Ujian Kehamilan: Apabila Ia Boleh Dipercayai

Pada tahap manakah kehamilan boleh dikesan?

Kira-kira tujuh hari selepas persenyawaan, apabila telur telah bersarang dalam lapisan rahim, tunas kuman mula menghasilkan hormon kehamilan HCG (human chorionic gonadotropin). Hormon ini memastikan korpus luteum dalam ovari terus menghasilkan hormon progesteron, supaya lapisan rahim tidak terkeluar seperti semasa haid. Ini memastikan kehamilan dikekalkan.

Bilakah ujian kehamilan boleh bermula?

Ujian kehamilan biasa yang boleh anda beli di farmasi atau kedai ubat menguji sampel air kencing untuk hormon kehamilan HCG. Ia mengambil masa beberapa hari sehingga HCG yang mencukupi dapat dikesan dalam air kencing. Ujian kehamilan konvensional (bukan awal) biasanya memberikan hasil yang bermakna dari hari haid berikutnya. Ujian ini lebih dipercayai jika anda mengambilnya satu atau dua hari selepas haid anda berhenti, kerana semakin lama kehamilan berlangsung, semakin dipercayai hasilnya.

Ujian kehamilan: Ujian awal

Kehamilan juga boleh dikesan dengan ujian air kencing sebelum haid berhenti. Walau bagaimanapun, ujian awal atau ujian pra ini tidak boleh dipercayai. Jika ujian negatif tetapi anda masih mengesyaki anda hamil, anda perlu mengulangi ujian beberapa hari kemudian. Alternatifnya ialah pergi ke pakar sakit puan anda untuk mengukur tahap HCG dalam darah anda.

Ujian kehamilan positif

Jika ujian kehamilan positif, langkah seterusnya ialah melawat pakar sakit puan anda. Dia pasti boleh mengesahkan kehamilan itu. Dia akan melakukan ujian air kencing dan ujian darah, yang boleh positif seawal hari keenam selepas pembuahan.

Ujian kehamilan positif - masih tidak hamil

Kes ini juga mungkin - anda mempunyai ujian kehamilan yang positif tetapi anda tidak hamil. Sebab untuk keputusan positif palsu itu mungkin kerana telur yang disenyawakan telah bersarang, hormon kehamilan HCG telah dihasilkan, tetapi kemudian berlaku pengguguran awal, iaitu keguguran, yang sering tidak disedari.

Dadah yang mengandungi HCG juga membawa kepada ujian kehamilan positif palsu. Ini termasuk persediaan yang diberikan sebagai sebahagian daripada inseminasi buatan.

Mengambil persediaan hormon dan antidepresan juga boleh menyebabkan ujian kehamilan positif walaupun persenyawaan belum berlaku. Perkara yang sama berlaku untuk kanser dan kegagalan buah pinggang.

Ujian negatif - masih mengandung

Kes sebaliknya ialah ujian kehamilan palsu-negatif: Jadi anda mungkin hamil walaupun ujian negatif. Terdapat beberapa sebab untuk ini. Sebagai contoh, anda mungkin telah mengambil ujian kehamilan terlalu awal, iaitu pada masa HCG belum mencukupi dalam air kencing. Jika anda mengesyaki kehamilan walaupun keputusan ujian negatif, anda harus mengulangi ujian sedikit kemudian atau pergi ke doktor untuk ujian darah. Oleh itu, kehamilan boleh disahkan pada peringkat awal.

Satu lagi sebab yang mungkin untuk "ujian kehamilan negatif, masih hamil" adalah ralat pengendalian: jika terlalu banyak air kencing masuk ke jalur ujian atau anda membiarkan air kencing berada pada jalur terlalu lama, ini juga boleh menghasilkan keputusan ujian negatif palsu.

Kehamilan lanjutan: ujian negatif – masih hamil

Kadang-kadang kehamilan hanya disedari lewat. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita tidak mengambil ujian kehamilan sehingga selepas ketiadaan haid kedua atau ketiga, ia mungkin negatif, walaupun kehamilan wujud. Sebabnya ialah hormon kehamilan HCG turun semula selepas maksimum, yang dicapai pada minggu kelapan hingga kedua belas kehamilan. Oleh itu, ia tidak lagi dapat dikesan dalam kehamilan lanjutan.

Ujian kehamilan walaupun pil

Walaupun seorang wanita mengambil pil, dia boleh hamil. Walaupun ini tidak begitu mungkin, ia masih mungkin. Pil perancang mempunyai Indeks Mutiara 0.1 hingga 0.9, bermakna jika 100 wanita mengambil pil selama setahun, kehamilan masih akan berlaku dalam 0.1 hingga 0.9 kes. Dalam kes pil mini, indeks Mutiara adalah antara 0.5 dan 3.0, yang bermaksud bahawa kontraseptif oral tidak menawarkan perlindungan 100 peratus terhadap pembuahan. Jadi persoalan timbul: Bilakah ujian kehamilan perlu dijalankan semasa mengambil pil? Jawapannya: Apabila pendarahan bulanan berhenti dan/atau tanda-tanda kehamilan lain yang mungkin muncul (seperti morning sickness).

Ujian kehamilan: Apa yang perlu anda perhatikan

Apabila membeli ujian kehamilan, perhatikan arahan penyimpanan dan tarikh luput. Baca arahan dengan teliti sebelum digunakan, supaya anda juga mendapat keputusan ujian yang boleh dipercayai. Sekiranya ia positif, anda perlu pergi ke pakar sakit puan. Dia boleh mengesahkan dengan pasti bahawa anda memang mengharapkan anak dan memulakan langkah pertama penjagaan pranatal. Anda juga harus berjumpa doktor jika ujian kehamilan negatif tetapi anda mengesyaki bahawa anda hamil. Haid yang terlepas harus selalu dijelaskan!