrasi sebelum pertandingan.

Kejadian dalam makanan

Makanan dengan kalium yang tinggi adalah makanan tumbuhan pertama dan utama seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, bijirin dan kacang. Kuman gandum, alpukat dan pisang tinggi kalium. Semasa menyediakan sayur-sayuran, penjagaan harus diambil untuk memastikan kalium dipindahkan ke air semasa Memasak. Sekiranya ini tidak digunakan lebih jauh, kalium juga akan hilang.