Kehamilan | Fisioterapi untuk penyumbatan ISG

Mengandung

Semasa mengandung, rawatan / terapi hanya boleh dilakukan setelah berunding dengan doktor. Selama 3 bulan pertama mengandung rawatan dikontraindikasikan kerana risiko keguguran. Sehingga akhir mengandung, rawatan lembut boleh digunakan setelah berunding dengan doktor.

Walau bagaimanapun, ahli terapi hanya bekerja dengan mobilisasi dan teknik tisu lembut yang berhati-hati. Biasanya keluhan pada kehamilan berkembang agak lama, kerana anak memerlukan lebih banyak tempat dengan pertumbuhan dan kacang / ibu berdiri kuat di punggung yang berongga. Ini membawa kepada peningkatan tekanan pada ISG dan mengakibatkannya kesakitan. Melalui latihan dan mobilisasi yang sesuai, tekanan dapat dikurangkan dan ibu berasa lebih baik.

Ringkasan

Sendi sacroiliac (ISG) terletak di hujung tulang belakang lumbar. Di sini, sacrum mengartikulasikan dengan ilium (sendok iliac) melalui permukaan sendi kecil. Pergerakan pada sendi ini adalah minimum, tetapi dengan cepat dapat disekat oleh pergerakan yang tidak baik atau langkah yang salah.

Ligamen di sekitar struktur tulang pelvis memberikan kestabilan semasa pergerakan. Otot yang berasal dari pelvis memberikan kestabilan pelvis ketika berjalan dan pergerakan minimum pada sendi. Langkah ke arah kekosongan atau langkah yang salah boleh menyebabkan penyumbatan ISG, yang biasanya sukar dilepaskan.

Penyumbatan ISG sering disebabkan oleh langkah ke dalam kekosongan atau oleh beban mampatan. Ahli fisioterapi mengetahui penyumbatan yang tepat dengan pemeriksaan khusus dan mengatasinya dengan teknik mobilisasi dan tisu lembut yang sesuai. Untuk mengelakkan penyumbatan lebih lanjut, pesakit harus menjalani perut tertentu dan latihan belakang.

Sebagai perbandingan dengan fisioterapi, osteopati menawarkan pemeriksaan dan rawatan secara holistik. Rantai kausal atau organ termasuk dalam rawatan. Perhatian diperlukan semasa kehamilan. Bergantung pada tahap kehamilan, mobilisasi sama sekali tidak dilakukan atau hanya dengan lembut.