Kemurungan Kehamilan: Tanda, Tempoh dan Terapi

Gambaran ringkas

 • Simptom: Kemurungan yang berterusan, mood tertekan, kehilangan minat dan kegembiraan, kurang pemanduan, keraguan diri, rasa bersalah, gangguan tidur.
 • Rawatan: Boleh dirawat dengan psikoterapi, ubat jarang diperlukan.
 • Tempoh: Berbeza dari wanita ke wanita
 • Punca: Kesukaran untuk menyesuaikan diri dengan situasi kehidupan baru, penyakit mental sebelumnya, masalah kehamilan, perkongsian atau persekitaran sosial

Bagaimana anda mengenali kemurungan kehamilan?

Tanda-tanda kemurungan semasa mengandung berbeza-beza pada setiap orang. Simptom yang paling biasa ialah:

 • Suasana tertekan, murung
 • Kehilangan minat dan kegembiraan

Hobi dan hubungan sosial hampir tidak memainkan peranan lagi. Perkara yang menyeronokkan dahulu menjadi semakin kurang penting. Penarikan diri sosial dan kurang memandu adalah isyarat penggera yang harus diambil serius.

 • Keraguan diri, perasaan bersalah

Wanita hamil yang mengalami kemurungan sering mengalami keraguan diri. Mereka takut tidak dapat membina hubungan dengan anak atau tidak menjadi ibu yang baik.

 • gangguan tidur

Siapa yang mengalami ketakutan dan kebimbangan, biasanya tidur dengan teruk. Sebaik sahaja badan berehat, karusel pemikiran bermula, orang ramai merenung dan kehilangan diri mereka dalam kebimbangan mereka. Pada waktu pagi, mereka tidak berehat dan letih. Dalam jangka panjang, terlalu sedikit tidur memberi tekanan kepada kesihatan fizikal dan mental.

Jika mood rendah bertahan lebih lama daripada dua minggu semasa kehamilan, sila dapatkan nasihat doktor!

Tanda fizikal

Kadangkala aduan fizikal juga boleh menjadi tanda kemurungan kehamilan!

Perubahan mood atau kemurungan?

Sempadan antara perubahan mood dan kemurungan tulen adalah cair. Jika ragu-ragu, bincangkan pendapat anda tentang perkara ini dengan doktor!

Kemurungan selepas bersalin

Jika gejala kemurungan muncul - sama ada sejurus selepas kelahiran atau beberapa minggu dan bulan kemudian - ia selalunya tidak dianggap sebagai penyakit. Khususnya, tanda fizikal seperti sakit kepala, gangguan tidur atau hilang selera makan sering dikaitkan oleh mereka yang terjejas dengan tekanan situasi kehidupan baru.

Perhatikan diri anda, dan dengar dalam:

 • Adakah anda lebih kerap menangis kebelakangan ini?
 • Adakah anda bertindak balas dengan lebih cepat dengan cara yang mudah marah?
 • Adakah anda kebanyakannya sedih dan berasa sedikit kegembiraan?
 • Adakah anda mempunyai keraguan tentang menjadi ibu yang baik?

Apa yang perlu dilakukan untuk kemurungan kehamilan?

Terdapat rawatan yang baik untuk kemurungan kehamilan. Langkah pertama untuk menjadi lebih baik: mengambil diri anda dan perasaan anda dengan serius. Kemurungan bukanlah sesuatu yang perlu dimalukan, tetapi keadaan - dengan prognosis yang menggalakkan.

Bercakap dengan orang yang dipercayai

Lebih baik anda dan orang sekeliling anda mengetahui tentang kemurungan kehamilan, lebih baik anda boleh mengatasinya. Kemurungan adalah penyakit yang boleh menyerang sesiapa sahaja. Bersama-sama lebih mudah untuk mengatasinya!

Bantuan perubatan

Untuk tujuan ini, dia bertanya tentang keadaan peribadi dan kemungkinan aduan fizikal. Selain itu, terdapat soal selidik yang memudahkan diagnosis kemurungan kehamilan. Akhirnya, dia memeriksa wanita hamil itu untuk menolak punca fizikal bagi aduan itu.

Jika doktor membuat diagnosis kemurungan kehamilan, dia memilih terapi yang sesuai secara individu bersama-sama wanita hamil, bergantung kepada keparahan dan tahap gejala.

Psikoterapi

Ubat

Antidepresan harus diambil hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor. Bercakap dengan doktor anda sebelum menghentikan ubat atau menukar dos!

Rawatan alternatif

Apa yang boleh anda lakukan sendiri terhadap kemurungan kehamilan?

Selain rawatan perubatan dan psikoterapeutik, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sendiri untuk membantu anda berasa lebih baik tidak lama lagi:

 • Bercakap secara terbuka tentang ketakutan dan kebimbangan anda dengan orang yang rapat dengan anda (pasangan, keluarga, bidan). Bersama-sama dengan orang yang dikenali, krisis boleh diurus dengan lebih baik.
 • Tiada apa-apa dan tiada siapa yang sempurna: sesiapa yang bergelut dengan kemurungan semasa mengandung bukanlah ibu yang jahat.
 • Kekal aktif secara fizikal, senaman dan sukan menyumbang kepada kesejahteraan mental.
 • Potong diri anda sedikit kendur. Rasa tidak selamat kerana situasi kehidupan baru adalah perkara biasa.
 • Anda tidak bersendirian! Bercakap dengan wanita hamil lain yang terjejas boleh membantu anda mengatasi krisis anda sendiri. Minta nasihat doktor anda tentang tempat untuk mencari kumpulan sokongan yang sesuai.
 • Bersabar dengan diri sendiri: Rawatan kemurungan memerlukan masa.

Berapa lama kemurungan kehamilan berlangsung?

Jenis Sajian

Prognosis

Oleh kerana kemurungan kehamilan boleh dirawat dengan baik, prognosis adalah baik. Adalah penting untuk memulakan rawatan lebih awal.

Wanita yang telah bergelut dengan kemurungan dalam kehamilan sebelumnya mempunyai risiko kira-kira 60 peratus untuk mengalaminya semula dalam kehamilan berikutnya. Dalam kes sedemikian, masuk akal untuk berunding dengan doktor atau ahli psikoterapi walaupun sebelum gejala muncul.

Mengapa kira-kira dua belas daripada 100 wanita mengalami kemurungan semasa kehamilan tidak difahami sepenuhnya. Kemurungan boleh berlaku di mana-mana peringkat kehidupan, termasuk masa yang biasanya dikaitkan dengan kebahagiaan dan kegembiraan bagi kebanyakan wanita. Mereka adalah antara penyakit mental yang paling biasa semasa kehamilan.

Punca

 • Kesukaran dengan pasangan: Jika sudah ada masalah dalam perkongsian sebelum hamil, wanita mempunyai risiko kemurungan kehamilan yang lebih tinggi. Rasa tidak selamat dalam persekitaran peribadi boleh meningkatkan pemikiran negatif tentang kehamilan.
 • Masalah semasa hamil: Wanita yang pernah mengalami keguguran atau komplikasi semasa mengandung biasanya lebih terdedah kepada kemurungan.
 • Persekitaran sosial: kebimbangan kewangan, sedikit sokongan dalam keluarga atau peristiwa tekanan pada masa lalu menggalakkan kemurungan kehamilan.

Apakah kemurungan kehamilan?

Kemurungan kehamilan adalah penyakit mental yang harus dirawat secara profesional. Gejala pada asasnya adalah sama dengan kemurungan dalam fasa kehidupan yang lain.

Kesan pada anak

Kesan pada kehamilan

Bakal ibu yang bergelut dengan kemurungan sering mendapat sedikit berat badan semasa hamil. Mereka juga lebih kerap menghidap diabetes semasa hamil berbanding wanita hamil yang lain.