Loya Kehamilan: Apa yang Membantu Sekarang

Hamil: Loya sebagai teman yang menjengkelkan

Loya semasa mengandung (sakit = loya) adalah sangat biasa sehingga hampir boleh dianggap sebagai gejala biasa yang mengiringi: Antara 50 dan 80 peratus daripada semua wanita hamil berasa loya, terutamanya pada trimester pertama. Daripada jumlah ini, kira-kira satu daripada tiga juga mengalami pening, muntah kering atau muntah (emesis gravidarum).

Istilah "morning sickness" dalam konteks kehamilan sudah lapuk, kerana loya, kembung perut atau muntah boleh berlaku pada bila-bila masa sepanjang hari pada ibu mengandung.

Kebanyakan wanita hamil berasa mual di perut antara minggu 6 dan 12. Selepas itu, gejala yang tidak menyenangkan biasanya hilang. Tetapi sesetengah wanita terus mengalami mual pagi sehingga minggu ke-20, dan ada juga yang lebih daripada itu.

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian, loya semasa mengandung menjadikan lebih berkemungkinan seorang wanita mengandung anak perempuan.

Punca mual pagi

Walau apa pun puncanya – loya semasa hamil dalam apa jua keadaan bukanlah penyakit, tetapi tanda kehamilan yang normal. Walau bagaimanapun, loya dan muntah pada dasarnya juga boleh disebabkan oleh penyakit, seperti penyakit saluran gastrousus, saluran kencing, metabolisme atau sistem saraf.

Petua loya semasa hamil

Hanya beberapa perubahan dalam gaya hidup anda boleh melegakan loya semasa hamil.

  • Elakkan pencetus loya anda yang diketahui, seperti bau yang tidak menyenangkan seperti minyak wangi atau bau masakan, makanan yang sangat pedas, makanan berminyak atau makanan tertentu.
  • Jangan makan beberapa hidangan besar, tetapi beberapa hidangan kecil sepanjang hari. Perkara yang sama berlaku untuk minuman.
  • Makan biskut tanpa rasa dan tidak berbau sejurus selepas bangun atau sebelum tidur.

Kaedah penyembuhan alternatif dan pelengkap juga boleh membantu dengan mual pagi:

  • Ubat homeopati (Nux vomica, Pulsatilla)
  • Akutekanan
  • Akupunktur
  • urutan
  • Latihan autogenik

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian. Kaedah perubatan alternatif juga mempunyai batasannya. Bercakap dengan doktor anda tentang cara terbaik anda boleh menyokong terapi itu sendiri.

Ubat untuk sakit pagi

Mual: kehamilan dalam bahaya?

Loya semasa mengandung tidak memudaratkan bayi dan tidak membawa kepada kelahiran pramatang atau kelahiran secara cesarean. Walau bagaimanapun, jika muntah teruk yang berterusan mengiringi loya, gejala kekurangan mungkin berlaku, membahayakan ibu dan bayi.

Pergi ke doktor hanya dalam kes muntah yang teruk

Terutama pada trimester pertama, wanita hampir tidak mendapat berat badan, malah ada yang menurunkan berat badan. Mereka yang mengalami loya dan muntah semasa hamil dan tidak menambah berat badan malah menurunkan berat badan tidak perlu risau pada mulanya. Ia hanya menjadi membimbangkan jika anda terpaksa muntah lebih daripada sepuluh kali sehari dan kehilangan lebih daripada lima peratus berat badan anda. Kemudian anda mungkin mengalami muntah kehamilan yang teruk (hyperemesis gravidarum). Dalam kes ini, anda perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Hanya loya: Jangan risau!