Latihan Tandas: Masa, Petua

Pendidikan kebersihan

Melalui pendidikan kebersihan yang disasarkan, ibu bapa cuba menyapih anak mereka daripada lampin. Hari ini, pendidikan kebersihan boleh mengambil masa lebih lama daripada dulu. Terima kasih kepada lampin pakai buang moden, bayi tidak serta-merta dalam basah. Dan ibu bapa juga berasa lega.

Latihan tandas atau tunggu dan lihat?

Sesetengah ibu bapa memutuskan untuk menunggu sehingga anak mereka menolak lampin dengan sendirinya. Ini boleh berfungsi dalam kes individu, tetapi ia tidak selalu berfungsi. Secara teorinya, kanak-kanak itu mungkin boleh memakai lampin melebihi umur tiga tahun. Tetapi kemudian dia mungkin ditertawakan oleh kanak-kanak lain yang sebaya yang sudah kering. Sebaliknya, latihan tandas terlalu awal boleh membebankan kanak-kanak dan kadangkala mempunyai kesan sebaliknya, menyebabkan sesetengah kanak-kanak menahan najis.

Latihan tandas: Sejak bila di tandas?

Bagi kebanyakan kanak-kanak, oleh itu, pendidikan kebersihan dan latihan tandas hanya masuk akal dari akhir tahun ke-2 hayat. Kajian Switzerland menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilatih tandas setahun lebih awal tidak menjadi kering lebih awal (Remo Largo 2007).

Latihan tandas: Bilakah kanak-kanak menjadi kering?

Dari latihan tandas pertama hingga menjadi kering memerlukan masa dan kesabaran. Beberapa tawaran di Internet menjanjikan bahawa kanak-kanak akan menjadi kering dalam masa tiga hari. Ini mungkin berkesan untuk sesetengah kanak-kanak, tetapi ia bukan resipi universal. Sebagai tambahan kepada kesediaan kanak-kanak, semuanya mesti bersedia secara anatomi untuk kawalan pundi kencing dan usus.

By the way, kawalan usus adalah lebih mudah untuk kanak-kanak daripada kawalan pundi kencing, kerana dia merasakan tekanan di rektum lebih jelas daripada keinginan untuk membuang air kecil.

Latihan tandas: Bagaimana saya boleh membuat anak saya kering?

Apabila anak anda berumur kira-kira satu setengah hingga dua tahun dan menunjukkan minat untuk pergi ke tandas, masa yang sesuai untuk memulakan latihan tandas. Jika anak anda masih mendapati pergi ke tandas benar-benar tidak teruja, anda boleh membantu sedikit untuk membangkitkan minatnya.

Tetapi bagaimana anda boleh melepaskan anak anda dari lampin? Kebanyakan kanak-kanak mendapati "kencing" dan "najis" secara semula jadi menarik dan terpesona untuk menekan butang flush untuk melihat bagaimana semuanya hilang ke dalam tandas.

Membuat anak kering: Petua untuk latihan tandas

Membiasakan anak anda dengan tandas adalah lebih baik jika anda mengambil pendekatan suka bermain: Biarkan teddy bear atau anak patung membuat "kencing-kencing", cuba duduk sebelum mandi, atau baca sesuatu dengan kuat semasa sesi. Pada dasarnya, latihan tandas tidak sepatutnya berlaku pada masa tertentu. Lagipun, anak anda harus mengembangkan perasaan apabila dia "terpaksa" sendiri dan bukannya apabila tiba masanya atau bahkan ketika jam penggera berdering. Petua berikut akan menjadikan latihan tandas lebih mudah:

 1. Pujian, pujian, pujian: Nilai setiap kejayaan secara positif.
 2. Simpan kalendar hari atau malam kering yang berjaya.
 3. Sokong kebebasan anak anda.
 4. Jangan biarkan anak anda mencangkung di atas tandas selama lebih daripada lima minit jika tiada apa-apa yang berlaku.
 5. Elakkan daripada komen negatif tentang pergerakan usus (“yuck,” “ugh”) atau apabila ada masalah.
 6. Prosedur amalan: Tanggalkan seluar, duduk, lap, bilas jika perlu, berpakaian dan basuh tangan.
 7. Sediakan pakaian yang anak anda boleh tanggalkan dengan cepat.
 8. Beli seluar dalam murah yang boleh anda buang jika perlu jika berlaku masalah besar.
 9. Seluar dalam senaman mudah ditanggalkan tetapi kekal lembap dengan tidak selesa. Ini memotivasikan anak.
 10. Kekal konsisten, walaupun semasa keluar: Menukar antara lampin dan seluar dalam melambatkan pembelajaran.

Latihan tandas: Menjadi kering pada waktu malam

Sebelum kanak-kanak boleh menjadi kering pada waktu malam, latihan tandas mesti berfungsi pada siang hari. Hanya apabila kanak-kanak dapat mengawal keinginan untuk membuang air kecil pada siang hari, ada kemungkinan mereka juga akan dapat melakukannya semasa tidur. Tetapi walaupun ramai kanak-kanak berjaya menguasai latihan tandas pada siang hari, katil sering basah atau lampin menjadi penuh pada waktu malam.

Sebab untuk ini adalah:

 1. Kanak-kanak tidur dengan nyenyak dan tidak merasakan pundi kencing atau usus penuh.
 2. Peningkatan pengeluaran air kencing semasa tidur
 3. Jumlah air kencing melebihi kapasiti pundi kencing

Untuk membuat latihan tandas berfungsi semalaman, perkara berikut boleh membantu:

 1. Ingatkan anak untuk ke bilik air semula sebelum tidur.
 2. Perjalanan singkat meningkatkan kejayaan menjadi kering pada waktu malam: Letakkan tandas di sebelah katil sebelum tidur.
 3. Pelapik plastik sebagai pelindung tilam

Menjadi kering pada waktu malam boleh mengambil sedikit masa lagi. Jadi bersabarlah!

Tidak berjaya dengan latihan tandas?

Bagi sesetengah kanak-kanak, latihan tandas tidak berjalan begitu lancar dan mereka masih kerap membasahkan seluar mereka pada usia empat tahun (enuresis primer). Dalam kebanyakan kes, terdapat sebab genetik di sebalik perkembangan kawalan pundi kencing yang lebih perlahan. Hanya jarang sekali gangguan fungsi buah pinggang menjadi punca. Kadangkala jangkitan saluran kencing yang kerap (akibat masalah anatomi/neurologi) juga menyukarkan untuk menjadi kering.

Kanak-kanak tidak menjadi kering - apa yang perlu dilakukan?

Adakah anak anda lebih tua daripada empat tahun, latihan tandas tidak berfungsi dan anak anda masih membasahi seluarnya secara luar biasa? Kemudian anda harus meminta nasihat pakar pediatrik. Dia boleh menjelaskan sama ada terdapat punca fizikal atau psikologi yang melambatkan pembersihan.

Petua tidak tahan kencing siang hari

 1. Jika jangkitan saluran kencing disyaki: pengesanan patogen oleh pakar pediatrik
 2. Semak tabiat tandas: pergi ke tandas kira-kira 7 kali sehari
 3. Latihan memerlukan motivasi: tandakan hari-hari yang berjaya secara positif dalam kalendar atau ganjaran setiap lawatan ke tandas dengan pelekat
 4. Jika kanak-kanak asyik bermain, mereka terlupa pergi ke tandas: hantar mereka ke tandas dengan kerap atau tetapkan jam penggera.
 5. Simpan diari kencing dengan jumlah mabuk, perjalanan ke tandas, dsb.

Petua untuk enuresis malam

 1. Seluar berdering dengan sensor kelembapan membunyikan penggera (untuk kanak-kanak 5 tahun ke atas)
 2. Jika perlu, tetapkan penggera untuk meminta anak anda pergi ke bilik mandi pada waktu malam

Terapi untuk dorongan, tekanan dan inkontinens ketawa

 1. Terapi tingkah laku untuk inkontinensia mendesak
 2. Latihan lantai pelvik untuk inkontinens tekanan
 3. Penghawa dingin/ubat untuk menahan ketawa
 4. Latihan bio-maklum balas untuk disfungsi pembuangan pundi kencing
 5. Ubat sementara (desmopressin) jika perlu.

Latihan tandas: petua untuk ibu bapa

Anda sebagai ibu bapa juga dicabar apabila melibatkan latihan tandas. Kekal positif dan akui prestasi anak anda, walaupun ada sesuatu yang tidak kena sekarang dan kemudian: kehendak itu penting! Berhati-hati dengan apa yang anak anda perlu lakukan semasa latihan tandas: daripada merasakan keinginan untuk mencuci tangan pada akhir.

Tunjukkan pemahaman apabila katil menjadi basah semula. Ia bukan salah anak anda, tiada apa yang dia boleh lakukan mengenainya semasa tidur. Jika ketakutan mencetuskan pembasahan, ia memerlukan banyak perhatian dan kasih sayang dan bukannya tekanan dan kesalahan. Jadi hadapi kemunduran dengan tenang. Perkara yang paling penting dalam latihan tandas adalah kesabaran, pengiktirafan dan dorongan daripada ibu bapa.