Akupunktur Pra-kelahiran: Apa Fungsinya

Persediaan untuk kelahiran dengan akupunktur

Kehamilan adalah fasa sensitif untuk ibu dan anak. Oleh itu, ramai wanita hamil mengalu-alukan kemungkinan kaedah penyembuhan alternatif dan pelengkap apabila ia datang untuk merawat penyakit, contohnya. Kaedah penyembuhan pelengkap yang sangat popular ialah akupunktur. Ia menemui pelbagai aplikasi dalam ginekologi dan obstetrik.

Sebagai contoh, pakar yang terlatih dan berpengalaman menggunakan jarum pada peringkat awal kehamilan untuk merawat sakit belakang, kebimbangan atau kemurungan. Menjelang akhir kehamilan, akupunktur persediaan kelahiran boleh membantu.

  • mengurangkan ketakutan bersalin,
  • Menggalakkan kelahiran keguguran,
  • mengurangkan kesakitan bersalin, dan/atau
  • Memendekkan proses kelahiran.

Takut nak bersalin

Ramai ibu mengandung takut sakit bersalin. Kebimbangan yang sangat teruk boleh membawa kepada tekanan psikologi dan mengganggu kerja semula jadi. Akupunktur sebelum bersalin boleh membantu wanita hamil berehat dan mengurangkan kebimbangan mereka.

Sakit bersalin dan tempoh kelahiran

Apabila anak dilahirkan, plasenta masih perlu dikeluarkan (selepas bersalin). Di sini akupunktur boleh menyokong detasmen plasenta dan dengan itu mengelakkan komplikasi yang mungkin berlaku.

Hilang kontraksi

Jika tarikh tamat tempoh telah berlalu, percubaan boleh dibuat untuk mendorong kelahiran dengan meletakkan jarum. Ahli terapi juga menggunakan akupunktur untuk mendorong kelahiran dalam kes ketuban pecah pramatang.

Pemulihan yang lebih baik

Mengikut pengalaman pakar, penyediaan kelahiran melalui akupunktur mempunyai kelebihan lain: pemulihan fizikal selepas kelahiran nampaknya diperbaiki dengan kaedah penyembuhan Cina. Walau bagaimanapun, kajian saintifik mengenai perkara ini masih kurang.

Akupunktur pra-natal: prosedur dan kesan sampingan

Akupunktur persediaan kelahiran biasanya dilakukan seminggu sekali selama 20 hingga 30 minit dari minggu ke-36 kehamilan. Bergantung pada matlamat rawatan, jarum halus diletakkan pada bahagian kulit yang berlainan.

Akupunktur adalah salah satu prosedur lembut tanpa kesan sampingan. Dalam beberapa kes, terdapat kerengsaan kulit atau pendarahan kecil di tapak tusukan serta sedikit pening (pada wanita dengan peredaran yang lemah).