Pregabalin: Kesan, pentadbiran, kesan sampingan

Bagaimana pregabalin berfungsi

Pregabalin tergolong dalam kumpulan ubat antiepileptik dan menyekat saluran kalsium yang bergantung kepada voltan dalam sistem saraf pusat dan periferi. Ia mengikat secara khusus kepada subunit tertentu saluran kalsium ini dan dengan cara ini menghalang pembebasan neurotransmitter yang dimediasi kalsium.

Subunit ini kebanyakannya terdapat di cerebellum, korteks, hippocampus dan tanduk posterior saraf tunjang. Pregabalin memastikan bahawa kurang kalsium memasuki sel, dengan itu mengurangkan aktiviti mereka. Akibatnya, mereka mengeluarkan lebih sedikit bahan penghantar seperti glutamat (bahan penghantar yang merangsang sel saraf), noradrenalin (bahan penghantar tekanan) dan bahan P (bahan penghantar untuk penghantaran kesakitan).

Dalam kes sawan epilepsi dan gangguan kebimbangan, ini selalunya boleh mengakibatkan lebih sedikit atau tiada lagi sawan atau pengurangan kebimbangan. Pregabalin juga selalunya boleh memberi kesan positif pada sakit saraf semasa dan selepas kayap (jangkitan herpes zoster), fibromyalgia (sakit serat-otot), diabetes (polineuropati diabetik) atau selepas kecederaan saraf tunjang.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan pregabalin

Bilakah pregabalin digunakan?

Bahan aktif pregabalin diluluskan:

  • untuk rawatan sakit neuropatik pusat dan periferal
  • untuk rawatan gangguan kebimbangan umum (kebimbangan berterusan yang tidak berkaitan dengan situasi atau objek tertentu)
  • sebagai terapi tambahan untuk sawan epilepsi fokal dengan/tanpa generalisasi sekunder

Di sesetengah negara, pregabalin diluluskan untuk rawatan fibromyalgia. Di luar kawasan permohonan yang diluluskan, pregabalin juga kadangkala digunakan untuk mengurangkan gejala penarikan diri dalam penagih opiat dan untuk merawat gejala sindrom kaki resah.

Ia biasanya digunakan secara jangka panjang, tetapi keperluannya harus dikaji secara berkala.

Bagaimana pregabalin digunakan

Pregabalin biasanya diambil dalam bentuk kapsul. Penyelesaian oral juga tersedia untuk pesakit yang tidak boleh menelan kapsul atau yang diberi makan tiub. Bergantung pada jenis dan keterukan penyakit, antara 150 dan 600 miligram pregabalin diambil setiap hari, dibahagikan kepada dua hingga tiga dos tunggal.

Jangan hanya berhenti mengambil pregabalin. Ini boleh menyebabkan gejala penarikan diri yang teruk.

Apakah kesan sampingan pregabalin?

Kesan sampingan yang paling biasa semasa rawatan dengan pregabalin adalah mengantuk, pening dan sakit kepala di lebih daripada sepuluh peratus pesakit.

Kesan sampingan pregabalin lain dalam satu daripada sepuluh hingga seratus orang yang dirawat termasuk keradangan nasofaring, peningkatan selera makan, penambahan berat badan, peningkatan mood, kekeliruan, pening, kerengsaan, insomnia, penurunan libido, mati pucuk, gangguan koordinasi dan pergerakan, gangguan ingatan, deria. gangguan, penglihatan kabur, muntah, loya, gangguan penghadaman, kekejangan, sakit otot dan sendi.

Pregabalin boleh menjejaskan keupayaan untuk memandu dan bertindak balas.

Apakah yang perlu saya ingat semasa mengambil pregabalin?

Oleh kerana pregabalin sebahagian besarnya tidak dimetabolismekan dalam badan, terdapat hanya beberapa interaksi dengan ubat tambahan yang diambil.

Dos mungkin perlu dikurangkan pada pesakit tua dan pesakit dengan disfungsi buah pinggang. Di samping itu, pregabalin meningkatkan risiko jatuh pada pesakit tua. Pertambahan berat badan disebabkan oleh pregabalin mungkin menyebabkan perlu untuk melaraskan dos ubat penurun gula darah pada penghidap diabetes.

Kehamilan dan menyusu

Pregabalin tidak boleh diambil oleh wanita hamil atau menyusu, kerana eksperimen haiwan telah menunjukkan kesan merosakkan buah dan bahan aktif telah dikesan dalam susu ibu. Jika boleh, alternatif yang lebih sesuai seperti amitriptyline (sakit neuropatik) atau lamotrigine dan levetiracetam (kejang fokus) harus digunakan.

Keselamatan penggunaan pada kanak-kanak dan remaja juga belum terbukti, sebab itu bahan aktif hanya boleh diambil oleh orang dewasa.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan pregabalin

Di Jerman, Austria dan Switzerland, bahan aktif pregabalin hanya tersedia pada preskripsi dalam sebarang dos dan bentuk farmaseutikal dan hanya boleh didapati dari farmasi dengan preskripsi doktor.

Berapa lama pregabalin telah diketahui?