Pramipexole: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana pramipexole berfungsi

Penyakit Parkinson (PD) dikaitkan dengan gangguan pergerakan dan kekurangan pergerakan. Ia pada asasnya berdasarkan fakta bahawa kawasan otak tertentu yang mengawal pergerakan ini mati.

Pada peringkat awal penyakit Parkinson, pramipexole terutamanya bertindak pada litar kawalan diri. Dengan mensimulasikan kehadiran dopamin yang mencukupi, ia menghalang sel-sel saraf yang tinggal daripada terlalu memaksa diri dan menghasilkan dopamin sehingga keletihan.

Kajian menunjukkan bahawa pramipexole, seperti levodopa, yang juga digunakan dalam penyakit Parkinson, juga boleh digunakan untuk merawat sindrom kaki resah (RLS).

Selain itu, pemerhatian baru-baru ini mencadangkan pengaruh positif terhadap kemurungan dan gangguan bipolar.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Pramipexole tidak terurai dengan ketara dalam badan. Selepas lapan hingga dua belas jam, kira-kira separuh daripada bahan aktif dikumuhkan tidak berubah dalam air kencing oleh buah pinggang.

Bilakah pramipexole digunakan?

Pramipexole diluluskan untuk rawatan penyakit Parkinson, kedua-duanya secara bersendirian dan digabungkan dengan levodopa. Ia kadangkala boleh mengatasi atau melemahkan turun naik kesan (“fenomena hidup-mati”) tipikal levodopa kemudian dalam perjalanan rawatan.

Permohonan adalah berterusan dan jangka panjang. Semasa rawatan, selalunya perlu meningkatkan dos.

Bagaimana pramipexole digunakan

Ubat Parkinson pramipexole diambil dalam bentuk tablet. Terapi dimulakan secara beransur-ansur, iaitu dengan dos yang rendah, yang kemudiannya perlahan-lahan meningkat kepada dos optimum.

Tablet dengan pelepasan tertunda bahan aktif (tablet terencat) hanya perlu diambil sekali sehari. Mereka melepaskan bahan aktif secara perlahan sepanjang hari.

Untuk rawatan sindrom kaki resah, dos yang rendah diambil sekali sehari dua hingga tiga jam sebelum tidur.

Apakah kesan sampingan pramipexole?

Terapi dengan pramipexole, seperti banyak terapi Parkinson yang lain, juga membawa kesan sampingan.

Kesan sampingan lain yang mungkin termasuk gangguan kawalan impuls, tingkah laku obsesif-kompulsif, kekeliruan, halusinasi, insomnia, sakit kepala, masalah penglihatan, tekanan darah rendah, sembelit, muntah, keletihan, pengekalan air dalam tisu (edema), penurunan berat badan, dan penurunan selera makan. .

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil pramipexole?

Kontraindikasi

Pramipexole tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti kepada bahan aktif atau mana-mana komponen lain ubat

Pramipexole hampir tidak berinteraksi dengan bahan aktif lain kerana ia tidak atau hampir tidak dipecahkan oleh badan.

Walau bagaimanapun, bahan aktif yang menghalang perkumuhan melalui buah pinggang boleh menyebabkan peningkatan paras darah pramipexole. Akibatnya, mungkin perlu mengurangkan dos ubat Parkinson.

Dadah untuk psikosis dan skizofrenia tidak boleh digabungkan dengan pramipexole. Sebabnya: mereka mempunyai kesan yang betul-betul bertentangan dan dengan itu memburukkan lagi penyakit Parkinson.

Memandu dan mengendalikan jentera berat

Serangan tidur mungkin berlaku semasa terapi dengan pramipexole. Oleh itu, pesakit tidak boleh memandu kenderaan atau mengendalikan jentera berat semasa rawatan.

Had Umur

Pesakit tua dan pesakit yang mengalami kerosakan buah pinggang ringan hingga sederhana boleh mengambil pramipexole. Pada pesakit dengan disfungsi buah pinggang yang teruk, dos mesti dikurangkan.

Kehamilan dan Laktasi

Wanita hamil dan menyusu tidak boleh mengambil pramipexole. Keselamatan dan keberkesanan ubat dalam kumpulan orang ini belum dikaji dengan secukupnya.

Untuk menerima ubat dengan pramipexole

Sejak bila pramipexole diketahui?

Di Jerman, pramipexole pertama kali dilancarkan pada tahun 1997. Perlindungan paten tamat tempoh pada tahun 2009. Akibatnya, banyak generik yang mengandungi bahan aktif pramipexole masuk ke pasaran.